Çocuk İstismarına Karşı Çocukları Nasıl Bilinçlendirilmeli

Çocuk İstismarına Karşı Çocukları Nasıl Bilinçlendirilmeli

Çocuk İstismarına Karşı Çocukları Nasıl Bilinçlendirilmeli

Bizi Takip Et


CİNSEL İSTİSMARA KARŞI ANNE BABALAR ÇOCUKLARINI NASIL BİLİNÇLENDİRMELİ? BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞAN ÇOCUKLARA NASIL ÖĞÜTLER VERİLMELİ?

Cinsel istismar dediğimizde  dört önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor. Birincisi çocuğa ben – sen ayrımının öğretilmesi, ikincisi, yaşına uygun cinsel eğitimin verilmesi, üçüncüsü çocuğu yabancılara karşı uyarırken korkutucu bir dil kullanılmaması,  dördüncüsü ve belki de en önemlisi anne babaların bu tür tehlikelere karşı çok  uyanık olması.

Çocuğa ben-sen ayrımının öğretilmeye başlanması  ilk bebeklik dönemine kadar gider. Çocuğun bedenine saygı duymak gerekir. Küçük çocuklar sevimlidirler ve biz büyükler onlar istemeseler de öpmeye, sevmeye çalışırız. O anda öpülmek, sevilmek istemiyorsa buna saygı duymak gerekir. Böyle bir durumda bir yandan da çocuk “ Hayır” diyerek istemediği bir durumu ifade etmeyi deneyimlemiş olur.  Bedensel olarak değil sadece, herhangi birşeye “ hayır “ dediğinde bunu anlamak ve çocuğu zorlamamak gerekiyor. Çocuk ‘evet’ ve ‘hayır’ı dile getirebilmeli, onlara kulak vermek lazım. Çocuğun itirazı önemsenmeli. Aile içindeki mahremiyet ortamına dikkat edilmesi de son derece önemlidir.

ÇOCUKLAR ANLAMSIZ YERE SIK SIK HAYIR DEDİĞİNDE NE YAPMALI?

Çocuğun “hayırı” belki de o kadar anlamsız değildir. “Hayırı” duymak bize anlamsız ve zorlayıcı geliyordur, çünkü karşısında nasıl duracağımızı bilemiyoruzdur. Önemli olan çocuğun hayırını duymaktır, paniğe kapılmak değil. Çocuk “hayır” desin. Ne istediğini, ne istemediğini ortaya koysun. Çocuk kendisini ifade ettikten sonra anne babaların bu “hayıra” çaresiz bir şekilde boyun eğmelerinden bahsetmiyorum. Ona istediği şeyin neden olamayacağını açıklamak gerekir. Çocuk zaten “evet” ve “hayırı” anne babasından öğrenir.

Psikolog Nilgün Sarı

Psikolog Nilgün Sarı

Çocuğu yabancılara, yetişkinlere karşı uyarırken ürkütmeden, korkutmadan bilgilendirmek önemli. Size gelip anlatmasını engellemeyecek bir duruş sergilemelisiniz. Çocuk  anne babasının ona kızacağını düşünerek anlatmaya cesaret edemeyebilir. Kendini suçlu hissedebilir. Herhangi bir  tehlike durumunda nasıl yardım isteyeceğini öğretmek iyi olacaktır. Hatırlatmakta fayda var, çocuk yabancıların dışında aileye yakın kişiler tarafından da taciz edilebilir.

İyi dokunma ve  kötü dokunma ayrımını da çocuğa öğretmek gerekir. Çünkü böyle bir şey var. O ayrımları çocuk bilmeli. “Vücudumuzdaki özel yerlerimize kimsenin dokunmasına izin vermiyoruz biz de başkalarının özel yerlerine dokunmuyoruz” gibi bir açıklama da çocuğa yol gösterici olacaktır.

KAÇ YAŞINDA BU BİLGİLER VERİLMEYE BAŞLANMALI?

5-6  yaşlarındaki çocuklarla bu konular konuşulabilir. Ama ürkütmeden, korkutmadan konuşulmalı çocukla. Cinsel bilgi çocuğa hazır olduğunda ve merak edip soru sorduğunda anlayacağı basit bir dille sorusunun cevabı verilmelidir.

SİZİN EBEVEYNLERDE GÖZLEMLEDİĞİNİZ VE DOĞRU OLMAYAN BİR DAVRANIŞ VAR MI?

Bazı anneler çocukları büyüdüğünde dahi çocuklarının altlarını kendileri siliyor. Bu da bir bedeninin ayrışmamasıdır esasında. Artık çocuğun mahremiyeti olması lazım. Temizleyebildiği kadar kabul edilmeli.  Bu konuda mesela çok uç noktalar var. 10-11 yaşında erkek çocuğunun altını annesi siliyor. Kız çocuğunun altını babası siliyor. Olmaması gereken bir durum.

Nilgün Sarı – Uzman Psikolojik Danışman


İçeriği Paylaşın