Çocuğunuz Yüz Yüze Eğitime Hazır Mı? Okula Dönüş Sürecini Kolaylaştıracak 7 Tavsiye

Bir buçuk yıldır devam eden pandemi sürecinde eğitim öğretim de sekteye uğradı. Bu süreci evde geçirmek zorunda kalan çocuklar, alınan kararla 6 Eylül'de yüz yüze eğitime başlayacak. Peki sizce çocuğunuz yüz yüze eğitime hazır mı? İşte çocuğunuzun okula hızlıca adapte olmasını sağlayacak 7 tavsiye...

Çocuğunuz Yüz Yüze Eğitime Hazır Mı? Okula Dönüş Sürecini Kolaylaştıracak 7 Tavsiye

Bizi Takip Et


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geçtiğimiz hafta gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ardından yüz yüze eğitimin 6 Eylül'de başlayacağını duyurmasının ardından ailelerde ve çocuklarda okul heyecanı başladı.

Yaklaşık bir buçuk yıldır online eğitim gören çocuklar okula dönmeye hazırlanırken akıllara çocuklar acaba yüz yüze eğitime hazır mı? sorusu da geldi. Bilindiği üzere bu süreçte çocuklar sosyal ortamlarından uzak kalmış, eğitimde de zaman zaman zorluklar yaşamışlardı.

Uzun süredir okullarından, öğretmenlerinden, arkadaşlarından kısacası sosyal ortamlarından ayrı kalmış öğrenciler süreci nasıl yönetecekler? Çocukların kaygı durumları ve heyecanları nasıl kontrol edilebilir?,  Bu konuda ailelere neler düşüyor? 

Konuyla ilgili konuşan BÜMED MEÇ Okulları Okul Müdürü Yılmaz Uçak, "Öncelikle hepimiz Covid güvenlik önlemlerini çocuklarımızda kaygı düzeylerini arttırmadan almaya devam etmeliyiz. Dönecekleri okullarında da bu kuralların iyi uygulandığından emin olmalı, okul yönetimlerinden Covid-19 tedbirlerinin ne düzeyde ve nasıl uygulandığını danışarak öğrenmeliyiz. Okulun güvenlik önlemlerini öğrendikten sonra, çocuğun okula başladığında sürprizlerle karşılaşmaması için bunları birlikte gözden geçirerek onlara anlatılmalı. Endişe ettiğiniz yüksek riskli aile üyeleriniz varsa, bunun çocuğunuz için ne anlama geldiğini ve arkadaşlarının yapması gerekenlere kıyasla gerektirebilecek ekstra önlemleri açıklamalıyız." dedi.

OKULA DÖNMEYE HAZIRLANAN ÇOCUK NASIL DESTEKLENMELİ?

* Endişelerimiz hakkında onlarla konuşun. tüm aile bireylerinin bulunduğu bir toplantıyla endişeleri, heyecanları, korkuları hakkında paylaşım yapmalarına izin verin. Kendi duygularının farkındalığını geliştirmeleri ve akıllarından geçenleri paylaşmaları için onlara güvenli bir alan sağlayın, böylece hem fikir paylaşımı yapmayı öğrenecek hem de korkularını içinde biriktirmeyecektir.

* Uyku ve beslenme alışkanlıklarını düzene koymaya çalışın; Pandemi sürecinde hepimizde olduğu gibi çocuklarımızda da bu düzenler kayboldu. Özellikle de bilgisayar ve ekran karşısında fazla vakit geçiren çocuklarımızın alışkanlıkları tamamen değişti. Okula dönüş sürecinde en az iki hafta öncesinde okul rutin saatlerine göre uyku ve yemek saatlerini planlamaya çalışın.

* Uzun süredir arkadaşlarından ayrı kalan çocuklar için okul öncesinde mutlaka arkadaşlarıyla kısa da olsa görüşme fırsatı oluşturun. Yüz yüze imkanımız olmasa bile görüntülü sohbet edebilecek ortamları aileler ile haberleşip planlayarak sürece hazırlık yapın.

*Okul rehber öğretmenleriyle iletişime geçin; Okulların sizler için hazırlanmış, konuya ilişkin bilgilendirme yazılarını mutlaka isteyin.

* Her şeyin bir gecede değişmesini beklemeyin, kısa gibi gözükse de çocukların dünyasında uzun ve zor bir süreç yaşanmakta. Bunun farkında olarak çocuğunn tüm rutinlere bir anda dönemeyeceğini bilerek yaklaşın.

*Sabırlı, soğukkanlı ve hoşgörülü tutumunuzu elden bırakmayın.

* Çocuğunuzun tepkileri farklı görünüyorsa - belki normalden daha keskin veya görünüşte küçük stres durumlarına aşırı tepki veriyorsa - yapabileceğiniz en iyi şey, çocuğunuza olumsuz tepki vermek yerine şefkat, sıcaklık ve sakinlikle davranmaya çalışın.


İçeriği Paylaşın