Çocuklarda Polen Alerjisi Tedavisi
Çocuklarda Polen Alerjisi Tedavisi
Bizi Takip Et
Havaların ısınmasıyla yeniden tazelenen, yeşillenen doğa özellikle çocuklarda dışarıda gezme ve oynama isteği uyandırıyor. Ancak çocuk alerjik bir bünyeye sahipse, polen taneciklerini hava yolu ile soluduğunda vücudun ürettiği “histamin” maddesi solunum yolları, göz, burun ve ciltte mikrobik olmayan bir yangıya yol açarak bu günleri kabusa dönüştürebiliyor. Üstelik uyku kalitesinde bozulmaya bağlı olarak gün boyu yorgunluk oluşturarak çocuğun okul başarısında düşme gibi sorunlara da neden olabiliyor.
Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda İlarslan, bahar alerjisi belirtilerinin aileler tarafından soğuk algınlığı ile karıştırılıp ‘nasıl olsa geçer düşüncesiyle’ ihmal edildiği takdirde zamanla astıma dönüşebileceğine dikkat çekerek, “ Bu nedenle 2 haftadan fazla süren hapşırma, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma sorunlarında bahar alerjisinden şüphelenmeli ve mutlaka doktora başvurmalı.” diyor.
EN BÜYÜK SORUMLUSU ÇAYIR VE ÇİMENLER
En tipik bahar alerjisi “alerjik rinit”, yani halk arasında “saman nezlesi” şeklinde görülüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda İlarslan alerjik nezlesi olan çocukların yarısında “alerjik göz nezlesi” (alerjik konjunktivit) belirtilerinin de eşlik ettiğini belirterek, “Bazı çocuklarda bu alerjenler aynı zamanda astım bulgularına ya da cillte alerjik reaksiyona da yol açabiliyor" diyor.
Ülkemizde çayır-çimen, çiçeksiz ağaç ve otsu bitkiler olmak üzere 3 ana bitkinin polenleri alerjik bünyeli çocuklarda alerjik reaksiyona neden oluyor. Bunların içinde en fazla alerjik yanıt uyandıran çayır- çimen polenleri oluyor. Ağaç polenleri ilkbaharda; çayır-çimen polenleri ilkbahar ve yaz süresince; ot polenleri ise sonbaharda ortaya çıkmakla birlikte çocuğun birden fazla polene duyarlı olması durumunda yakınmaların süresi uzayabiliyor.
TEDAVİDE GEÇ KALINIRSA ASTIMA DÖNÜŞEBİLİYOR
Eğer doktora başvurulmaz, alerjenden yeterince korunmaz, düzenli ilaç tedavisi uygulanmaz ve çocuğun yanında sigara içilirse, olumsuz sonuçlar doğabiliyor.
Dr. Eda İlarslan bunun sonucunda üst solunum yollarında başlayan duyarlılığın alt solunum yollarına ilerleyerek astıma dönüşebildiğine dikkat çekerek, "Ayrıca alerjik bünyede sıklığı zaten artmış olan sinüzit, geniz eti büyümesi, kulakta sıvı birikmesi gibi durumlar daha da sık olarak görülebiliyor" diyor.
BELİRTİLER 2 HAFTADAN FAZLA SÜRÜYORSA, DİKKAT!
Aşağıdaki belirtiler tipik olarak ataklar halinde tekrarlıyor ve 2 haftadan fazla sürüyorsa bahar alerjisinin habercisi olabiliyor.
• Uzun süreli şeffaf burun akıntısı,
• Burun tıkanıklığı,
• Burun, dudak, boğaz ve damakta kaşıntı,
• Burnun kaşıntıya bağlı sürekli yukarı itilmesiyle “ alerjik selam” denilen yatay çizgilenmenin oluşması,
• Geniz akıntısı,
• Hapşırma nöbetleri,
• Yüzde baskı hissi veya ağrı,
• Gözlerde kaşıntı, şeffaf sulanma, kızarıklık
• Gözaltlarında şişlik ve mavimsi-mor renk değişikliği
• Öksürük, nefes darlığı, hırıltı (astım bulguları)
• Uyku kalitesinde bozulma.
ÇOCUĞUNUZUN YAKINMALARI BİTTİĞİNDE İLAÇ TEDAVİSİNİ KESMEYİN
Mevsimsel alerjinin tedavisi 3 ayaklı oluyor. Dr. Eda İlarslan tedavide en temel yaklaşımın duyarlı alerjenle temasın kesilmesi olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor:
“ İkincisi doktorunuzun önerdiği ilaç tedavisidir. Üçüncü ayak ise aşı ile duyarsızlaştırma yöntemidir. Ne yazık ki uygulanan tedavi ile alerjik bünye tamamen ortadan kaldırılamıyor. Bu yüzden tedavide esas hedef hastalığın kontrol altına alınmasıdır. Çocuklar uygulanan tedaviyle süratle iyileşiyor ve yakınmaların sıklık ile şiddeti azalıyor. Ancak doktorunuzun çocuğunuza polen mevsimi boyunca kullanmasını önerdiği ilaçları kısa süreli değil, uygun süre ve dozda kullanmaya özen gösterin. Yakınmalar bittiğinde kesmeniz ancak kısa süreli çözüm sağlar.”
POLEN MEVSİMİNDE ALERJENLERDEN KORUMAK İÇİN…
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda İlarslan, çocuğunuzu polen mevsiminde alerjenlerden korumak için dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıraladı:
• Polenlerin en yoğun yayıldıkları 05:00-10:00 saatleri arasında çocuğunuzu mümkünse dışarı çıkarmayın. Özelikle yeşil alanlarda bulunmamasına dikkat edin. Evinizi de bu saatler dışında havalandırın.
• Dışarı çıktığında ağız ve burnunu örten polen maskesi kullanabilir, gözlerin yanını da örten güneş gözlüklerinden faydalanabilirsiniz.
• Burnun dış kısmına ve gözlerin etrafına sürülen ince bir tabaka vazelin polenlerin yapışmasını sağlayıp vücuda girişini bir miktar azaltabilir.
• Çamaşırlarını bu mevsimde dışarıda kurutmayın.
• Çocuğunuzun eve girince duş almasını ve giysilerini değiştirmesini sağlayın. Çıkardığı giysilerin yatak odasında kalmamasına dikkat edin. Duş alması o anda mümkün değilse de ağız ve burnunu yıkaması faydalı olacaktır.
• Sıcak- kuru ev havası yakınmaları arttıracağı için evinizi nemlendirin.
• Evinizde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçının.
• Yorgan ve battaniyesinin yün yerine pamuklu ve sentetik olmasına dikkat edin ve yatak takımlarını her hafta 50-60 C ısıda yıkayın.
• Evinizi sık süpürün, silin, toz alın.
• Evin içinde kesinlikle sigara içmeyin.
• Burnunu serum fizyolojik (tuzlu okyanus suyu) ile sık sık temizlemek yakınmalarını hafifletebilir.
Tedavi edilmeyen bahar alerjisinin çocuklarda astım hastalığına dönüşebileceğini belirten Dr. Eda İlarslan; çocuklarda polen alerjisinin nedenleri, çocuklarda polen alerjisinden korunmanın yolları ve çocuklarda polen alerjisi tedavisiyle ilgili bilgi verdi.
İçeriği Paylaşın