Danıştay, Tam Gün Yasası’nın Yürürlüğünü Durdurdu
Danıştay, Tam Gün Yasası’nın Yürürlüğünü Durdurdu
Bizi Takip Et
Anayasa Mahkemesinin kısmi iptal kararı üzerine Tam Gün Yasası üzerinde oluşan yorum farkını Danıştay ortadan kaldırdı.
Danıştay 5. Dairesi, Türk Tabipleri Birliğinin başvurusu üzerine Tam Gün Yasası`nın yürürlüğünü durdurma kararı verdi.
Danıştay 5. Dairesi’nin kararıyla 30 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe girecek olan Tam Gün Yasası’nın uygulanabilirliği ortadan kalkmış oldu.
Sağlık Bakanlığı’nın yorumuna göre, kamuda çalışıp da muayenehanesi bulunan hekimler, 30 Temmuz tarihinde muayenehanelerini kapatmak zorundaydılar.
Ancak yasanın yürürlüğünün durdurulması kararıyla kimse muayenehanesini kapatmak zorunda kalmayacak.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu bilgiler verildi:
“Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin Tam Gün kararıyla İlgili yorumlarını ve uygulamalarını hukuka aykırı buldu. Tam Gün Yasası ile hekimlerin, güvencesiz ve giderek düşürülecek ücretlerle, günde 14-15 saat tek bir kurumda çalışmaya mecbur bırakılması planlandı.
5947 sayılı Kanun’un bütün hekimlere çalışma yasağı getiren 7. maddesi 30 Temmuz 2010 günü yürürlüğe girecekti.”
GEÇMİŞTE NELER OLMUŞTU?
TTB açıklamasında verilen bilgilere göre, Anayasa Mahkemesi, 16 Temmuz 2010 günü açıkladığı kararı ile 5947 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 12. maddesinin değiştirilen; İkinci fıkrasının birinci tümcesinde yer alan “ … bentlerden yalnızca birindeki …” ibaresini Anayasa aykırı bularak iptal etti.
“Anayasa Mahkemesi, sadece kararı iptal etmedi, aynı zamanda iptal edilen maddeye ilişkin verdiği kararın sonuçsuz kalmaması için yürürlüğünü de durdurdu” denilen TTB açıklaması şöyle devam ediyor:
“Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi kararını sonuçsuz bırakacak bir biçimde Mahkemenin kararının üniversite öğretim üyeleri dışındaki hekimleri kapsamadığını, hekimler kamu dışında çalışmaya devam ederse memuriyetten çıkarma dahil her türlü işlemi yapacağını açıkladı.
Türk Tabipleri Birliği, hem yazılı hem de sözlü olarak kararın bütün hekimleri kapsadığını hukuki dayanakları ile belirterek, Sağlık Bakanlığını Anayasaya uygun davranarak Mahkeme Kararını uygulamaya çağırdı.
Bu çağrıları sonuçsuz kalınca Anayasaya aykırı Bakanlık işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Danıştay’a başvurdu. Bu gün Danıştay tarafından açıklanan yürütmeyi durdurma kararı ile Bakanlık işleminin Anayasa Mahkemesi Kararına ve hukuka aykırı olduğu sonucuna varıldı.
Böylece hekimler, 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren de kamu kuruluşlarındaki mesailerinin bitiminde mesleklerini başka yerlerde de yapabilecekler.
Danıştay’ın verdiği bu son kararla Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı yorumların yanlış olduğu ortaya çıkmıştır. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak bütün hekimlerimiz adına Sağlık Bakanlığını halkımıza ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli bir sağlık hizmeti vermek üzere göreve çağırıyoruz.
TTB olarak; hekimlerin tek bir işte, tehdit edilmeden zorlanmadan, teşvik edilerek tam süre çalışmasını savunuyoruz. Bu çalışmanın; hekimler dahil olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının güvenceli, makul çalışma sürelerinde, sağlıklı koşullarda, şiddetten arınmış bir ortamda, hedef gösterilmeksizin, insanca yaşayabilecekleri bir temel ücret karşılığında olmasını istiyoruz.
Biz biliyoruz ki çok zor koşullarda çalışan bütün sağlık çalışanlarına bu haklar sağlandığında, halkımıza verilen sağlık hizmeti de daha iyi bir düzeye gelecektir.”
İçeriği Paylaşın