Cerebral Palsy’de 8 Yaşından Önce Klinik Beslenme Rehabilitasyonu Alınmalı!

Cerebral Palsy’de 8 Yaşından Önce Klinik Beslenme Rehabilitasyonu Alınmalı!

Cerebral Palsy’de 8 Yaşından Önce Klinik Beslenme Rehabilitasyonu Alınmalı!

Bizi Takip Et


Cerebral Palsy’li çocuklarda gözlenen beslenme problemleri, bu çocukların bakımı ve sağlığında önemli yer tutmaktadır. Bu beslenme problemleri tedavi edilmediği takdirde, yetersiz beslenme ve büyüme-gelişme geriliğine yol açmaktadır.

Cerebral Palsy Türkiye-Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı uzmanları, Cerebral Palsy’li çocuklarda yutma güçlüğü görülmesinin sıklığının görülme oranının yüzde 57 ila 92 arasında değiştiğine dikkat çekerek,  “Kötü beslenme oranı yüzde 90’u buluyor. Cerebral Palsi’ye sıkça eşlik eden kabızlık, iştahsızlık gibi durumları doğru beslenme ile ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Ebeveynlerin bu amaçla doğru bilgi edinmeleri ve oluşabilecek problemleri en aza indirgemek amacıyla beslenme ve yutma bozuklukları ile ilgili çalışan bir uzmandan destek almaları çok önemli” şeklinde aileleri uyarıyorlar.

BÜYÜME POTANSİYELİ İYİ DURUMA GETİRİLEBİLİR

Uzmanlara göre, Cerebral Palsy’li çocuklar, yaşa ve cinsiyete dayalı standartlara göre beklenenden daha yavaş büyürler. Cerebral Palsy’li çocuklarda beslenme bozuklukları, sıklıkla büyüme-gelişme gerilikleri ve komplikasyonlara bağlı problemlere yol açar. Erken değerlendirme, tanı ve klinik beslenmeye bağlı komplikasyonlardan kaçınılarak büyüme potansiyeli iyi duruma getirilebilir. Cerebral Palsy’li çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesinin, tanı konulduktan sonraki ilk yıl ayda bir, daha sonraki yaşlarda ise en az 6 ayda bir yapılması gerekiyor.

SEKİZ YAŞINA KADAR KLİNİK BESLENME DESTEĞİ ALMAK ÖNEMLİ

Sindirim sisteminden kaynaklanan kanama şüphesinde tanı amacıyla mide içeriğinden örnek alma gibi durumlarda, kusmanın tekrarladığı veya kusmanın tehlikeli olduğu durumlarda yemek borusu tahribatını ve oluşabilecek enfeksiyonları önlemek, zehirlenme durumlarında mide içini yıkayıp zehirli maddeleri uzaklaştırmak ve ağızdan beslenemeyen hastaları beslemek amacıyla tüp ile beslenme yöntemi uygulanıyor. Ağızdan yemek alamayan, yutma fonksiyonu bozulmuş Cerebral Palsy’li hastalarda endoskopi yardımıyla mideye beslenme tüpü yerleştirilmesi işlemi ile beslenme sağlanabiliyor.

Yapılan çalışmalarla, bireylerde ilk nörolojik problemin başlangıcından itibaren ilk 6 ay içinde ek tüp beslemelere karşı lineer büyüme cevabının son derece olumlu olduğu ortaya kondu. Ancak klinik beslenme rehabilitasyonunun sekiz yaşına kadar geciktirildiği durumlarda kollar, bacaklar ve gövdede lineer büyümenin beklenenin çok gerisinde kaldığı bildiriliyor.

DAHA İYİ BİR HAYAT KALİTESİ İÇİN UZMAN YARDIMI ALINMALI

Beslenme, temel yaşam gereksinimlerinden en önemlisi olarak gösterilebilir. Özellikle Cerebral Palsy’li bireylerde ağız ve boğaz kasları yeteri kadar kuvvetli olmadığı için çiğneme ve yutmada zorluk görülebilmekte, bu da beslenme bozukluğuna neden olmaktadır. Emme, çiğneme, salya, tıkanma gibi durumlar, Cerebral Palsy’nin aşamasına göre değişebiliyor. Beslenme sorunlarının saptanması ve soruna özel çözümün belirlenmesi ile beslenme durumunun geliştirilmesi, daha az komplikasyon ve Cerebral Palsy’li çocuklar için daha iyi bir hayat kalitesini beraberinde getiriyor.

Cerebral Palsy’li çocuklarda beslenme problemlerinin iyileştirilmesi konusundaki süreçte çocuk gastroenteroloji, çocuk cerrahi, diyetisyen, konuşma terapisti, fizyoterapi uzmanlarının aile ve hemşirelerle birlikte multidisipliner olarak çalışmaları gerekiyor.


İçeriği Paylaşın