Bu Davranışlar Öfke Sinyali Veriyor! Trafikte Öfke Kontrolü İçin Öneriler

Trafikte önünüze geçen bir araba yüzünden kendinizi kontrol edemiyor ve bir anda bağırmaya mı başlıyorsanız öfke duygusu sizi ele geçirmiş olabilir... Peki trafikte öfke kontrolü için ne yapmalı?

Bu Davranışlar Öfke Sinyali Veriyor! Trafikte Öfke Kontrolü İçin Öneriler

Bizi Takip Et


Biri istediğiniz bir şeyi yapmadığında öfkeleniyor, trafikte önünüze geçen bir araba yüzünden kendinizi kontrol edemiyor ve bir anda bağırmaya mı başlıyorsunuz? Öfke duygusu sizi ele geçirmiş olabilir...

TRAFİKTE ÖFKE SİNYALLERİ

Trafikte öfke, genellikle şu tür davranışlarla kendisini belli ediyor.

  1. Riskli biçimde başka araçların önüne geçme,
  2. Kornaya sürekli basma,
  3. Israrla uzunları açarak öndeki sürücünün görüşünü bozma,
  4. Hareket halindeyken öndeki araca tehlikeli biçimde yaklaşma,
  5. Diğer araçlara doğru bağırıp çağırma,
  6. Tehditkar el kol hareketi yapma,
  7. Bir aracın peşine düşüp kovalama

bu tür agresif tavırlar sergilemeyenler bile, konsantrasyon bozukluğu- dikkatsizlik, direksiyon hakimiyetinde azalma, karar verme yeteneğinin zayıflaması gibi vahim sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

ÖFKEYLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Öfke aslında zararlı bir duygu değildir kontrol altına alındığında sağlıklı bir duygu olarak kabul edilebilir. Ancak trafikte sürekli öfke duyanlar daha riskli araç kullanma eğiliminde oluyorlar. Uzmanlar bu durumun yaşam stresi ile başa çıkamamaya dair bir yansıma olabileceğini ifade ediyor. Trafikte öfke yaşandığınızda mümkünse sürüşe ara verebilir ya da müzik dinlemeyi deneyebilirsiniz.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, trafikte insanları tahammülsüzlüğe sürükleyen etkenleri ve öfkeyi azaltacak tavsiyelerini paylaştı.

YAŞAM STRESİ ÖNEMLİ BİR ETKEN

Öfkenin ifade edilmesine sıklıkla trafikte de rastlanıldığını belirten Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Sürekli öfke duymanın bir kişilik özelliği olarak belirdiği bireyler, araç kullanırken daha öfkeli olmaya eğilim gösterebilirler. Bu durum yaşamın yarattığı stres ile başa çıkamamaya dair bir yansıma da olabilir. Kişiler ana ihtiyaçlarını anladıklarında kendilerini daha iyi kontrol edebilirler.” dedi.

DOLMUŞLUK HİSSİ TAHAMMÜLSÜZLÜK YARATIYOR

Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, günlük hayatta yaşanan sorunlarla başa çıkılması gereken başka bir durum olduğunda dolmuşluk hissi ile tahammül edilemediğini ve o nedenle stresle başa çıkmak için öncelikle durumların birbirinden ayrıştırılması gerektiğini söyledi.

"ÖFKEYİ DİNDİRMEK İÇİN MÜZİK DİNLEYİN"

Öfke düzeyi yüksek kişilerin trafikte daha çabuk öfkelendiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Öfke düzeyi yüksek kişiler diğer sürücülere kıyasla daha riskli araç kullanma eğilimleri olabiliyorlar. Öfke durumunda risk alma ihtimali daha fazla olacağı için dikkat odağını değiştirecek eylemlerde bulunmak daha iyi sonuç verecektir. Trafikte öfke yaşandığında sürüşe ara verilebilir ya da bir müzik açılabilir. Eğer bu küçük ipuçları fayda sağlamıyorsa uzmandan destek almak en doğru hamle olacaktır.”


İçeriği Paylaşın