Çocukların Eklemlerindeki Kızarıklık, Şişlik ve Ateşe Dikkat

Çocukların Eklemlerindeki Kızarıklık, Şişlik ve Ateşe Dikkat

Çocukların Eklemlerindeki Kızarıklık, Şişlik ve Ateşe Dikkat

Bizi Takip Et


İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ve Çocuk Romatoloji Derneği; çocukluk romatizmasıyla ilgili bir panel düzenleyerek uzmanları ve hasta yakınlarını bilgilendirdi. Global biyofarma şirketi AbbVie’nin desteği ile gerçekleştirilen organizasyonda, hasta yakınları hastalık hakkında bilinçlendirilirken, toplumda da farkındalık yaratılması amaçlandı.

Jüvenil idyopatik artrit ya da jüvenil kronik artrit olarak da bilinen çocukluk romatizması, en sık rastlanan iltihabi hastalıktır. 0-16 yaş arası çocuklarda görülen ve 6 haftadan fazla eklem tutulması şeklinde seyreden jüvenil idyopatik artrit; eklemlerde kızarıklık, şişlik ve ateşe neden olmaktadır.

Bu hastalık konusunda toplumda farkındalık yaratmak ve hasta yakınlarını bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen “Çocukluk Romatizması (Jüvenil İdyopatik Artrit) Hasta Okulu” paneli global biyofarma şirketi AbbVie ve Çocuk Romatoloji Derneği işbirliğiyle gerçekleşti.

İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Temel Bilimsel Tıp Bilimleri Ekrem Kadri Unat Anfisi’nde düzenlenen panel; İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Kasapçopur’un açılış ve “Romatizma Nedir?” konuşmasıyla başladı. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Romatoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Sezgin Şahin’in “İltihaplı Romatizmal Hastalıklar Nelerdir?” ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Romatoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Amra Adroviç’in “İltihapsız Romatizmal Hastalıklar Nelerdir?” konuşmasıyla devam etti. Panelde ayrıca; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Romatoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Kenan Barut “Ailesel Akdeniz Ateşi Nedir?”, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Romatoloji Bölümü Hemşire Aslı Kaplan “Tedaviye Uyum Neden Önemlidir?”, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Romatoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ela Tarakçı ve Dr. Fzt. Nilay Arman’ın “Egzersiz Neden Önemlidir?” konulu konuşmalarıyla hasta ve aileleri bilgilendirildi. Hasta yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği panel; hasta yakınlarının uzmanlara sorduğu sorularla son buldu.

Çocukluk Romatizması (Jüvenil İdyopatik Artrit) Nedir?

Jüvenil İdyopatik Artrit, kısaca JIA, bağışıklık sisteminde artmış inflamatuvar yanıtla belirginleşerek 16 yaşından önce ortaya çıkan, kronik ve otoimmün bir hastalıktır. Hastalığın dünyada prevalansının 100,000’de 16 ila 150 olduğu düşünülmektedir. JIA, çocuklarda en sık görülen kronik romatizmal hastalık olarak kısa ve uzun dönem sakatlıkların en önemli sebeplerinden biridir. Bu hastalık, tekil bir hastalık olmaktan çok, çeşitli belirtilerin bir arada görülebileceği bir hastalıklar toplamıdır ve sebep veya sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın temel belirtileri; 16 yaşından önce başlaması, 6 haftadan uzun sürmesi, bir veya daha fazla eklemi tutan artritin (eklemde şişme, ısı artışı, hareket kısıtlılığı yada kızarıklık) varlığı ve ağrıdır.


İçeriği Paylaşın