Çocuğunuzu Sanatla Okul Öncesi Dönemde Tanıştırın

Çocuğunuzu Sanatla Okul Öncesi Dönemde Tanıştırın

Çocuğunuzu Sanatla Okul Öncesi Dönemde Tanıştırın

Bizi Takip Et


Okul öncesi yıllarda verilen çok yönlü sanat eğitimi ile gelişimleri ve yaratıcılıkları desteklenen çocukların dış dünyaya bakış açıları da değişiyor. Sanat aktivitelerinin çoğu; çocuğun özgün düşünmesini, öz güveninin artmasını, daha üretken olmasını, çevresini olumlu yönde değiştirmeye çalışmasını, farkındalığını, çok yönlü düşünmesini, problem çözme becerilerini geliştirmesini sağlıyor. Memorial Antalya Hastanesi Lara Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ali Satılmış, sanatın çocukların gelişimindeki etkileri hakkında bilgiler verdi.

BEDEN SAĞLIĞI KADAR RUH SAĞLIĞI DA ÖNEMLİ

Çocukların sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması için doğduğu andan itibaren görsel ve işitsel sanatlarla ilişki içerisinde olması gerekmektedir. Beden sağlığı en iyi şekilde takip edilen, zihinsel ve motor becerilerini geliştirmek için yoğun çaba harcanan çocukların sağlıklı ruhsal yapıya sahip bireyler olması açısından, sanat eğitiminin önemi her geçen gün daha da artmaktadır.

KÜÇÜK YAŞTA SANATLA TANIŞAN ÇOCUK, KENDİNİ DAHA İYİ İFADE EDER

Erken çocukluk eğitiminin en önemli amacı hayal gücünün eğitimidir. Bu yüzden ilk altı yaşta sanat eğitimi, birey açısından vazgeçilmezdir.  Anaokulu, çocukların duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilecekleri ortamı ve malzemeleri sağlayan yer olmalıdır. Okul öncesi dönemde sanat etkinlikleri ile görsel öğelerle tanışan çocuklar ömür boyu karşılaşacakları görsel simgeleri daha hızlı ve daha doğru algılar. Böylece hayatlarının her döneminde duygu ve düşüncelerini gerek metin gerek resim gerek müzik ya da diğer görsel sanatlarla çok daha iyi ifade ederler.

SANATLA İLGİLENEN ÇOCUK ZEVK SAHİBİ OLUR

Sanat etkinlikleri sayesinde sanat zevki kazanmış çocuk kıyafet seçiminden, odasının rengine, masa düzeninden, yemek sunumuna kadar her şeyde sanatsal zevkini ortaya koyabilir. Çevresine güzel görünmek, çevresinde güzellikler görmek ister. Artık sadece bakmak için değil görmek için bakar. Sanatsal yaratma becerisine kavuşan çocuk kendini önemli hisseder. Hayatta neler yapabileceğini görmek, çocuğa güç verir ve onu mutlu eder. Çocuklar oyunla öğrenirler çalışırlar ve moral kazanırlar. Sanat çalışmalarıyla biriken enerjisini faydalı bir aktiviteye harcayan çocuk deşarj olur, daha sakin ve daha huzurlu bir yapıya kavuşur.

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MUTLAKA SANATLA İÇ İÇE OLMALI

Okul öncesi dönem bireyin belki de özgün düşünme yeteneğinin olduğu tek dönemdir. Sanatsal aktivitelerle geliştirilen özgün düşünme yeteneği yaratıcılığa götüren en önemli basamaktır. Doğru bir eğitimcinin elinde sınırlama getirilmeden sanatsal aktivitelerde bulunan çocuğun özgün düşünme yeteneği ve yaratıcılığı önemli derecede gelişir. Çalışmalar; müzik eğitimi alan çocukların almayan çocuklara oranla daha yüksek ders notları, test skorları ve akademik becerileri olduğunu göstermektedir. Bu da onların yaratıcı, başarılı ve üretken bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamaktadır. Ayrıca müzik bir kültür aracı olarak düşünüldüğünde çocukların kültürel birikimleri de desteklenmektedir.

MÜZİKLE BÜYÜYEN ÇOCUĞUN GELİŞİMİ DAHA FARKLI OLUYOR

Müzik aleti çalan çocukların psikomotor gelişim ve koordinasyon yetileri daha fazla ilerlemektedir. Müzik eğitiminin konsantrasyonu arttırması, farklı sembollerin, karışık müzik cümlelerinin doğru olarak algılanması ve ayırt edilmesi çocuk gelişim evreleri ile paralellik göstermektedir ve çocuk gelişiminin vazgeçilmez bir parçası olarak ortaya çıkmaktadır. Müzik ve sanat çocuk için çoğunlukla bir oyundur. Oyunu hayatın önemli parçalarından biri olarak gören çocuk, sanatsal etkinlikleri de bir oyun olarak kabul eder ve keyif alarak çalışır. Çocukların oyun ihtiyacını karşılayacak en iyi sanat yöntemlerinden birisi dramadır.

MUTLU ÇOCUĞUN SIRRI AİLEDEN GEÇİYOR

Sanata meraklı aileler çocuklarının ilk yaşlarından itibaren fikirlerini sanatla ifade etmelerini geliştirebilir. Çocukların özgürlük alanları ne kadar geliştirirlerse çocuklar o kadar yaratıcı olacaktır. Üretken ve gelişken nesiller yetiştirmek için çocukların sanatla olan ilişkilerinin sürdürülebilir olması oldukça önemlidir.  Çocukların yatkın oldukları sanat dallarında kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak onların hayatla daha barışık, daha mutlu, daha dingin, ruh sağlığı yerinde bireyler olmasına yardımcı olacaktır.

Mutlu çocuk gelişimi için ailelere 8 öneri;

  1. Çocuklara evin bir yerinde karalama yapabilecekleri bir duvar ayrılabilir
  2. Eski kullanılmayan eşyaları farklı biçimlerde birleştirmelerine ve hayali tasarımlar üretmelerine yardımcı olunabilir
  3. Tencere, tava ve kaşıkları birer enstrüman olarak kullandırılabilir
  4. Çocukların yaş düzeylerine uygun müze ziyaretleri yapılmalıdır
  5. Çocuklar tiyatrolara, resim sergileri ve konserlere götürülmeli, bunlar için çok küçük olduğu düşünülmemelidir
  6. Sanatsal çalışmalarda çocuk yönlendirilmeden içinden geldiği gibi çalışmalıdır
  7. Çocuğun girişimleri, yaratıcılıkları desteklenmeli, ortaya çıkan ürün konusunda çocuk tebrik edilmeli, sözel olarak ödüllendirilmelidir
  8. Çocuğun birçok sanat dalını görmesi ve denemesine fırsat tanınmalıdır

İçeriği Paylaşın