Çocuklarda Şişmanlık Hangi Sağlık Sorunlarına Yol açar?

Çocuklarda Şişmanlık Hangi Sağlık Sorunlarına Yol açar?

Çocuklarda Şişmanlık Hangi Sağlık Sorunlarına Yol açar?

Bizi Takip Et


Boğum boğum kolları, tombik yanakları ve yumuk yumuk elleri ile size ve çevrenizdekilere sevimli gelen çocuğunuz, aslında bu tatlı görüntüsü ile ileride pek çok ciddi hastalığa yakalanabileceğinin ilk sinyallerini veriyor olabilir. “Şişman çocuk sağlıklı çocuktur” anlayışının son yıllarda pek çok bilimsel araştırma ile çürütüldüğü bilinmekte ve bu sebeple uzmanlar aileleri bu konuda bilinçli ve duyarlı olmaları konusunda uyarıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özge Demirel Leman, çocuklarda obezitenin neden olduğu hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

“KALP HASTALIKLARINA VE DİYABETE DAVETİYE ÇIKARIYOR”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından önemli bir halk sağlığı sorunu olarak bildirilen şişmanlık, son 20 yılda hem erişkinlerde hem de çocuklarda çarpıcı bir şekilde artış gösteriyor. Ülkemizde de şişman çocukların sayısı hiç de azımsanmayacak boyutlara ulaşmış durumda. Genetik faktörler, hatalı beslenme ve hareketsiz yaşam biçimi şişmanlığın gelişimindeki en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Ayrıca aileleri tarafından aşırı korunan ya da ilgisiz bırakılan çocuklarında şişmanlığa eğilimli olduğu görülmektedir. Şişman çocuklar sosyal ortamlarda ve okulda eğlence konusu olmakta ve arkadaşları tarafından oyun arkadaşı olarak seçilmediği için yalnızlığa itilmektedir. Ayrıca çocukluk çağında şişmanlık sorunu olan çocukların ileriki yaşlarda şişmanlığın devam etmesi sonucunda kalp, tansiyon ve diyabet hastalıklarına aday oldukları da kanıtlamıştır.

“YAĞLI VE ŞEKERLİ BESİNLERİ SINIRLANDIRIN”

Okul çağındaki çocukların beslenmesinde yağ ve şekerin sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Demirel Leman, bu dönemdeki çocukların nişastalı karbonhidratlar ve liften zengin besinlerle beslenilmesini öneriyor. Ayrıca Dr. Özge Demirel, “besinlerde çeşitlilik sağlanmalı ve bu seçimler yapılırken çocuğun besin seçimi ve tat zevkindeki öncelikler de önemsenmelidir. Çocukların birçoğu hamburger, patates, cips, kola ve çikolataya düşkündür. Bu tip besinlerin çok sık olmamak koşulu ile diğer besinlerle dengelenmesi gerekir” diyor.

“OKUL MÖNÜSÜ DE ÖNEMLİ”

Okul yemekleri de çocuk beslenmesinde çok önemlidir. Çocukların özellikle kalori, yağ ve sodyum içeriği yüksek, vitamin ve mineraller açısından yetersiz, katkı maddeleri eklenmiş hazır yiyecekler açısından bilinçlendirilmeleri gerekmektedir. Uygun bir okul yemeği çocukları açlıktan korumalı, bilişsel performansları olumlu etkilemelidir.

Dr. Özge Demirel Leman ,”okul mönülerinde et, yumurta, balık, tavuk, peynir, kurubaklagil gibi proteinden zengin bir besinin, en az bir çeşit nişastadan zengin bir besinin, en az bir çeşit pişmiş veya çiğ sebzenin bulunması ve yemekten sonra bir meyvenin verilmesi gerekmektedir”diye belirtiyor.

“SPORA YÖNLENDİRİN VE SIK SIK KİLO KONTROLÜ YAPTIRIN”

Doğru beslenmenin yanı sıra; çocukların spora yönlendirilmesi sağlıklı nesiller açısından önemlidir. Sokak oyunları tabi ki vazgeçilmezdir. Ancak çocukları yüzme, basketbol, voleybol gibi kolektif sporlara yönlendirmek hem sosyal gelişim hem de sağlıklı kilo için gereklidir. Tüm bunlarla birlikte ailelerin gelecekte çocuklarında oluşabilecek obeziteyi önlemek ve çocukların sağlıklı bireyler olmaları için, yaş-kilo kontrolünü yaptırmalı, gerektiği takdirde de çocuk doktoru ve diyetisyen kontrolüne gitmeleri gerekmektedi


İçeriği Paylaşın