Burun Tıkanıklığının Yol Açtığı 10 Sorun
Burun Tıkanıklığının Yol Açtığı 10 Sorun
Bizi Takip Et
Toplumumuzda çok yaygın görülen ama en çok ihmal edilen sorunlardan biri, burun tıkanıklığı. Özellikle grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları geçici burun tıkanıklığına neden olabilirken, pek çok kişide ise burun tıkanıklığı kalıcı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, kalıcı burun tıkanıklıklarının en sık deviasyon denilen burun orta bölmesindeki kıkırdak ve kemik eğriliğinden kaynaklandığını belirterek, diğer nedenleri kronik sinüzit, alerjik rinit (burun iltihabı), burun içinde alerji kaynaklı oluşan etler (polip) ve burun eti (konka) büyümeleri olarak sıralıyor. Burun tıkanıklığına neden olan etkenlerin uygun tedavilerle ortadan kaldırılabileceğini, tedavi edilmeyen burun tıkanıklıklarının ise yorgunluktan kalp hastalıklarına dek birçok soruna neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, burun tıkanıklığının yol açabileceği 7 sorunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
YORGUNLUK
Burnumuzdan ciğerlerimize çektiğimiz hava vücudumuzun her organı ve her hücresi için hayati öneme sahip. Yeterince iyi nefes alamamak iskelet kaslarını da etkilendiğinden kişinin günlük performansını ve fiziksel kapasitesini azaltıyor. Bu durumun merdiven çıkmaktan, spora, iş ve okul performansından cinsel hayata kadar olumsuz etkileri belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor; üstelik kişi kendinde gün boyu nedenini tam bilemediği bir yorgunluk hissediyor.
YÜZE VE GÖZE VURAN AĞRI
Burunda hava akışını bozan deviasyon ve konka gibi nedenler sinüslerin havalanmasını engellerken bu da uzun vadede kronik sinüzit gibi iltihabi durumlara yol açabiliyor. Kronik sinüzit geniz akıntısı, yüze ve gözlere vuran ağrıyla seyrediyor ve tedavi edilmediği takdirde daha ileri sağlık problemleri yaratabiliyor.
UYUKLAMA HİSSİ
Burun tıkanıklığının yol açtığı horlama ve uyku apnesi, kişinin sosyal ve aile hayatını etkileyebiliyor, ileri durumlarda dolaşım ve solunum sistemlerinde kalıcı problemlere yol açabiliyor. Ayrıca gün içinde uyuklama gibi durumlara yol açarak araç kullanımı ya da dikkat isteyen işlerde çalışanlarda çevre sağlığını ve iş performansını da olumsuz etkileyebiliyor.
KALP HASTALIKLARI
Burun tıkanıklığının yarattığı hava akışındaki direnç akciğer damarlarına ekstra yük bindirdiğinden kalbin akciğere kan pompalayan odacığı ekstra çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum uzun süre devam ettiğinde ise kalbin işleyişini ve kan basıncı dengesini bozabileceğinden kalp sağlığı üzerinde önemli olumsuz etkilere yol açabiliyor.
ASTIM
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz “Burundaki deviasyon gibi yapısal problemler birebir alerji sebebi değildir. Alerjiler vücutta hücre ve moleküler seviyede oluşan aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır, ancak burundaki yapısal problemler alerji tedavisinin etkin bir şekilde yapılmasını engelleyebilir. Ayrıca alerjik durumlar alt solunum yollarını da etkileyerek astım gibi akciğer problemlerine de yol açabilirler” diyor.
KOKU VE TAT ALMADA AZALMA
Deviasyon (burun orta bölmesinde kıkırdak ve kemik eğriliği), konka (burun eti) büyümesi ya da polip (burunda alerji kaynaklı oluşan et) gibi durumlar koku duyusunu olumsuz olarak etkiliyor. Koku, aynı zamanda tat duyusunu da etkilediğinden, burun tıkanıklığında yediğimiz yiyeceklerin tadını ve aromasını yeterince iyi alamayız. Koku ve tat duyusunda azalma hayat kalitesini anlamlı olarak düşürürken, aynı zamanda vücudu tehlikelere açık hale getiriyor.
GICIK ŞEKLİNDE ÖKSÜRÜK
Burun tıkanıklığına yol açan sebepler, özellikle kronik sinüzit, sürekli geniz akıntısına yol açabilirken, geniz akıntısı sürekli boğaz temizleme ve gıcık şeklinde öksürüğe yol açabileceği gibi aynı zamanda özellikle sabahları daha fazla hissedilen ağız kokusuna yol açabiliyor. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı da geniz akıntısını daha da artırabiliyor.
DİŞ ÇÜRÜKLERİ VE DİŞ ETİ İLTİHABI
Burun tıkanıklığı sonucu sürekli ağız solunumu yapılması boğaz sağlığıyla beraber ağız ve diş sağlığını da etkiliyor. Sürekli ağız kuruluğu, ağız ve dişleri koruyan tükürük salgısının azalması veya yetmemesi, diş çürüklerine ve diş eti iltihaplarına yol açabiliyor. Tedavi edilmeyen diş çürükleri kalbe kadar uzanan çok ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabiliyor.
BOĞAZ ENFEKSİYONLARI
Burun yoluyla aldığımız hava burun içinde ısıtılıp nemlendiriliyor, filtre edilerek mikroplardan arındırılıyor. Temizlenen nemlendirilen ve ısıtılan bu hava önce boğaza sonra akciğerlere aktarılıyor. Burun tıkanıklığı durumunda ağız solunumu yapıldığında ise bu işlemlerden geçmeyen hava doğrudan boğaza ve akciğerlere yönlendirildiğinden özellikle kronik farenjit ve bademcik iltihabı gibi boğazın iltihabi durumlarına yol açabiliyor.
İŞİTME KAYBI
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz ”Burun yoluyla aldığımız hava burnun arka kısmında bulunan östaki borusu yoluyla orta kulak boşluğunu da havalandırmaktadır. Kulak sağlığı için kulakların da “nefes alması” çok önemlidir. Tıkanan burun tarafındaki kulak, enfeksiyonlardan daha sık etkilenir, uçuş ve dalış gibi basınç değişikliklerinde tıkanmalar yaşayabilir. Tıkanıklığın tedavi edilmediği ve uzun sürdüğü durumlarda orta kulakta sıvı birikmesi ve kulak zarında çökme gibi durumlara ikincil olarak işitme kayıpları gelişebilir. Bu durum uzadığında ise kronik orta kulak iltihabına yol açarak kulak ameliyatı da gerektirebilir” diyor.
İçeriği Paylaşın