Böbrek Nakliyle İlgili Doğrular

Böbrek Nakliyle İlgili Doğrular

Böbrek Nakliyle İlgili Doğrular

Bizi Takip Et


Türkiye’de yaklasik 65 bin böbrek hastasi düzenli olarak diyalize giriyor. Yaklasik 24 bin hasta da “Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi”nde böbrek bekliyor.

Ülkemizdeki kronik böbrek yetmezligi hastalarinin yarisindan fazlasinin böbrek nakline aday olmasina ragmen; böbrek nakli konusunda halk arasinda dogru bilinen yanlislar, hastalarin hayat boyu diyalize girmesine ya da yasamlarina mal oluyor.

Memorial Sisli Hastanesi Böbrek Nakli Sorumlusu Op. Dr. Burak Koçak, böbrek nakli ile ilgili toplumda yaygin fakat yanlis olan inanislar hakkinda bilgi verdi.

Kronik böbrek yetmezliginin en ideal tedavisi böbrek naklidir. Kisi diyalize hiç girmeden böbrek nakli olabilirse, en iyi sonuçlar elde edilmektedir. O nedenle biz hastalara daha diyalize ihtiyaç duymadan, kronik böbrek yetmezligi sürecindeyken, diyalize baslamadan hemen önce böbrek nakli olup, hayatlarina konforlu bir sekilde devam etmelerini öneriyoruz.

BÖBREK NAKLI SONRASI YARIM INSAN MI OLACAGIM?

Canlidan canliya yapilan organ nakillerinde vericilerin saglikli bir sekilde hastaneye gelmesi, en kisa sürede taburcu edilmeleri ve konforlu bir hayat sürmeleri çok önemlidir. Yapilan tetkikler sonucunda kisinin böbrek vermesi açisindan en ufak bir risk görüldügü takdirde, bu kisiler böbrek vericisi olarak kabul edilmemektedir.

Sunu biliyoruz ki; böbrek vericileri bu islemden dolayi uzun vadede artmis bir böbrek hastaligi riski ile karsi karsiya degildir. Bundan dolayi ameliyatin son derece güvenli oldugu ve bu kisilerin hayatlarina saglikli bir biçimde devam ettikleri vurgulanmalidir.

NAKIL OLURSAM ÇOCUK SAHIBI OLAMAZ MIYIM?

Böbrek vericileri ameliyat sonrasi rahatlikla hamile kalip, saglikli bir gebelik sürecinin sonunda çocuk dogurabilmektedirler. Alicilar için ise durum söyle özetlenebilir: Böbrek yetmezligi çeken hastalarda üreme yeteneginde azalma ile birlikte gebe kalma ile ilgili bazi problemler ortaya çikabilmektedir.

Ancak böbrek nakli, sanilanin aksine, kadin hastalarda gebe kalma sansini; erkek hastalarda da üreme yetenegini artirmaktadir. Bayanlar naklin birinci yilindan sonra gebe kalip, gerekli kontrollerle birlikte rahatlikla çocuk sahibi olabilmekte ve bebeklerini emzirebilmektedir.

NAKILDEN SONRA DA HAYAT BOYU BOL SU TÜKETMELİ MİYİM?

Böbrek nakli olan hastalarinin günde 1-1,5 litre, idrar çikaracak sekilde, sivi tüketmeleri gerekmektedir. Nakil yapilan böbreklerin normal böbreklere göre susuz kalmaya direnci daha zayif olacagindan hastalarin dikkatli olmalari önemlidir.

AILEMDE KIMSEYLE AYNI KAN GRUBUNA SAHIP DEGILIM. BU DURUMDA ONLARDAN ORGAN ALABİLİR MİYİM?

Böbrek nakli kan uyumlu kisiler arasinda yapilabildigi gibi kan uyumsuz alici ve verici arasinda da yapilabilmektedir. Dünya’daki sonuçlara baktigimizda kan uyumsuz nakillerin basarisinin kan uyumlu olarak gerçeklestirilen operasyonlarla ayni oldugu görülmektedir.

SEKER HASTALARINA BÖBREK NAKLİ YAPILABİLİR Mİ?

Suanda dünyada böbrek yetmezliginin en sik sebebi seker hastaligidir. Kisi hem seker hastasi ise hem de kronik böbrek yetmezligi sorunu var ise diyalizdeki yipranma süresi çok daha hizlidir.

Böbrek yetmezligine bagli olarak nakilden en çok fayda gören grup, seker hastalaridir. Bu nedenle kronik böbrek yetmezligi ve seker hastaligi olan hastalara hiç diyalize hiç girmeden en kisa sürede böbrek nakli olmalari önerilmektedir.

HEPATIT C HASTALARINA BÖBREK NAKLI YAPILABİLİR Mİ?

Hepatit C hastalari da ayni seker hastalari gibi böbrek sagligi açisindan hizla problemli bir sürece girmektedirler. Bu nedenle bu hasta grubu da böbrek naklinden çok büyük fayda görmektedir. C tipi sariligi olan hastalara da mutlaka en kisa sürede böbrek nakli olmalarini önerilmektedir.

Hastalar eger karaciger sirozlari yoksa rahatlikla böbrek nakli olabilmektedir. Ama bu hastalarda çok dikkatli olunmasi gerekmektedir. Çünkü hepatit C siroza yol açmaktadir. Hastanin sirozu varken tek basina böbrek nakli yapilmasi yeterli degildir. Bu son derece yanlis bir uygulamadir. Bu hastalarin hem karaciger hem de böbrek nakli olmasi gerekmektedir. Hastalarin bu iki naklin beraber yapildigi bir organ nakli merkezinde degerlendirilmesi ve tedavi süreçlerinin buna göre belirlenmesi önerilmektedir.

MESANE HASTALIGI OLANLAR BÖBREK NAKLI YAPILIR MI?

Mesaneye bagirsaktan yama yapilmasi, mesanenin büyütülmesi gibi ameliyatlarla mesane hastaligi tedavi edildigi takdirde böbrek naklinin sonuçlari artik diger hastalardan farkli degildir. Gelisen teknoloji ve ilerleyen ameliyat teknikleri ile ürolojik hastaliklar böbrek nakli için engel olusturmamaktadir.

Bu bilimsel gerçekleri bilmeden yasamlarini hala diyalizde sürdüren pek çok hasta mevcuttur. Ancak bu kisilerin basarili bir böbrek nakli olup, hayatlarini daha konforlu bir sekilde devam ettirebileceklerini bilmeleri gerekir.


İçeriği Paylaşın