Çocuğunuz Terörden Korkuyorsa Bu Önerilere Dikkat!

Çocuğunuz Terörden Korkuyorsa Bu Önerilere Dikkat!

Çocuğunuz Terörden Korkuyorsa Bu Önerilere Dikkat!

Bizi Takip Et


Terör olaylarının çocuklarda korkuya, kaygıya ve güven kaybına yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle terör kaygısının bazı önlemlerle aşılabileceğini söyledi. İşte bu önlemlerden bazıları: Terör ve şiddet haberlerinden çocuğunuzu uzak tutun, çocuğun endişe ve korkularını ifade etmesine izin verin.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniğinden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Algun Tüfekçi, toplumu derinden etkileyen terör olaylarının çocuklar üzerinde pek çok olumsuzluğa neden olduğunu belirterek bu gibi olayların çocuklarda en çok güven duygusunu zedelediğini söyledi. Algun Tüfekçi,  şöyle konuştu:

“Çocuğun ruhsal gelişimindeki en önemli faktörlerden birisi de ‘’güven’’ duygusudur. Çocuğun geleceğe ve yaşama dair olumlu bir bakış açısı geliştirmesinde güven duygusunun yeri tartışılamaz. Çocuk yaşadığı çevrede kendini güvende hissetmelidir. Son terör saldırıları ile ilgili haberler çocuklarda bu güven ve emniyette olma hissine zarar verebilir.

Çocuklar yaşadıkları çevrede bu gibi olayların olmasından ve sevdiklerine zarar gelmesinden, onları kaybetmekten korkarlar. Güven hissinin kaybolmasıyla her an kötü bir şey olacakmış endişesi oluşmaya başlar. Bu nedenle yetişkinler tarafından bu konuda bazı önlemler alınması yararlıdır.”

Bu önlemleri alın

Dr. Algun Tüfekçi, alınabilecek önlemleri de şöyle sıraladı:

– Terör ve şiddet içeren haberlerden çocuğunuzu mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışın.

– Başınıza gelme ihtimali olan tehlikeler konusunda çocuğun korkularını ve endişelerini ifade etmesine izin verin.

– Çocuğun bu konudaki sorularına ayrıntılı değil genel hatları ile cevap verin.

– Bu türlü olayların nadiren olduğunu ve yaşadığınız çevrenin güvenli olduğunu belirtin.

– Onu korumak için elinizden gelen her şeyi yapacağınızı ve bu konuda aldığınız önlemleri anlatın.

– Çocuğunuzun korkusuna kulak verin, ilgi ve güven ihtiyacı artıyorsa, onu rahatlatmak için her zamankinden daha fazla ilgi ve yakınlık gösterin.

– Aile içinde birbirinize yakın durmanız rahatlatıcı, güven verici olur. Aile içindeki iletişimin güçlenmesi ve şiddet içeren konuşmalardan uzak durulması, terör ve şiddetin olumsuz etkilerine karşı çocukların ve ebeveynin ruh sağlığını korumaya yardımcı olacaktır.

KAYGI VE KORKULARI GEÇMİYORSA UZMAN DESTEĞİ ALMALI

Tüm bu önlemlere rağmen eğer çocuğunuzun aklı sürekli bu konularla meşgul olursa bu konulardan bahsediyorsa, korku, endişe, ümitsizlik, karamsarlık duygularına kapılabilir. Bu gibi bir olayla karşılaşmaktan korktuğu için kendini günlük faaliyetlerden soyutlama, aşırı tedirginlik, abartılı korkular ve kaygılar oluşmaya başlamışsa çocuk ve ergen psikiyatrisi alanındaki bir uzmandan destek almanız yararlı olacaktır.”


İçeriği Paylaşın