Burun Estetiği ve Sonrası
Burun Estetiği ve Sonrası
Bizi Takip Et
Estetik cerrahi ameliyatları içerisinde burnu yeniden şekillendirme, estetik burun ameliyatı (rinoplasti), dünyada ve ülkemizde en yaygın olarak uygulanandır. Estetik burun ameliyatı ile burun küçültülür veya büyültülür, ucunun veya kemerinin şekli değiştirilir, deliklerinin genişliği daraltılır veya üst dudak ile arasındaki açı uygun şekilde değiştirilir. Doğumsal veya yaralanmaya bağlı bir şekil bozukluğu varsa düzeltilir veya nefes almadaki bazı problemler giderilir. Florence Nightingale Hastanesi uzmanları estetik burun ameliyatını anlattı.
ESTETİK BURUN AMELİYATI İÇİN EN UYGUN VAKALAR
Güzel bir yüz insan ilişkilerinde en önemli referanstan bile daha değerlidir. Gerçekten de bir insanın dış görünümü üzerine hiçbir şeyin, burun şekli ve boyutu kadar büyük bir etkisi yoktur. Eğer hasta burnunun yüzü ile uyumsuz olduğunu veya burnunun yüzüne göre çok büyük durduğunu; insanlarla yüz yüzeyken burnunun yüzünü gölgelediğini düşünüyorsa, aynaya baktığında burun kemeri rahatsız ediyorsa, burnunda eğrilik şekil bozukluğu varsa ve buna burun tıkanıklığı da eşlik ediyorsa estetik burun ameliyatına karar vererek dış görünüşünü değiştirebilir.
Buluğ çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemek daha uygundur. Bu bekleme süresi, genç kızlar için 14 -15 yaş civarı erkekler için ise biraz daha geçtir.
CERRAHİ GİRİŞİM RİSKİ
Estetik burun ameliyatı deneyimli bir estetik cerrah tarafından yapıldığı takdirde komplikasyonlar ve istenmeyen sonuçlar nadir ve genellikle telafi edilebilir. Enfeksiyon, burun kanaması veya anesteziye karşı reaksiyon olabilecek bazı komplikasyonlardır.
Estetik burun ameliyatı, burun içinden yapıldığından, görünen ameliyat izi söz konusu değildir. Açık teknik kullanıldığında veya geniş burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa, burun tabanında çok küçük ve ince izler kalsa da, genellikle görülmeyecek kadar önemsizdir.
Ameliyat sonuçlarını olumsuz etkileyen faktörler de vardır. Bunlar;
* Daha önce ameliyat geçirmiş olması
* Burun derisinin kalın, yağlı olması
* Kıkırdakların zayıf olması
* Burun ucunun kalın olması
* Hastanın ameliyat öncesi ve sonrası bakımını iyi yapmaması
AMELİYATIN PLANLANMASI
İlk görüşmede hastaya burnunun neye benzemesini veya nasıl görünmesini arzu ettiğini sorarız. Burun cildinin kalınlığı, kemiklerin ve kıkırdakların yapısını inceleriz. Yüzün şekli de incelenerek burnun mevcut yüz şekline en iyi uyacağı olası şekli hastamıza anlatırız. Gerekirse ameliyat öncesi dönemde bilgisayar kullanılarak hastaya burnunun ameliyat sonrası nasıl olacağını gösteririz.
Uygulanacak anestezi ve ameliyat tekniği, ameliyatın yapılacağı hastane ortamı, riskler, maliyet ve varsa diğer seçenekler hastaya açıklanır. Çoğu sağlık sigortası poliçeleri, tamamıyla estetik amaçlı olan bu ameliyatı kapsamına almaz. Bununla beraber, ameliyat bir solunum problemini veya yaralanma sonrası kalan belirgin bir şekil bozukluğunu düzeltmek amacı ile yapılıyor ise, sigorta kapsamı içine dahil edilebilir.
Hasta daha önce geçirdiği herhangi burun ameliyatı veya burun tedavisini, varsa alerji veya solunum güçlüğünü, kullandığı ilaçları ve şayet kullanıyorsa sigara içtiğini bize mutlaka söylemelidir.
AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIĞI
Bizler hastalarımıza yeme ve içme, sigara kullanma, belli vitaminleri ve ilaçları alma yada almaktan kaçınma ve yüzlerini yıkama dahil olmak üzere ameliyata nasıl hazırlanacağı konusunda bilgiler veririz. Ameliyat gecesi çoğu zaman hastanede yatmayı gerektirmez, fakat biz anestezi etkisinin tam olarak geçmesi için özellikle şehir dışından gelen hastalarımızı bir gece yatırmayı uygun görmekteyiz.
