Emsey Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Melih Tugay, Atv Avrupa ekranlarında yayımlanmakta olan “Esra Kazancıbaşı ile Sağlığım İçin Herşey “ programına katıldı.
Çocuk cerrahisi, hangi yaş grubundaki çocuklarla ilgileniyor? Anne karnında saptanan anomalilerin doğumdan sonra tedavileri nasıl planlanıyor? Hangi sorunların çocuk cerrahisi kapsamında tedavisi mümkün? Bebek doğduktan sonra ortaya çıkan ve genel cerrahi gerektiren hastalıklar nelerdir? Çocukluk çağı kanserleri nelerdir, hangilerinin ameliyatla tedavi şansı vardır? Sünnet için hangi yaş idealdir? Sünnet kim tarafından ve nerede yapılmalıdır?
Prof. Dr. Melih Tugay, Esra Kazancıbaşı'nın sorularını yanıtladı.
. Çocuk cerrahisi, hangi yaş grubundaki çocuklarla ilgileniyor?
“ Çocuk cerrahisi yeni doğan bebekten 18 yaşına kadar olan hasta gurubunu kapsıyor. Ancak biz daha çok yeni doğan bebekler ile ilgiliyiz. Yeni doğan bebeklerin çok sık karşılaşılmayan doğuştan bir takım sorunları vardır, bu nedenle özel bir alandır.
Doğumsal anomali dediğimiz bir takım gelişim bozuklukları bebek, anne karnında 3 veya 4 aylıkken tespit edilebiliyor. Böylece bebek daha doğmadan önce, doğumdan hemen sonra nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilmiş oluyor.
Yeni doğan bebeklerin yanı sıra; oyun çocuğu, okul çocuğu yaş grupları da bizim alanımıza giriyor.”
“ANNE KARNINDAKİ BEBEKTE GÖRÜLEN DOĞUMSAL ANOMALİLERİN BEBEK DOĞDUKTAN SONRA TEDAVİSİ MÜMKÜN”
. Anne karnında saptanan anomalilerin tedavileri nasıl planlanıyor? Hangi sorunların çocuk cerrahisi kapsamında tedavisi mümkün?
“Yeni doğanlarda en sık karşılaştığımız problem, karın ön duvarında bir gelişim bozukluğu neticesinde organların dışarıda olmasıdır. Yeni doğan bebekte; göğüs boşluğunda, karın boşluğunda veya dışarıdan görebileceğimiz bir alanda büyük kitleler, tümörler meydan gelebiliyor. Beslenme yolunda bir takım tıkanıklıklar meydana gelebiliyor. Bebeğin doğuştan makatı kapalı olabiliyor. Yumurtalıkları inmemiş olabiliyor veya dış genital görünümünde bir takım sorunlar olabiliyor. Yemek borusunda tıkanıklık, akciğer ve solunum sisteminde bir takım sorunlar olabiliyor.
Bütün bu sorunların bebek doğduktan sonra ameliyatla tedavisi mümkündür. Bu saydığım rahatsızlıkların yüzde 90'ı büyük bir başarıyla ameliyat ediliyor. En iyi tarafı da bu ameliyattan sonra hastalar, kalıcı bir sakatlığa maruz kalmadan ömürleri boyunca, böyle bir sorunu hiç olmamış insanlar gibi yaşayabiliyorlar.
Ailelerin dikkat etmesi gereken şu; bu ameliyatların yapılabildiği çocuk cerrahisi uzmanı, yeni doğan yoğun bakım ünitesi ve uzman hekimlerin olduğu, bebekleri uyutabilecek anestezi uzmanlarının olduğu hastanelerin seçilmesi gerekiyor.”
Benim ameliyat ettiğim en küçük hasta, prematüre ve 550 gramdı. Bu hastanın yemek borusu gelişmemişti. Bu hastayı ameliyat ettik ve iyileştirdik.”
. Bebek doğduktan sonra ortaya çıkan ve genel cerrahi gerektiren hastalıklar nelerdir?
“ Bebek doğduktan sonra özellikle prematüre bebeklerde, beslenme sonrasında bağırsaklarında bazı problemler olabiliyor ve bunların ameliyat edilmesi gerekebiliyor.
Sıfır - bir yaş arasında karşımıza çıkan birçok sorun var. Özellikle karın ağrıları; bebeğin ağlaması, kusması veya kakasını yapamaması, karnının şişmesi gibi semptomlarla karşımıza çıkıyor. Bunlar da doğuştan olan bazı problemlerin sonradan bulgu vermesiyle ortaya çıkan sorunlar.”
. Çocukluk çağı kanserleri nelerdir, hangilerinin ameliyatla tedavi şansı vardır?
“ Teorik olarak en çok karşılaştığımız kanserler, bir yaş civarında görülen böbrek tümörüdür. Tümörün böbrekle birlikte alınmasıyla hastalığın evresine göre tamamen iyileşebiliyor.
Bunun dışında; hem göğüs, hem karın, hem de pelvis boşluğunda bulunabilen nörobilasyon dediğimiz ikinci bir tümör söz konusudur. Genellikle kız çocuklarında karşılaştığımız yumurtalıkla ilgili tümörlerdir; bunlar kistik ya da iyi huylu olabiliyor ama kötü huylu olma ihtimali de var. 14-15 yaşında karın içinde tam tanımlanamayan kitleyle karşımıza gelebiliyorlar. Bunlarında tedavisi mutlaka cerrahi olarak yapılmaktadır.”
“SÜNNET İÇİN EN UYGUN ZAMAN BEBEK DOĞDUKTAN SONRAKİ İLK ÜÇ AY”
. Sünnet için hangi yaş idealdir? Sünnet kim tarafından ve nerede yapılmalıdır?
“ Sünnetin bebek doğduktan sonra ilk birkaç gün içinde yapılmasını öneriyoruz çünkü bu dönemde sadece çocuğun penis bölgesini uyuşturarak çok rahat bir şekilde işlem yapabiliyoruz hatta dikiş bile kullanmıyoruz. Özel bazı doku yapıştırıcıları var. Sadece bunu sürerek sünnetini yapıyoruz. Bundan sonra da çocukta herhangi bir pansumanın yapılması gerekmiyor.
İlk üç aydan sonra çocuğun ağrı eşiği düştüğü için sünnet biraz daha zor oluyor. Yaş büyüdükçe çocuk için zorluk artıyor. Çocuk büyüdükçe işin içine anestezi giriyor. Yaşı büyük çocuklarda anestezi uygulamasından çekinmesinler; uygun ortamlarda ve ehil ellerde bu yapılabiliyor. Uygun ortam, hastane ve ameliyathanedir, poliklinik değil. Uygun kişiler ise; birinci sırada çocuk cerrahsi ve üroloji uzmanları, ikinci sırada da genel cerrahi uzmanlarıdır.”