Böbrek ve Karaciğer Nakli Konusunda Uzman Doktorlar Bir Araya Geldi
Böbrek ve Karaciğer Nakli Konusunda Uzman Doktorlar Bir Araya Geldi
Bizi Takip Et
Türkiye’de ve dünyada organ nakli alanında öncü olan bir ilaç firması, böbrek ve karaciğer nakli olan hastalarda sağ kalımı artırdığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış tedavileri konuşmak üzere yabancı organ nakli uzmanlarını, Türkiye’de 5 ayrı ilde misafir etti.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Malatya’da 22-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenen toplantılarda 150 hekim bir araya geldi.
Katolik Üniversitesi Roma – İtalya’dan Dr. Franco Citterio, Klinik ve Deneysel Tıp Enstitüsü Prag – Çek Cumhuriyeti’nden Dr. Pavel Trunecka, Goethe Üniversitesi Tıp Fakültesi Frankfurt-Almanya’dan Dr. Wolf O. Benchstein ile Erasmus Üniversitesi Tıp merkezi Rotterdam – Hollanda’dan Dr. Dennis Hesselink toplantılara konuşmacı olarak katıldı.
İstanbul yapılan ilk toplantıya alanında uzman çok sayıda doktor katıldı. Burada organ nakillerinde ülkelerin durumu, organ nakli ile ilgili yapılan çalışmalar ve nakil edilen organın hasta tarafından daha uzun yıllar kullanılabilmesi için piyasaya verilen yeni tedavi alternatifleri konuşuldu. Organ bağışı için özellikle genç yaşta eğitim verilmesi vurgulandı.
İstanbul’da düzenlenen toplantıya katılan İtalyan Dr. Franco Citterio, dünyada organ naklindeki engeller hakkında bilgi verdi ”Engelleri 3’e ayırabiliriz. Birincisi, ihtiyacı olan herkese organ bulunamıyor. Bazı hastalar organ nakli olmadan hayatını kaybediyor. İkincisi, hastaların şunu çok iyi bilmesi lazım; hekimin verdiği ilaçlar zamanında ve doğru şekilde kullanılmadır. Üçüncüsü, organ naklindeki araştırmalar ilerletilmelidir ve yeni gelişmeler sağlanmalıdır” dedi.
”Türkiye’de kadavradan az, canlıdan çok organ nakli yapılıyor”
Donör sayısının artırılması konusunda atılan adımları değerlendiren Dr. Citterio, ”Dünyada ve Türkiye çok önemli iki fark var. Türkiye’de çok sayıda canlı donör bulunuyor ve kadavra donörler daha az. Bizde tam tersi, kadavradan daha fazla, canlıdan donörler daha az. Donör sayısını artırmak için iletişim çok önemli. Arkasından da eğitim çok önemli. Genç insanların eğitilmesi lazım. Hatta okullarda bu eğitimin verilmesi lazım. Organ nakli nasıl yapılır? Gerekleri nelerdir? Bunların genç yaşta eğitimle topluma anlatılması lazım” diye konuştu.
”Organ nakli için eğitim çok önemli”
Toplantıya katılan bir diğer konuşmacı Dr. Pavel Trunecka, Türkiye’nin organ nakillerindeki performansının hem karaciğer hem de böbrek nakillerinde canlı donörler açısında çok iyi olduğunu belirtti. Dr. Trunecka: ”Organ nakillerinden en önemli konularından birisi, kadavradan yapılan organ naklidir. Sayıyı artırmak çok önemli. Türkiye’de bu konuya el atılmasını tavsiye ederim. Donör sayısının artırılması için hem yerel düzeyde hem de hükümet düzeyinde yapılabilecek çok şey var. Bizim bir deyişimiz var ülkemizde, ”Organlarını cennete götürmeyin, burada onlara ihtiyacı olan insanlar var” deriz. Eğitim çok önemli. Çocukluktan itibaren eğitim başlaması lazım. Yasa değişiklikleri gerekebilir. Yoğun şekilde kendi bölgenizde çalışmanız lazım. Organ nakli çok önemli bir konu. Erkenden eğitime başlamanız lazım. Eğitimle yola çıkmak lazım. İyi bir şey olduğunu anlatmak lazım. Hayatı uzatabileceğini ve hayat kurtarabileceğini anlatmak gerekir. Kadavra ve canlı donörlerden organ naklinin önemini anlatmak gerekir” şeklinde konuştu.
İçeriği Paylaşın