Çocuklarda Yanık Tedavisi

Çocuklarda Yanık Tedavisi

Çocuklarda Yanık Tedavisi

Bizi Takip Et


İstanbul Anadolu Güney Genel Sekreterliği – Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, her yıl 6.500 – 7.000 çocuk, yanık tedavisine başvuruyor ve çocukların yüzde 80’i su ısıtıcılar ve çift katlı çaydanlıklar yüzünden yanıklara maruz kalıyor.

Açıklamada, Merkeze başvuranların yüzde 50’sini çocukların oluşturduğuna dikkat çekilerek şu bilgilere yer veriliyor:

“Her gün 25-30 çocuk, kaynar su, alev yanıkları gibi çeşitli nedenlerle merkeze getiriliyor. Çocukların en az 2 veya 3’ünün merkeze yatması gerekecek orta ve ağır dereceli yanıklı olurken, yanık yoğun bakım ünitesine her hafta hayati tehlikesi olan 1-2 çocuk yanık hasta kabul ediliyor. Çocuklardaki yanık vakalarının yüzde 80’ini çift katlı çaydanlıklar oluştururken, geri kalan yüzde 20’i ise ütü, sobayla temas, ev yangınları sonucu oluşan alev yanıkları ile elektrik çarpması sonucu oluşan yanıklardır.”

AİLELER DİKKATLİ OLMALI!

Yanık Tedavi Merkezi’nin Sorumlu Hekimi, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Ahmet Acar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada su ısıtıcıları ve çift katlı çaydanlıkları katil olarak adlandırdıklarını belirtti. Yanık Tedavi Merkezi’ne bir yıl içinde gelen 1.000 hastadan 500’ünün 3 yaşın altında ve üzerine çaydanlık devrilerek yanan çocuklar olduğunu ifade eden Op. Dr. Hakan Ahmet Acar, “Özellikle çift katlı çaydanlıkların salona getirilmesi ya da tezgah üstünde sıcak su dolu ısıtıcının fişine çekecek şekilde çocukların kontrolsüz mutfağa girmesi büyük tehlike. Ayrıca kardeş kıskançlığı nedeniyle büyük çocuklar, kardeşlerini bilmeden yakarak zarar verebiliyorlar. Evlerimizin içinde yaygın olarak kullandığımız elektrikli ısıtıcılar, sobalar ve ütüler de çocuklar için ciddi tehditler oluşturuyor. Bu yüzden anne babaların çok dikkatli olması gerekiyor. Bu tarz tehdit oluşturan cihazları, çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza etmeleri ve çocuklarını kontrol etmeleri şart” açıklamalarında bulundu.

DİŞ MACUNU VE YOĞURTTAN UZAK DURUN

Çocuklarda yanıkların en fazla sıcak sıvıların cilde temasıyla yaşandığı ve cildi yakan etkenin sıcaklığı ile temas süresinin, oluşan yanığın ciddiyetini belirlediği vurgulanan açıklama şöyle devam ediyor:

“Kaynar sudan kaynaklanan yanıklarda oluşan hasarın derinliği, dökülen suyun sıcaklığına, miktarına, çocukların üzerindeki elbiselerin cinsine kadar birçok etkene bağlıdır.

Fakat sıcak olan süt, çorba, yemek kızgın yağ gibi daha az akışkan sıvılar yanığa neden olursa, 3. derece olarak tabir edilen en derin yanıklara neden olabiliyor.”

Çocuklarda en çok ağız çevresi, çene, boyun, omuz başı, kol ve gövde ön yüzlerinde yanıkların gözlemlendiğini söyleyen Op. Dr. Hakan Ahmet Acar, bunun nedenini ağıza doğru götürülen sıcak sıvının, çeneden aşağıya doğru gövdenin bir yanına dökülmesine bağlıyor. Op. Dr. Hakan Ahmet Acar, yanık müdahalelerinde yapılan en büyük hatanın ise yanığa maruz kalınan bölgeye diş macunu, biber salçası, balmumu, yumurta akı, buz, içeriği bilinmeyen pomatlar, süt ve yoğurt gibi maddelerin sürülmesi olduğunu belirterek, “Bu tür hatalar çocuğun yaşamı için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ciltte yanık olduğunda, paniğe kapılmadan çocuğun üzerindeki elbiseleri, çocuğun yanmış cildine zarar vermeden hızlıca çıkartmak gerekiyor. Yanan bölge, soğuk akan çeşme suyunun altında 30 dakika yıkanmalı. Bu amaçla yapılmış ve eczanelerde satışa sunulan hidrojelli yanık örtülerinin kullanılmasını da tavsiye ediyoruz. Akabinde ise etkilenen bölgenin genişliğine göre vakit kaybetmeden, çocukların hekime ya da bir sağlık kuruluşuna getirilmesi gerekiyor” dedi.

KÖK HÜCRE, YANIK TEDAVİSİNDE DE KULLANILIYOR

Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Merkezi Yanık Tedavi Merkezi’nde yapılan tedavilerde öncelikle yanığın vücutta ne kadar yer kapladığı ve yanığın derinliği tespit ediliyor. Bu doğrultuda vücudunun yüzde 10’u yanan çocuklar, yanık servisine yatırılıyor. Merkezde yanığın derecesine ve bölgesine göre tedavi yöntemleri seçiliyor. “2. derece yanıklarda açık ya da kapalı pansumanlar ve yanığı iyileştiren pomat ya da ürünler kullanıyoruz. Ama 3. derece ve deri olduğu gibi yanmışsa en fazla 48 saatte yanmış derilerin vücuttan debritman’larla uzaklaştırılmasını ve hastanın yanmamış sağlam derilerinin üst katından aldığımız greft’lerle yanığı iyileştirmeye çalışıyoruz.” diyen Op. Dr. Hakan Ahmet Acar, son günlerde ise popüler olan kök hücre teknolojilerini yanık tedavisinde kullanmaya başladıklarını belirtti.

ORTADOĞU BÖLGESİNİN DONANIMLI YANIK MERKEZİ

Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’nin olanakları ve tıbbi donanımıyla ilgili olarak da şu bilgiler verildi:

“Merkezin; 16 tek kişilik yanık servis odası, 6 yataklı yanık yoğun bakım ünitesi, 2 ameliyathanesi, fizik tedavi ünitesi, sterilizasyon ünitesi, 4 polikliniği ve konferans salonu bulunuyor.

Daha çok dalgıçların yaşadığı vurgun hastalığı, soba zehirlenmesi olarak bilinen karbon monoksit zehirlenmesi, diyabet hastalığına bağlı olarak oluşan kronik ayak yaralarında temel tedavi olarak kullanılan hiperbarik oksijen tedavisi, Yanık Tedavi Merkezi’nde de yanıkların hızla iyileşmesinde yararlı bulunduğu için tercih ediliyor.

Yanık Tedavi Merkezi’nin en önemli özelliklerinden biri de hasta tedavi gördüğü sürece, hastane infeksiyonlarına karşı hasta yakınları ziyaretlerini özel kabinlerde yapıyor ve hasta ile bir camekanın arkasından telefon aracılığıyla görüşebiliyorlar. Tüm steril şartların sağlandığı merkez, Doğu Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu bölgesinin donanımlı yanık merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor ve bu bölgelerden hasta kabul ediyor. Toplam 22 yatak kapasiteli merkezde teknolojinin son imkânlarının uygulanması yanı sıra, yanık konusunda eğitim almış doktorlar ve hemşireler görev yapıyor.”


İçeriği Paylaşın