Burun Estetiği (Rinoplasti)
Burun Estetiği (Rinoplasti)
Bizi Takip Et
Rinoplasti (burun estetiği) nedir? Burun estetiği kapsamında ne tür müdahaleler yapılır? Burun kemiği eğriliğinde neler yapılır? Estetik açıdan ideal bir burun kişiye göre nasıl saptanır? Burun estetiği için bir yaş sınırı var mıdır? Burun estetiğinde açık veya kapalı ameliyata neye göre karar verilir? Bu ameliyatların birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? Hangi faktörlere bağlı olarak bir kişiye revizyon amacıyla estetik ameliyat yapılır? Burun düşmesi ne demektir? Estetik ameliyatı iyi yapılmış bir kişi zamanla burun düşmesi problemiyle karşılaşır mı? Şişlik ve morlukları önlemek için alınması gereken önlemler var mıdır? Yaz aylarında burun estetiği olunabilir mi?
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Beyhan, burun estetiği (rinoplasti) hakkında merak edilen soruları Sağlığım İçin Herşey’de yanıtladı.
. Rinoplasti (burun estetiği) nedir? Burun estetiği kapsamında ne tür müdahaleler yapılır?
“Burun estetiği denilince burunun doğumsal kusurlarının düzeltilmesi akla gelir. Burun hem görsel hem de fonksiyonel açıdan çok önemli bir organdır. İyi fonksiyon göstermesi gerekir. Bu anlamda çoğu burun ameliyatında hem görüntüye hem de nefes alma fonksiyonuna yönelik müdahaleler yapılır.”
‘‘EĞRİLİKLER NEFES ALMAYI ETKİLER’’
. Burun kemiği eğriliğinde neler yapılır? Burun kemiği eğriliği derecesine göre kişinin nefes alması değişebilir mi?
“Burnun ortasında bir kıkırdak (septum) vardır. O kıkırdağın sağa, sola eğriliği ya da S şeklinde olan eğrilikleri nefes almayı etkilediği gibi burnun şeklini de belirler. Septum eğri ise burun da eğri demektir. Dolayısıyla estetik burun ameliyatları sadece estetiğe değil, çoğu zaman fonksiyonu düzeltmeye de yönelik olurlar. Burunda nefes almayı engelleyen en sık sebep septumun bozukluklarıdır. Ama bunun dışında burnun ucunda yer alan kıkırdakların yetersizliği ya da burun eti denilen konkaların büyümesi gibi sorunlar da nefes almayı etkiler.”
YAŞ SINIRI, 18
. Burun estetiği için hekimlere başvurmada kadın ve erkek oranı nedir? Estetik açıdan ideal bir burun kişiye göre nasıl saptanır? Burun estetiği için bir yaş sınırı var mıdır?
“Kadınlar biraz daha yüksek oranla burun estetiği yaptırmaktadır. Ama erkekler de artık çok sıklıkla burun estetiği amacıyla başvurmaktadır. Bunlar travmatik, doğumsal deformiteler olmaktadır. Estetik olarak göze güzel görünen bir burnun nasıl olması gerektiği bellidir. Bunun matematiksel kuralları vardır. Büyüklüğünün yüze göre oranın ne olması gerektiği, burun sırtının hangi açıda olması gerektiği, dudakla burunun arasındaki açının ne olması gerektiği ya da hangi açılar arasında olması gerektiği bellidir. Burnun bir de yüzeyel cilt yapısı vardır. Ayrıca cerrahın da estetiksel görüş açısı olmalıdır. Bir estetik cerrah, burnu alıp tamamen değiştirmez; burnu estetik olarak kabul edilmez yapan kusurları görüp bu kusurları düzeltir. Sonuç, o kişiye özel burundur. Burun estetiği için yaş sınırı genelde 18 yaştır. Çünkü kişi bu kararı kendisi bilinçli olarak vermelidir. Bu, anne babaya bırakılacak bir karar değildir. Ama gerçekten kişinin psikolojisini etkilediği durumlarda 18 yaşından önce de ameliyat yapılabilir. Bu durumda yüz gelişiminin tamamlanmış olması istenir. Bu da 16 yaş civarıdır.”
AÇIK VE KAPALI AMELİYATLARIN FARKI NE?
. Burun estetiğinde açık veya kapalı ameliyata neye göre karar verilir? Bu ameliyatların birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları nelerdir?
“Burunda belli deformitleri düzeltmek için farklı teknikler kullanılır. Bunların çoğu kapalı ameliyatlarda uygulanabilir tekniklerdir. Burna dışarıdan ekstra bir kesi yapılmadan uygulanan tekniklerdir. Ama bazı teknikler açık ameliyatlarda daha iyi yapılır. Bu teknikler uygulanırken açık rinoplasti ameliyatı tercih edilir. Kapalı rinoplastinin en büyük avantajı, burnun altındaki kolumella denilen bölgede bir kesenin yapılmamasıdır. Bu kese iyi onarıldığı zaman genellikle hiç farkedilmez. Kapalı ameliyattın sonucu hemen o anda daha iyi görülür. Ağrı ve şişlik gibi problemler daha az olur. Açık rinoplasti ameliyatı ise özellikle çok kötü septum ve eğriliklerin olduğu vakalarda yapılır. Çünkü bazılarında septumu tamamen yerinden çıkarıp burun kıkırdağını düzeltip yeniden yerine koymak gerekir. Bunun kapalı rinoplasti ameliyatında yapılması çok mümkün değildir.”
