Botox, mide kanseri tedavisinde umut vaat ediyor

Botox, mide kanseri tedavisinde umut vaat ediyor

Botox, mide kanseri tedavisinde umut vaat ediyor

Bizi Takip Et


Dirençli migren, terleme ve estetik cerrahide sıkça kullanıla botoxun yurt dışında yapılan araştırmalara göre mide kanseri tedavisinde ilerleyen dönemlerde mevcut tedavi yöntemleri arasında kullanabileceği öne sürülüyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, Norçevli bilim adamlarının yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, özellikle mide kanserlerinde hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların botulinum toksinin enjeksiyonunun kanser gelişimini yavaşlattığı yönünde olduğunu, erken evre mide kanserinde botoxun sinirlerin işlevini engelleyerek tümörün kemoterapi tedavisine daha duyarlı hale geleceğini ve böylece mide kanserinin ilerlemesini azaltabilmesinin umut verici bir gelişme olduğunu açıklıyor.
Botulinum toksini özel bir  bakteri tarafından üretilir, sinir ve kas arasındaki iletimi sağlayan kasın kasılmasını engeller. Bu etkisinden yararlanılarak ilaç haline getirilen toksin günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılan iyi bir tedavi seçeneği haline gelmiştir. Botoxun, yaklaşık 30 seneden beri başta istemsiz kasılmalarla giden nörolojik hastalıklar olmak üzere birçok kullanım alanı vardır. Hareket bozukluğu hastalığı distoniler, kozmetik olarak özellikle kırışıklık tedavisi, felç ve multipl skleroz gibi hastalıklara bağlı kasılmalar, yüz seyirmeleri, kronik migren ve bazı kas kökenli ağrılı durumlar, bölgesel terleme bozuklukları ve aşırı tükürük artışı, bazı ürolojik ve gastrointestinal hastalıklarda da günümüzde botox tedavisi kullanılmaktadır.
Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, son günlerde özellikle gastrik kanserlerde gerçekleştirilen hayvan çalışmalarında botulinum toksininin enjeksiyonunun kanser gelişimini yavaşlattığı yönünde çıkan çalışma sonuçlarına dikkati çekerek, bu kanserlerin daha önce vagatomi (vagus sinirinin bazı dallarının kesilmesi) ile ilerlemesi yavaşlatılan kanser tipleri arasında da yer aldığını belirtiyor.
Prof. Dr. Kütükçü, Science Translational Medicine dergisinde yer alan araştırmada Norveçli bilim adamlarının gerçek sinirden salınan uyarıcı ve iletilerin engellenmesiyle kanser hücrelerinin bölünmesi ve artmasının engellendiğini, hem erken hem de geç evre kanserlerde özellikle hayvan çalışmalarında bu sonuçların, aynı blokajı botulinum toksin kullanılarak elde edildiğini ifade ediyor.
Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, botulinum toksininin en azından bazı kanser tiplerinde ileride iyi bir seçenek olabileceğini ancak burada daha işin çok başında olunduğunu, bu çalışmaların sonuca kavuşması için daha yapılacak ve tamamlanacak çok çalışma evresinin olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Kütükçü ayrıca botulinum toksininin etki süresinin kısıtlı olması nedeniyle tek uygulamanın ne kadar etkili olabileceği veya hangi aralıklarla tekrarlanacağı gibi soruların yanıtlarının da beklenmesi gerektiğine değiniyor.

İçeriği Paylaşın