Çocuğunuzdan Gelen Sesi Dinleyin

Çocuğunuzdan Gelen Sesi Dinleyin

Çocuğunuzdan Gelen Sesi Dinleyin

Bizi Takip Et


Özellikle 2 yaş altı çocuklarda akciğerlerden kaynaklı ıslık sesine benzeyen ses çıkması, doğumsal sorunlardan astıma kadar altında birçok farklı sorunu gizleyebiliyor. Hastalıktan daha çok, önemli bir belirtili sayılan bu durum “Hışıltılı Çocuk” olarak tanımlanıyor. Acıbadem International Hastanesi Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, hastalıklara işaret eden bu önemli belirtinin son yıllarda küçük çocuklarda alerji sıklığının artmasına bağlı olarak hışıltının da artığına dikkat çekiyor.

Hışıltı veya bilimsel adıyla “vizing”, akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum. Bu darlık, soluk borusuna yabancı bir cisim kaçmasından kaynaklanabileceği gibi, bronşiyolitde olduğu gibi solunum yolları duvarının yaygın bir şekilde şişmesi sonucu da gelişebiliyor. Astımda ise, soluk borularının duvarlarında yaygın bir  biçimde  şişme ve  büzülme görülüyor.

Alerji ile yakın ilişkisi olduğu bilinen bu durumun son yıllarda özellikle küçük çocuklarda alerjik hastalıkların yaygınlığına bağlı olarak arttığı görülüyor. Ayrıca,  insanların giderek  daha çok kalabalık  şehirlerde ve kapalı ortamlarda yaşaması  çocuklarda daha çok ve  uzun süren solunum yolu enfeksiyonlarına dolayısıyla  hışıltılı  solunuma  yol açabiliyor. Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, okul çağına girmiş çocuklarda çocukların üçte birini yaşamlarının ilk beş yılında, en az bir kere hışıltı yaşadığını belirtiyor. Özellikle de 6-24 ay arası çocuklarda sıklık artıyor.

HIŞILTININ BAŞLAMA YAŞI SORUNUN KAYNAĞINI GÖSTERİYOR

Sorunun hangi yaşta çıktığı, hem sebebi hem de hışıltının ne kadar devam edeceği konusunda fikir vermesi açısından önem taşıyor. Örneğin, yaşamın ilk üç ayında ortaya çıkan bir hışıltı  sıklıkla, bağışıklık sistemi bozuklukları, kalp delikleri, gastroözefagial reflü ve kistik  fibrozis gibi doğumsal bir soruna ya da solunum borusunda darlık, delik gibi sorunlara işaret ediyor. 6-24 aylar arasında görülen hışıltı ise bronşiyolit, zatürre, tüberküloz gibi mikrobik veya alerjik bir problemden kaynanırken, 24 aylıktan büyük çocuklarda en önemli sebep astım oluyor. Bu nedenle 2-10 yaş  arası çocuklarda soğuk  algınlığı, sigara  dumanı ya da toza  maruz  kalma ve koşup oynama  sonrası öksürük ve hışıltı ortaya çıkıyorsa  mutlaka  astımı  düşünmek  gerekiyor. Çocukların anne-babasında astım veya saman nezlesi olması, çocuğun kendinde de egzama (atopik  dermatit) veya yumurta  alerjisi bulunması astım olasılığını artıyor.

AYIRICI TANIDA BELİRTİLER ÖNEMLİ

Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, belirtilerin seyrinin de aynen ortaya çıkmasındaki gibi altta yatan sebebe bağlı olduğunu belirterek, “Larinomalazi, trakeomalazi ve bronkomalazi gibi solunum yolunun kıkırdağındaki yumuşaklıkta hışıltı doğumdan hemen sonra ortaya çıkıyor ve bir kaç yıl içinde kayboluncaya kadar aralıksız devam  ediyor.  Buna karşılık astımda enfeksiyon veya sigara  dumanı, ya da ilkbahar-yaz aylarında polenler gibi  tetikleyicilerden sonra artar, zamanla tamamen veya  kısmen  kaybolur” diyor.

TEDAVİ ALTTA YATAN SORUNA GÖRE YAPILIYOR

Hışıltılı çocuk durumunda altta yatan nedeni saptamak tedavinin gidişatını belirlediği için ayrıntılı hikayeyi almak çok önem taşıyor. Beraberinde görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar testleriyle tanı kesinleştiriliyor. Temeldeki nedene göre tedavinin de farklılaştığını söyleyen Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya şunları anlatıyor: “Hışıltı, doğuştan gelen bir sorundan kaynaklanıyorsa önce cerrahi tedavi gündeme geliyor.  Astım ye de bağışıklık sistemine bağlı problemlerde de uygun tedavi planlaması yapılıyor. Elbette bu sırada, hışıltıyı artıran sigara, kirli hava,  evde  toz olması, gastroözefagial reflü gibi sebepleri de azaltmaya veya tamamen yok etmeye  gayret  ediyoruz.”

Dolayısıyla altta yatan nedene göre hışıltı tamamen düzeliyor. Buna karşılık astım, ciddi bağışıklık yetmezliği veya kistik  fibrozis gibi  bir durum söz konusu ise  hastaların ve ailelerinin ömür boyu bu  hastalıklarla birlikte  yaşamayı öğrenmesi  gerekiyor.


İçeriği Paylaşın