Çocuğunuzun Sağlığı İçin Etiketlerdeki Bu Uyarıya Dikkat!

Karma Grup; alışveriş yaparken etiketlerde “Çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir” ibaresine özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Siz de tüketici olarak bu etiketleri, etiket okuma alışkanlığı kazanarak kolaylıkla fark edebilirsiniz.

Çocuğunuzun Sağlığı İçin Etiketlerdeki Bu Uyarıya Dikkat!

Bizi Takip Et


Gıdanın kimliği olan etiketler, tüketicileri satın alınan gıdanın özellikleri ile ilgili bilgilendirirken beslenme gereksinim ve ihtiyaçlarına göre de seçim yapabilmelerini sağlıyor. Karma Grup; alışveriş yaparken etiketlerde “Çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir” ibaresine özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

Türk Gıda Kodeksi (TGK) Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nce belirlenmiş olan zorunlu bilgilendirmeleri içeren etiketlerin ve üzerindeki uyarıların alım kararı vermeden önce dikkatlice okunması gerektiğini söyleyen Karma Grup Regülasyon Direktörü ve Gıda Mühendisi Didem Altuntaş, “Tüketicilerin, kendi sağlıklarını koruyabilmeleri için gıda alışverişi sırasında etiket okumaları, bilinçli seçimler yapabilmelerinin yanı sıra, yeterli ve dengeli beslenebilmek için uygun besinleri seçebilmeleri açısından en önemli adımı oluşturuyor” dedi. 

Tüketiciler alım kararını vermeden önce, almayı düşündüğü ürüne ait etikette yer alan alerjen bilgileri, ürünün bileşenleri, bileşenlerin miktarı, enerji ve besin öğeleri tablosu, muhafaza koşulları, menşe bilgisi, varsa beslenme ya da sağlığa ilişkin beyanlar, varsa kullanım talimatı, son tüketim ya da tavsiye edilen tüketim tarihi, varsa zorunlu uyarılar gibi bilgilerini okuyarak, beslenme gereksinim ve ihtiyaçlarına göre en iyi seçimi yapabilir. 

“ÇOCUKLARIN AKTİVİTE VE DİKKATLERİ ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ BULUNABİLİR” UYARISI ZORUNLU

Gıda alışverişi yaparken üst seviyede bilinçli ve dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Altuntaş, “Ürüne ait zorunlu bilgiler kapsamında, ürünün bileşimine özel uyarıları da inceleyerek alım kararını vermek gerekiyor. Örneğin, gıdalarda kullanımı izinli olan bazı renklendiriciler için etiketlerde ‘Çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir’ uyarısının eklenmesi zorunlu. Bu konuda tüketiciyi bilgilendirmek, gıdayı piyasaya arz eden gıda işletmecisinin veya gıdayı ithal edilen ithalatçının sorumluluğunda. Etikette yer alan bilgilendirmeden sorumlu olan firma bu zorunlu uyarıyı, ürün eğer uyarı yazılması gereken renklendiricilerden birini ya da daha fazlasını içeriyorsa mutlaka yapmalı” dedi. 

TGK Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde ilgili gıda grubuna göre izin verilen Sunset Yellow (E 110), Kinolin sarısı (E 104), Karmosin (E 122), Allura Red (E 129), Tartrazin (E 102) ve Ponzo 4R (E 124) adlı renklendiriciler ile ilgili etiket üzerinde, renklendiricilerin adı ya da E kodunu takiben “Çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir” uyarısı yapılması gerekiyor. 

Bu renklendiricilerin kullanımına izin verilen gıda ürünleri arasında çocukların severek tükettiği yenilebilir buz ve dondurmalar, lokum, jelibon, fondan, marsmallowlar, elma şekeri gibi şekerlemeler, sakız, kurabiye, kekler, muffin, tatlı çörek, bisküviler, tahıl barı, pasta, turta, kornet, gofret, kızarmış hamur tatlısı/kadayıf, pankek/krep, ekler, kruvasan gibi ürünler bulunuyor.

"ATÖLYE ÇALIŞMALARI İLE GIDA ENDÜSTRİSİNİN DOĞRU ETİKET KULLANIMINI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

Mevzuatlarda sık sık güncellemeler yapıldığı için, gıda endüstrisinin de sürekli bilgi güncellenmesine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Karma Grup Regülasyon Direktörü ve Gıda Mühendisi Didem Altuntaş, etiketlerin doğru yazılabilmesi için gıda sektörünün tüm güncel bilgileri içeren, doğru bir rehbere ihtiyacı olduğunu belirterek, “Karma Grup olarak düzenlediğimiz mevzuat eğitimlerinde, etiketleme ve tüketicileri bilgilendirme yönetmeliği, beslenme beyanları yönetmeliği, sağlık beyanları yönetmeliği gibi direk etiketle ilgili olan yönetmeliklere ilişkin eğitimlerin yanı sıra, renklendiricileri de içeren gıda katkı maddeleri yönetmeliği gibi diğer mevzuatlara ilişkin tüm düzenlemeleri, ulusal ve uluslararası mevzuat yaklaşımı ile birlikte anlatıyoruz.  Güncel mevzuat bilgilerinin sunumu ve değerlendirilmesinin yanı sıra, interaktif ve dinamik bir yaklaşımla yürüttüğümüz atölye çalışmaları ile gıda endüstrisinin doğru etiket kullanımını artırmayı hedefliyoruz” dedi. 


İçeriği Paylaşın