Çocukla Sağlıklı Bir Tatil İçin Öneriler

Çocukla Sağlıklı Bir Tatil İçin Öneriler

Çocukla Sağlıklı Bir Tatil İçin Öneriler

Bizi Takip Et


Yaz tatili çocuklar için deniz, havuz ve güneşin etkileri nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Çocuklarla sağlıklı bir tatil için hazırlık aşamasından, dönüş yolculuğuna kadar bazı önlemlerin alınması önem taşıyor.  Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, tatilde çocuğunuzun sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

HASTALIK RİSKİ YOLCULUĞA ÇIKILDIĞI ANDA BAŞLIYOR

Özellikle uzun sürecek araba yolculuklarında aileleri en çok tedirgin eden nokta klima kullanımıdır. Hava sıcak olduğu için klimanın açılması daha sağlıklıdır ancak arabanın iç ısınının 22 derecede tutulmasına özen gösterilmedir. Bu yolculuklarda camları açmak son derece sakıncalıdır. İçeride terleyip molada dışarıya çıkan çocuklar daha tatil yerine varmadan hastalanabilirler. Bu nedenle yolculuk sırasında araç içi sıcaklığın belirli seviyelerde olması çok önemlidir. Uçak yolculuklarında da çocuğun genel soğutma sistemi nedeniyle üşümemesi için yanına hırka alınabilir. Ayrıca yolculuğa çıkacak çocuklar ince giydirilmeli, karınları çok fazla dolu olmamalı ve çok fazla sıvı tüketmemelidir.

ÇOCUKLAR DENİZE SAAT 10.00’DAN ÖNCE VE 16.00’DAN SONRA GİRMELİ

Tatil yerlerinde çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında ishaller gelmektedir. İshale eşlik eden kusma ve yüksek ateş sık görülmektedir. Çocuklar tatil boyunca çok fazla havuza ve denize girip çıkmaktadır. Bu durum kulak problemlerine de davetiye çıkartmaktadır. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları da tatillerde çocukların karşılaştıkları sağlık sorunlarından bir diğeridir. Bunlar haricinde hem sinek ve böcek sokmaları hem de yenilen yiyeceklerle ilgili alerjik reaksiyonlar da tatilde riskli durumlara arasındadır. Tatilde çocukları bekleyen bir diğer tehlike her ne kadar güneş koruyucular kullanılsa da güneş yanıklarıdır. Yanık riskini en aza indirmek için güneş koruyucu kremlerin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir. Özellikle güneş ışınlarının en dik geldiği günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında gölgede bile mutlaka güneş koruyucu kremler sürülmeli ve belli aralıklarla tekrar edilmelidir. Çocuklar saat 10.00’dan önce ve 16.00’dan sonra denize girmelidir.

ÇOCUKLARIN OLDUĞU ORTAMLARDA KİMYASAL SİNEK KOVUCULAR KULLANILMAMALI

Çocuklu aileler, özellikle 0-1 yaş arasında bebeği olanlar gidecekleri tatil yerinin özelliklerine göre hazırlık yapmalıdır. Yaz aylarında deniz ve havuz kenarına gidecek olan aileler, nemli ve sıcak bölgelerde bulunacakları için çocuklarını daima ince birkaç kat halinde giydirmelidir. Bu kıyafetlerin terletmeyen kumaştan olmasına özen gösterilmelidir. Anneler çantalarında mutlaka güneş koruyucu krem bulundurmalıdır. Çocuklara özel 50 faktörün üzerinde iyi bir güneş kremi tatile çıkarken olmazsa olmazdır. Bunun yanı sıra seyahat çantalarına bir ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç alınması önerilir.  Ayrıca sinek-böcek sokması durumlarına karşı bir alerji şurubu ya da antialerjik bir krem bulundurulmalıdır. Kimyasal sinek kovucu sprey veya prize takılan sinek kovucular, kesinlikle çocukların bulunduğu ortamlarda kullanılmamalıdır. Bunlar yerine ultrasonik ses dalgaları çıkaran sinek kovucular ya da küçük bebekler için bileğe takılan, özellikle okaliptüs gibi kokular içeren bantlar tercih edilebilir.

ÇOCUĞUNUZUN GÜN İÇİNDE NE YEDİĞİNİ VE NE KADAR SU İÇTİĞİNİ TAKİP EDİN

Tatilde gün boyu deniz, havuz ya da bahçede oynayan çocuklar genellikle yemek yemeyi unutmaktadır. Anne babalar çocukların sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamalarını sağladıktan sonra, tüm öğünlerde sağlıklı besinler tüketmesini sağlamalıdır. Dondurma tüketiminin sınırlandırılması ve çocuğun bol su içmesine özen gösterilmesi çok önemlidir.

ÇOCUK TATİLDE HASTA OLURSA…

Alınan tüm önlemlere rağmen tatilde çocuğun hastalanması durumunda, aileler paniğe kapılmadan çocuklarının hastalıklarına göre bir takım önlemler alabilirler. Güneş yanığı ve güneş çarpması halinde ise öncelikle çocuğa bol sıvı verilmeli, gölgede bir süre dinlenmesi sağlanmalı, ateşi varsa ılık duşa sokulmalı, ateşi çok yüksekse ateş düşürücü şurup verilmelidir. İshal ve kusma durumlarında ise çocuğa ayran başta olmak üzere bol sıvı verilebilir ve yoğurtlu yiyecekler yedirilebilir. Ateş varsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Tüm bunlara karşın şikayetler devam ediyorsa çocuğun vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir. Tatildeyken çocukta kulak ağrısı ortaya çıkarsa, öncelikle bir ağrı kesici verilerek gözlenmelidir. Ağrının kesilmemesi veya tekrarlaması durumunda yine bir hekime başvurulması tavsiye edilir.


İçeriği Paylaşın