Çocuğunuz Okula Gitmekten Korkuyorsa
Çocuğunuz Okula Gitmekten Korkuyorsa
Bizi Takip Et
Okula ilk kez başlayacak çocukların duygusal durumunda ne gibi değişiklikler olur?
Okula başlamak yaşamın yeni bir aşamasına geçmektir. Çocuklar sergiledikleri psikolojik özellikleri nedeniyle yüksek düzeyde uyum yapma kabiliyeti taşırlar. Bu özelliklerine karşın yeni duruma çok hızlı uyum yapamayan ya da zorlananlar aralarında mutlaka olacaktır. Okul ortamı karşılaşılan ilk ve süreklilik içerecek olan sosyal ortamdır. Önceki ortamından, evinden çok farlılıklar içermektedir. Nerdeyse rakipsiz olduğu, üzerinde aşırı ilginin bulunduğu ev ortamından kendisi gibi onlarca arkadaşının arasında olmak ve bu duruma alışmak zaman alacaktır. Okul ortamına girmek eve ait tüm özellikleri kaybetmek anlamı da taşır. Diğer yandan evde sahip olmadığı sosyal özellikler edinmenin yolu açılmıştır. İkircikli, duygusal olarak gel-git içeren bir dönem başlamıştır.
Okula gitmekten korkan bir çocuğa ailenin yaklaşımı nasıl olmalıdır?
Okulun korkulacak bir ortam olmadığını aktarmak kolay değildir. Söz konusu korku gerçek bir tehdit ile ortaya çıkmamıştır (Örneğin evde annesinin küçük kardeşi ile o yokken daha çok ilgileneceği ve onu kendisine göre daha çok seveceği düşüncesi). Zihinde tasarlanan bu duygunun sönmesi için sabırlı ve kararlı bir tutum sergilemek gerekir, okulun ona kazandıracakları vurgulanmalı aynı zamanda okulun özellikle evdeki durum ve ilişkileri açısında kayıplara yol açmadığı vurgulanmalıdır. Öncelikle sınıf öğretmeni ile kuracağı ilişkiyi desteklemeli, öğretmenin önerileri ile hareket edilmelidir.
Bu çocuklara yönelik agresif bir yaklaşım ne gibi sonuçlara yol açabilir?
Özellikle aile bireylerinin, annenin sergileyeceği saldırgan, kırıcı tutum ve davranışlar uyum süresi yaşamakta olan çocuğun uyumunu çok olumsuz etkileyecektir. Zihninde tasarladığı korkuların bir biçimde somutlaşması saldırgan davranışla gerçekleşecektir. Sevilmediğinin evde değerinin kalmadığının, itildiğinin anne için başka ilgilerin kendisinin önüne geçtiğinin kanıtları olarak algılanacak olan saldırgan tutumların yaratacağı sonuçları kestirmek mümkün olmayabilir.
Çocukla birlikte derslere girmek doğru bir davranış mıdır?
Okulda, özellikle sınıfta ortamın düzenleyicisi, yöneticisi öğretmendir. Öğretmenin tutumu, kararı önemli yer tutar. Özellikle okulun ilk günlerinde ısrarla annesinden ayrılmak istemeyen ve sınıf ortamına karşı tepkili olan çocuğun yanında sınıf içinde olunabilinir ancak bu durumun süreklilik sergilememesi gerekir. Bu davranış hiçbir zaman birkaç günü geçmemelidir.
Korku ve tedirginlik uzun sürüyorsa ne yapmak gerekir?
Korku ve tedirginliği umulan süreyi aşıyorsa, kabaca bir-iki haftadan uzun sürüyorsa zaman kaybetmeden psikolojik yardım istemek gerekir. Rehber öğretmenler ilk başvurulacak profesyonellerdir. Yeterli çözüm bulunmazsa bu kez çocuk ruh sağlığı uzmanlarına başvurmak gerekir.
Bu süreçte ailelerin yaptığı en büyük yanlışlar nelerdir?
Hiçbir anne babanın kasıtlı olarak çocuğuna zarar vermeyeceğini biliyoruz. Yeni bir dönemle birlikte uyum sorunlarının ortaya çıktığı bu sürecin çocuğun ve ailenin hırpalanmasına izin verilmemelidir. Hiçbir zaman onaylanmayacak olan dayak gündemden kesin bir biçimde çıkartılmalıdır. Çocuğun yaşadığı duygusal çalkantı tanınmaya ve anlaşılmaya muhtaçtır. Görmezden gelmek, sanki bu tür bir sorun yokmuş gibi davranmak kabul edilemez.
Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)
İçeriği Paylaşın