Cep Telefonu Boyun Ağrısına Neden Oluyor
Cep Telefonu Boyun Ağrısına Neden Oluyor
Bizi Takip Et
Bel ağrısı yanında giderek boyun ağrısı şikayeti olan hasta sayısının da arttığı tespitinde bulunan Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, boynun zorlanması ve boynun yanlış pozisyonunun bu rahatsızlığın en önemli sebebi olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Gülçin Gülşen, Fizyorem Fizik Tedavi Merkezinde DRX 9000 spinal dekompresyon ameliyatsız bel ve boyun fıtığı tedavisi için gelen hastalarında Türk insanının ortalama yarısında şikayet nedeni olan bel ağrısı yanısıra boyun ağrılarının artışına dikkat çekti. Prof. Dr. Gülçin Gülşen, “Toplumdaki boyun ağrısı şikayetinin artışını ise, mobil cihazları ve teknolojiyi yoğun kullanımın neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gülşen, “Çevrenize bir bakın. Özellikle de gençlerde gözlenen bu cihazların getirdiği hareketsiz yaşamın en önemli sonuçlarından biri olarak kambur bir toplum olma yolundayız” dedi.
MOBIL TOPLUM OLDUK, BAŞIMIZ ÖNE EĞIK
Prof. Dr. Gülşen, omurgaya en fazla otururken aşırı yük bindiğini belirterek, bir de bir elde kullanılan küçük bir mobil cihazın (cep telefonu, video oyun ünitesi, bilgisayar, mp3 çalar) bu yükü bir kat daha artırdığını, saatlerce vücudun ve başın öne eğik bir pozisyonda tutulduğunu ifade etti. Teknolojinin yoğun kullanma sonucu günlük hayatta baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ve kollarda ağrı, şikayetlerinin atışına dikkat çeken Prof.Dr. Gülçin Gülşen, “Mobil olduk ama, teknoloji karşısında başımız öne eğik” şeklinde konuştu,
EĞIK BAŞIN AĞIRLIĞI 10-15 KILOYA ULAŞIR
Ortalama insan kafasının nötral pozisyonda (başın dik olduğu) ağırlığının ,vücut ağırlığına yüzde 8 ‘i(ort 4,5-5 kg) olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Gülşen, “Eğer baş öne eğilirse ve eğik pozisyonda uzun süre kalırsa omurga üzerindeki baskı artar. Hele ki tablet bilgisayar, akıllı telefon gibi cihazlara eğik pozisyonda uzun süre bakıyorsak, baş ağırlığı 2 katına kadar çıkar. Bu durumda omurga üzerine büyük bir yük biner ve boyun ve bel disklerinde kronik travmaya neden olabilir” dedi.
Otururken, ayakta ya da yürüme sırasında doğru vücut duruşu için ipuçları veren Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, “Ayakta iken aynı pozisyonda uzun süre kalmadan, omurganın düz bir şekilde olmasını sağlayarak durabilmek,, sırt bölgesini destekleyen bir sandalyede, bel boşluğunu destekleyerek oturmak ve omuzların dik olması, doğru pozisyon için kolayca hatırlanabilecek formüllerdir” dedi.
Modern hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen mobil cihazlarla gerekli tedbirleri aldığımızda sağlıklı şekilde yaşayabileceğimizi belirten Prof. Dr. Gülçin Gülşen şu bilgileri verdi:
“Mesela başımızın doğru pozisyonu ve boyun sağlığımız için cep telefonunu kulaklıkla kullanmak iyi fikir olabilir. Günlük yaşamında mobil cihazlar başta, farklı sebeplerden ötürü kronik bel ve boyun ağrısı çeken hastaları, ağrı bölgelerine lokal negatif basınç uygulayarak omurga disklerini iyişleştirme yöntemiyle sağlıklarına kavuşturuyoruz.”
İçeriği Paylaşın