REVİZYON RİNOPLASTİ AMELİYATLARI
. Revizyon amacıyla yapılan burun estetik ameliyatı nedir? Hangi faktörlere bağlı olarak bir kişiye revizyon amacıyla estetik ameliyat yapılır?
“Revizyon rinoplasti ameliyatlarının iki nedeni olabilir. 1) Ameliyatın bir komplikasyonu olarak burnun normal yapısının bozulması sonucu bir revizyon ameliyatı gerekebilir. 2) Hastanın beğenisine uymayabilir. İsteğinden daha büyük olması, burunla dudak arasındaki açının istediği gibi olmaması gibi sebeplerden bu işlemler yapılabilir. Burun ameliyatları rinoplasti revizyonun en çok olduğu ameliyatlardan birisidir. Ama bunlar genellikle çok önemli revizyonlar olmazlar.”
. Burun düşmesi ne demektir? Estetik ameliyatı iyi yapılmış bir kişi zamanla burun düşmesi problemiyle karşılaşır mı? Bunun bir tedavisi var mıdır?
“Burnu oluşturan kıkırdak ve kemik yapısı vardır. O kıkırdak ve kemik yapı, üstteki cildi destekler. Eğer bu kıkırdak ve kemik yapısı cildi destekleyecek kadar yeterli düzeyde olmazsa burun derisi çöker. Ucu düşebilir. Burnun sırtında çöküklükler meydana gelebilir. Bunu engellemenin yolu ameliyat sırasında o kıkırdak çatının iyi korunmasıdır. Bu, hastanın istediğini vermeyecek olsa da hastaya anlatıp o kıkırdak yapının mutlaka korunması gerekir.”
ŞİŞLİK VE MORLUKLAR NASIL ÖNLENİYOR?
. Şişlik ve morlukları önlemek için alınması gereken önlemler var mıdır?
“Bir günlük bir soğuk uygulaması şişlik ve morluğu büyük oranda azaltır. Soğuk uygulaması zaten ameliyattan sonra hemen hemen her cerrah tarafından uygulanan bir yöntemdir. Ancak şişlik ve morluk kişinin kendi yapısına da bağlı olduğu için bunu tamamen engellemek çok mümkün değildir. Morluk ve şişlik genellikle 1 hafta içerisinde geçer. Ben iyileşmeyi etkileyebilecek ilaçların morluğu azaltmak için kullanılmasına karşıyım. Çünkü inflamasyonu azaltıyorsunuz. Sonuçta o şişliği azaltmak demek aynı zamanda iyileşmeyi de yavaşlatmak demektir.”
. Burna her vakada tampon kullanılıyor mı? Alçı uygulaması yapılıyor mu? Alçı uygulması ne kadar süre kalabilir?
“Hem çok gerekli görülmediğinden hem de hastanın konforunu bozduğundan günümüzde o eski büyük tamponlar kullanılmamaktadır. Artık tampon yerine alçı gibi tutan küçük silikon splintler kullanılmaktadır. Uygun hastalarda tampon hiç konulmasa da olur. Silikon splintler de genellikle septum onarımı yapıldığında kıkırdağı düz bir şekilde tutması için konulur. Septumdaki probleme göre 2 ile 4 gün arası içeride kalır. Dışarıdaki alçı ise 5-7 gün arası kalır.”
‘‘2-3 AY GÜNEŞTEN KORUNMALI’’
. Yaz aylarında burun estetiği olunabilir mi? Yazın estetik ameliyat olacak kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir?
“Halk arasında genellikle yazın estetik ameliyat olunmaz düşünce vardır. Çok sıcak olduğu için kanamanın çok olacağı, iyileşmenin gecikeceği düşünülür. Bunlar çok doğru değildir ama burun güneş gören bir yerdir ve 2-3 ay çok fazla güneş görmesi istenmez. Denize girebilirler ama 50 faktör güneş kremini 3 ay boyunca düzenli kullanmaları gerekir.”
. Yurt dışından hangi ülkelerden burun estetiği olmaya hastalar geliyor? Ne kadarlık zamanlarını ayırmaları gerekiyor?
“Daha çok yurt dışında yaşayan Türkler gelmektedir. Son zamanlarda özellikle yurt dışında yaşayan yabancı kişiler de Türkiye’nin bu konudaki becerisini duyup gelmeye başladılar. Burun ameliyatı için 1 hafta Türkiye’de kalmaları yeterlidir. Genellikle ilk gün ameliyat olduktan sonra alçı çıkarılıncaya kadar 3-5 gün tatillerini de yaparlar.”
İçeriği Paylaşın