ANESTEZİ
Estetik burun ameliyatı, yapılacak ameliyatın büyüklüğüne, sizin ve bizim tercihimize bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezide genellikle hafif bir sedasyon uygularız. Burun ve çevresindeki alan uyuşturulur; ameliyat süresince uyanık olunur, ancak rahat ve ağrısız bir ameliyat geçirirler. Genel anestezide ise ameliyat boyunca emniyetli bir şekilde uyurlar.
AMELİYAT
Estetik burun ameliyatı genellikle bir veya iki saat sürer. Ameliyat burun içinden yapılır. Bazı komplike hastalarda açık teknik ile burun deliklerini birbirinden ayıran kolumella dediğimiz yere anlaşılmayacak şekilde küçük bir kesi yapılabilir.
Ameliyat esnasında burun derisi, kemik ve kıkırdak çatısından ayrılacaktır. Burnun yeniden şekillendirilmesi işlemi, burunda mevcut probleme ve uyguladığımız tekniğe bağlı olarak değişecektir. Son olarak deri, oluşturulan çatının üzerine adapte edilecektir.
Ameliyat tamamlandığında burun üzerine, burnun yeni şeklini koruyacak şekilde özel bir atel uygularız. Burnun hava yolunu açık tutmak için burun içine klasik gaz tampon uygulamıyoruz. Bunun yerine nefes almayı engellemeyen yumuşak özel materyeller koyarız.
AMELİYAT SONRASI
Ameliyattan sonrası korkulduğu gibi ağrılı geçmemektedir. Burunda veya başta hafif bir ağrı olabilir fakat basit ağrı kesici ilâçlar ile rahatlıkla kontrol altına alınır. Baş yüksekte olacak şekilde yatılır.
Burun ameliyatlarında çok nadir de olsa göz kapaklarında veya çevresinde morarma veya şişme olabilir. Bu 2 veya 3 gün sonra en belirgin haline gelir. Fakat şişlik ve morlukların çoğu ilk hafta veya sonrasında kaybolacaktır.
Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca, genellikle, burun deliklerinden çok hafif bir sızıntı olabilir ve birkaç hafta da burunda hafif ve geçici tıkanıklık hissedilebilinir.
Hastalarımızdan dokuların iyileşme süresi boyunca, bir hafta veya daha uzun süre için sümkürmemeleri, burunlarını silmemelerini isteriz. Birkaç gün sonra hastalar kendilerini çok daha rahat hissedecektir. Bir haftanın sonuna doğru tüm pansumanlar ve burun üzerindeki atel alınmış olacaktır.
NORMALE DÖNÜŞ
Estetik burun ameliyatı olan hastaları ertesi gün ayağa kalkar ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler. Genellikle, yüksek efor gerektiren hareketlerden (koşma, yüzme, jimnastik – kan basıncını yükseltecek herhangi bir hareket) iki ila üç hafta kaçınılmalıdır. Özellikle ilk 4 hafta süreyle burnu darbe veya çarpmalardan korumak gerekir. Ovuşturmaktan, sıcak ortamlardan ve güneşten kaçınmak uygun olacaktır.
Ameliyat sonrası 7 gün kontak lens takılmamalı. Burundaki atel çıkarıldıktan sonra, burun tamamen iyileşinceye kadar, yani iki ay boyunca gözlük ayakları burun sırtına oturmamalıdır.
YENİ GÖRÜNÜM
Bir veya iki hafta sonra, artık ameliyat olmuş gibi görünmeyecektir. Ancak unutulmaması gereken iyileşmenin yavaş ve dereceli olarak ilerleyen bir süreç olduğudur. Özellikle burun ucunda olmak üzere, bazı şişlikler belki haftalar boyunca devam edebilir. Estetik burun ameliyatlarında sonuç 1-2 ay içerisinde belli olur fakat gerçek sonucu belki de altı ay, bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca ortaya çıkmayacaktır.
AMELİYAT SONRASI BAKIM REHBERİ
Burun ameliyatından sonra iyileşme süreci zaman ve sabır gerektirir. Hastalarımızın ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmaları, ameliyat kadar önem taşımaktadır.
Aşağıda sıralanan önerileri hastalarımızın uygulamasını öneririz. Ve anlamadıkları konuları sormakta tereddüt etmemelerini rica ederiz.
