Çocuğunuz Yemek İstemiyorsa Ne Yapmalısınız?
Çocuğunuz Yemek İstemiyorsa Ne Yapmalısınız?
Bizi Takip Et
Çocuğunun az yediğini, yeterince beslenmediğini düşünen anneler bu konuda en az bir doktorun görüşünü almışlardır. Genellikle bu gibi durumlarda doktor çocuğun gelişimini normal bulur ve bir sorun gözükmediğini söyler. Ama bu değerlendirme çoğunlukla anneyi ikna etmeye yetmez. Çünkü evde yemek konusunda anne ve çocuk arasında ciddi çatışmalar yaşanmaktadır.
Anne çok huzursuzdur çünkü yemek zamanı yaklaşmaktadır. Hatta yemek zamanının dışında da sinirlidir. Çocuğuyla arası gergindir. Çocuğun yemek yemesi, seçimi ve miktarı asla içine sinmemektedir. Yemek yedirmek tam bir işkencedir. Yemek yemesi için çocuğun önüne oyalanacağı şeyler konur, televizyon açılır, 40 takla atılır. Eğer çocuk bunlarla oyalanır da yemeğini yerse sonuç anne için ve o öğün için süperdir.
Doktor, çocuğun aç kalmayacağını, isteyince yiyeceğini, 3 öğün ve ara öğünlerin düzenini anlatır. Ama annenin içi yine rahat değildir. Söylenenler içine sinmemiştir. Ona göre çocuğu az yiyordur, yeterince beslenmiyordur ve zayıftır. Anne “üç gün aç bırak yine de bir şey yemez” düşüncesinden asla vazgeçemez. Oysa doktor iştah açıcı bir ilaç verse sorun kökünden çözülecektir. Ama öyle bir ilaç da yoktur ortada!
Uzmanlar, çocuğun ailesi ile aynı anda masaya oturarak kendi yemeğini kendisinin yemesini, istediği kadar yemesini ve yemek zamanında oyalanacak bir şeylerin olmaması gerektiğini söylerler. Ama bu öneriler de anne için çok akla yatkın değildir. Anne asla ikna olmaz. Kendi elleriyle yedirmelidir, ancak böylesi içine sinmektedir. Hatta çocuk daha önce yedirilmeli ve onun işi bitmelidir! Anne de rahat rahat kendi yemeğini ancak ondan sonra yiyebilecektir.
ÇOCUĞUNUZ LOKMASINI MI SAYIYORSUNUZ?
Ailece aynı anda sofraya oturup yemek yemeğe çalışmak da sorunu çözmeye yetmez bazen. Çünkü sofradaki tek konu çocuğun yediği lokma sayısıdır, annenin bütün dikkati çocuğun üzerindedir. Çocuk asla rahat bırakılmaz. Ya da sofrada tatsız olan başka konular konuşuluyordur.
Çocuğun annesinin olmadığı ortamlarda çok güzel yediği, okulda da yemeklerini, hem de kendisinin yediği söylenir. Bu anne için hem sevindirici, hem şüpheli, hem de düşündürücü bir durumdur.
Sorun nerededir o zaman?
Sorun anne çocuk ilişkisindedir. Beslenme, yemek yemek ve yedirmek duygusal bir meseledir.
Anne çocuk arasında yemek üzerinden yoğun bir çatışma yaşanmaktadır. Yeme problemi hem çocuğun hem de annenin sorunudur. Aralarında ciddi bir inatlaşma vardır. Çocuk yemek yemediği için bir çok şeyle tehdit edilir. Yemediği için artık annesi onu sevmeyecektir. Fiziksel şiddete bile maruz kalabilir. Bu ilişkide rüşvet bile vardır. Yemek yemek ve yedirmek ızdırap haline gelmiştir. Hem anne hem de çocuk acı çekmektedir.
Yemek yeme problemlerinde kesinlikle anne çocuk ilişkisine odaklanılmalıdır. Kaynak oradadır, çözüm de oradadır. Müdahale edilmeyen, ilk başlarda çok da sorunmuş gibi görülmeyen yeme problemleri maalesef giderek büyümekte ve çocuk için başka başka sorunlara dönüşmektedir. Anne bu konuyu bir uzmanla konuşmalıdır. Çocuğun iç dünyasını görmeye istekli olmalıdır.
Nilgün Sarı (Uzman Psikolojik Danışman)
Agape Danışmanlık Merkezi
www.nilgunsari.com
İçeriği Paylaşın