Çöl Tozları Astım Krizini Tetikliyor!
Çöl Tozları Astım Krizini Tetikliyor!
Bizi Takip Et
Son günlerde etkisini iyice artıran şiddetli rüzgarlar, havadaki tozların astım hastaları üzerinde ne gibi etkileri olacağıyla ilgili endişe yarattı. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozlarının astım hastalarının kriz sıklığını artırdığını, dünyada çöl tozlarından etkilenen bölgelerde astımın fazla olduğunun anlaşıldığını söyledi.
Şiddetli rüzgarlarla son günlerde iyice hissedilen çöl tozları özellikle astım hastaları için büyük bir tehlike oluşturuyor. Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozu fırtınalarının her yıl 2.2 milyar metreküp toprağın atmosfere karışmasına neden olduğunu söyleyerek bu tozların astım hastalarının kriz sıklığını artırdığını vurguladı. Ayrıca deneysel çalışmaların çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini gösterdiğini belirtti.
“SAHRA ÇÖLLERİNDEN KALKAN TUZ AMERİKA’YA BİLE ULAŞABİLİYOR”
Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Çöl tozu fırtınaları her yıl 2.2 milyar metreküp toprağın atmosfere karışmasına neden oluyor. Sahra çöllerinden kalkan kuartz mineralleri, mikroplar içeren tozlar bütün dünyayı dolaşıp Atlantik’i aşıp Amerika’ya bile ulaşabiliyor. Her gram toprakta bir milyar bakteri olabileceği dikkate alınırsa, ne kadar bakterinin fırtınalar ile yer değiştirdiği şaşırtıcıdır. Afrika’da bulunan mikropların Amerika Birleşik Devletleri’ne çöl fırtınaları ile “otostop” yaptığı görülmüştür.”
“ÇÖL TOZLARI ASTIM HASTALARININ KRİZ SIKLIĞINI ARTIRIYOR”
Çöl tozunda bulunan şekilsiz silica kristali kuartz, deneysel çalışmalarda farelerde iltihap yaratan maddelerin salınımına neden olmuştur diyen Prof. Dr. Elif Dağlı şunları söyledi: “Bu tozlar akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaparken, astım hastalarının kriz sıklığını arttırmaktadır. Japonya’da yapılan bir çalışma, Çin ve Moğolistan çöllerinden gelen tozların olduğu günlerde çocuk astımlıların kriz geçirerek hastaneye kaldırılma olasılığının yüzde 88 daha fazla olduğunu göstermiştir. Çölde tozlara maruz kalarak yaşayan erişkinlerde veya işyeri ortamında kuartza maruz kalan kişilerde akciğer hastalığı oluştuğu saptanmıştır. Benzer durum kot kumlama işçilerinde de görülmektedir.”
“ÇÖL TOZLARI BAŞ AĞRISI YAPABİLİYOR”
Deneysel çalışmaların çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini gösterdiği söyleyen Dağlı; “Dünyada çöl tozlarından etkilenen bölgelerde astımın fazla olduğu anlaşılmaktadır. Optik uzaktan hava mineral tozu ölçümleriyle astım krizi artışı bağlantılı bulunmuştur. Kuartz tanecikleri ve toz içinde taşınan mikroplar akciğerde iltihaplanma yapabilmektedir. Ayrıca deneysel çalışmalar çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini göstermiştir.” dedi.
İçeriği Paylaşın