1. Ameliyat sonrasında erken dönemde burundan nefes alamıyor olabilirler. Bu dönem süresince ağızlarından nefes almalıdırlar.
2. Yeterli sıvı almaları önemlidir. Kamış kullandırmayız. Yudum yudum içilecek komposto, meyve suyu, çorba, su ve hafif içecekler ağız kuruluğunu da biraz olsun hafifletmeye yardımcı olacaktır. Yumuşak, kolay az çiğnenen gıdalar yemelerini öneririz. Dudakları nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanırız.
3. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pırtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullandırmayız.
4. Uyurken veya dinlenirken başlarını en az iki yastık yüksekliğinde olacak şekilde yatırırız. Mümkün olduğu kadar, gün boyu başlarını dik tutmaya özen gösteririz. Bu şekil yatış burnu yana yatmaktan dolayı gelecek darbelerden koruyacak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin de azalmasına yardımcı olacaktır.
5. Burundan bir miktar sızıntı olması beklenen bir şeydir. Bu genellikle pembe /açık kırmızı renklidir.
6. Ameliyattan çıkıldığında, burnun üzerinde plaster band ve bir atel olacaktır. Bunlar, buruna şekil vermek kadar burnun korunması için de önemlidir. Bu pansumanlara dokunmamalarını ve bozmamalarını tavsiye ederiz.
7. Burnu silmeye çalışmamak ve ellerini burunlarından uzat tutmak iyi bir kural olacaktır. Burunlarına çarpmamaya özen göstermelidirler. Tişörtlerden ve balıkçı yaka giyeceklerden uzak durup önden düğmeli kıyafetler giymek daha uygun olacaktır.
8. Dişlerin sadece yumuşak bir diş fırçası kullanılarak dikkatle fırçalanması ve bu sırada dudakları fazla büzmemek gerekir.
9. Ameliyattan sonra iki hafta süreyle ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan ( özellikle küçük çocuklarını ), efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kaçınılmalıdır.
10. Bir ay süre ile direk güneş ışınına maruz kalınmamalıdır. Morluklar geçinceye kadar güneş koruyucu kremler öneririz.
11. Burnun ucunda ve bazen de üst dudakta uyuşukluk hissedilebilir. Bu haftalar içinde kaybolacaktır.
12. Burun nazikçe günde 2-3 kez kulak temizleme çubuğu ile musluk suyu kullanarak burun deliğinden yukarı doğru sokmadan temizlenir. Bu işlem yapılmadan önce antibiotikli bir pomad burun iç çevresine sürülür.
13. Burun zaman zaman tıkalı olabilir. Bu, dokuların cerrahi bir girişime karşı olan normal bir yanıtıdır. Aksırmak, sümkürmek zorunda kalındığında, her iki burun deliğinin açık tutacak şekilde nazikçe yapılmalıdır. Şayet hapşırmak zorunda kalınırsa ağız açık hapşırmalıdır.
14. Ameliyat boyunca alınmış olan sakinleştirici veya uyuşturucu ilaçlardan dolayı bitkinlik, uykusuzluk veya zafiyet görülebilir. Bir veya birkaç gün içerisinde hasta kendisini daha güçlü hissedecektir. Bunu hafifletmeye yardımcı olmak için, ilk hafta boyunca uyku ilacı verilebilir.
15. Bazı burun ameliyatı olan hastalar ilk görünümlerini yadırgayabilir ve ameliyattan 12 ile 36 saat sonra depresyona girebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sabırlı ve gerçekçi olmalıdır. Burun erken dönemde birkaçhafta içerisinde kendisini gösterir fakat tam anlamıyla son şeklini alması 6 ile 12 aylık bir süreyi gerektirebilir.
16. Hastanın pansumanları bir hafta sonra alındığında normal iş hayatına dönebilir (yapılan işin türüne bağlı olarak).
17. Ameliyat sonrası iyileşmeyi ve burnun gelişiminin takip edilmesi için randevular, genellikle ameliyattan 1 hafta, 1 ay, 3 ay ve 6 aya veririz.
18. Ameliyat sonrası 7 gün kontak lens takılmamalı ve zorunlu olmadıkça iki ay gözlük kullanmamalıdır.
19. Her zaman doğal burun spreyleri veya damlaları kullandırırız.
Kaynak: Florence Nightingale Hastanesi web sitesi
(www.florence.com.tr)
İçeriği Paylaşın