Çocuklarda Korku Problemi Nasıl Aşılır?
Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, çocuklarda korku problemi hakkında önemli bilgiler verdi, ailelere tavsiyelerde bulundu.
Bizi Takip Et
Çocuğunuzun korkularından endişe ediyor ve korkusunun normal olup olmadığını merak ediyorsanız bilmelisiniz ki; çocuklar her yaş döneminde farklı korkular yaşar.
1 yaşlarındaki bir bebek yabancılardan korkar. 2 yaşlarındaki bir çocuk yüksek sesten, 5 yaşlarındaki bir çocuk karanlıktan ve hırsızlardan korkar. 7 yaşlarındaki bir çocuk da hayali
varlıklardan korkmaya başlar. Ergenliğe erişen çocuğun korkuları ise daha çok başkalarının kendisi hakkında düşünceleri ile ilgili korkulara yöneliktir.
"KORKULAR KAYGILARA DÖNÜŞEBİLİR"
Korkular gelişimseldir ancak çocuğun içinde bulunduğu duruma göre değişkenlik gösterir. Ailenin ve yakınların çocuğa olan yaklaşımı, çocuğun gelişimsel korkularını pekiştirerek kaygılara dönüşmesine neden olabilir.
Korku ve kaygı genellikle birbirine karıştırılır. Korku, şimdiki zaman içinde yer alır ve karşılaştığımız tehdit veya tehlike anında hissettiğimiz ve nesneye karşı olan duygudur.
Kaygı ise gelecekteki ihtimallerden yani nesnesi olmayan ve kaynağı belirsiz olan süreğen hissettiğimiz korkudur.
Korku da diğer duygularımız gibi sağlıklıdır ve çocuğu da geliştirir. Korku duygusu çocuğa problemlerle başetmeyi öğretir, çevre ile uyumunu kolaylaştırır ve tehlikelerden korur.
Gerektiğinde korkan ama korkusu ile mücadele etmeyi öğrenen çocuklar yetiştirmek için kaygıyı beslememenizi öneren Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, "Çocuğunuzun birşeylerden korktuğunu farkettiğinizde mutlaka gelişim dönemini de göz önünde bulundurmayı unutmayın ve bu korkusunu kaygı ile karıştırmayın" uyarısında bulundu.
İçeriği Paylaşın