Çocukluk Dönemindeki Güneş Yanıklarına Dikkat!
Çocukluk Dönemindeki Güneş Yanıklarına Dikkat!
Bizi Takip Et
Yazın gelmesiyle deniz, güneş, kum üçlüsü de bir araya gelmiş oldu… Ancak bu üçlü çocuklarımız için güzel bir dinlenme fırsatı yaratmasının yanı sıra çok tehlikeli olan güneş yanıklarını da beraberinde getirebilir. Güneşten doğru faydalanma, güneş yanıkları ve yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral anlattı.
“TEKRARLAYAN GÜNEŞ YANIKLARI CİLT KANSERİNE NEDEN OLABİLİR”
Toplumumuzda tatil deyince aklımıza ilk gelen güneş, kumsal ve denizdir. Biraz uzunca denizde kalındığında veya bronzlaşacağım diye 11:00 ile 16:00 saatleri arasında direkt güneş altına uzanıldığında güneş çarpmasından başlayarak ciddi güneş yanıklarına varan sonuçlar doğabilir. Bu tabloyu özellikle 10-15 yaş arasında kız çocuklarında sıklıkla görüyoruz. Güneş yanıklarına en fazla UV A ve UV B ışınları neden olur. Kum ve deniz güneşin bu etkisini artırır. Şemsiye altında veya gölgede bulunmak bile güneş ışınlarından korunmaya yetmez. Açık tenli; çilli çocukların güneşte yanma riskleri daha yüksektir. Ancak koyu tenli çocuklar da uzun süre güneşte kaldıklarında yanabilirler.
Yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir ki; insanların büyük çoğunluğu 20 yaşından önceki dönemde daha çok güneşe maruz kalır. Çocukluk yıllarında güneşe maruz kalmanın zararları çok iyi bilinmelidir. Tekrarlayan güneş yanıkları, cilt kanserine neden olabilir. Kanser oluşumu uzun yılları içeren bir süreçtir. Çocukluk çağında tekrarlayan güneşe maruziyet ve güneş yanıkları, hücre DNA’sında çeşitli hasarlar oluşturur. Bu hasarlı hücreler yok edilemezse, gelişir ve zararlı proteinler üretir. Yıllar içinde kanser hücreleri çoğalarak belirgin hale gelebilir. Bu nedenle güneş yanıklarından, çocukluk çağında olduğu gibi, her dönemde kaçınılmalıdır. Özellikle içi su toplayan kabarcıklar halindeki güneş yanıkları, melanoma (en kötü huylu cilt kanseri) gelişimi için risk faktörüdür. Güneşlenmeden sonraki 2-4 saat içerisinde yanık bulguları maalesef ortaya çıkmaz. Ağrı ve ısınmışlık hissi 48 saat sürebilir.
“ÇOCUKLARI GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİNDEN NASIL KORUYACAĞIZ?”
• 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkarmayın.
• Mutlaka şapka, güneş gözlüğü ve pamuklu giysiler tercih edin.
• Çok açık tenli bir çocuğunuz varsa paraben içermeyen yüksek faktörlü, kolay sürülebilir güneş koruyucuları kullanın.
• Güneş kremini güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürün ve 2 saatte bir tekrarlayın.
İçeriği Paylaşın