Depresyon, Anksiyete ve Panik Atak hastalıkları TMS ile Tedavi Edilebiliyor

Depresyon, anksiyete ve panik atak hastalıkları TMS ile tedavi edilebiliyor. TMS, uzun adıyla transkraniyal manyetik stimülasyon tedavisi son günlerde merak edilen tedavi yöntemlerinden biri haline geldi. Depresyon, gebelik, lohusalık gibi ilaç kullanımının kısıtlı olduğu dönemlerde, tedaviye dirençli olunan durumlarda ve girişimsel tedaviler öncesinde kullanılan TMS tedavisinin, acısız ve ağrısızı bir yöntemdir.

Depresyon, Anksiyete ve Panik Atak hastalıkları TMS ile Tedavi Edilebiliyor

Bizi Takip Et


DEPRESYON, ANKSİYETE VE PANİK ATAK HASTALIKLARI TMS İLE TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çaldaş, “Herhangi bir yan etkiye sahip olmayan ve başarılı klinik sonuçları olan TMS tedavisi, depresyon semptomlarını iyileştirmek adına beyindeki sinir hücrelerini uyarmak amaçlı, manyetik alanları kullanılan bir tedavi yöntemidir” dedi.

Transkraniyal manyetik stimülasyon tedavisinin ruhsal hastalıklarla ilgili önceden belirlenmiş bölgelere uygulandığında, buralarda elektro fizyolojik değişiklikler meydana getirerek başarılı klinik iyileşme sağladığını belirten Dr. Merve Çaldaş, “TMS’de temel olarak, helezonik iki manyetik alan oluşur ve bu manyetik alanlar arasında kalan bölgede küçük elektriksel aktiviteler meydana gelir. Uygulama sırasında manyetik akımı oluşturan bobin (coil) saçlı derinin üzerinden hedef beyin bölgesinin bulunduğu noktaya yerleştirilir. Vücuda herhangi bir girişim olmadan, saçlı derinin üzerinden uygulanır. Psikiyatrik hastalık tanısına göre, hedef bölge ve uygulanacak manyetik akımın şiddeti belirlenir” dedi.

DEPRESYON, ANKSİYETE BOZUKLUKLARI, BİPOLAR BOZUKLUK VE KULAK ÇINLAMASI GİBİ DURUMLARDA UYGULANABİLİYOR

Günümüzde TMS tedavisinin en sık; depresyonda, anksiyete bozukluklarında, bipolar bozuklukta (iki uçlu bozuluk) ve gebelik dönemi gibi ilaç kullanımının kısıtlı olduğu dönemlerde, tedaviye dirençli olgularda ve girişimsel tedaviler öncesinde uygulandığını söyleyen Dr. Merve Çaldaş, “TMS ayrıca obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, psikosomatik bozukluklarda ve kulak çınlaması gibi alanlarda da uygulanabiliyor” dedi.

TMS TEDAVİSİNİN ETKİLERİ KİŞİDEN KİŞİYE FARKLILIK GÖSTERİYOR

TMS’nin uygulama sonrası görülen etkilerinin uyarının uygulama yerine, frekansına, şiddetine, sayısına ve atım paternine göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Dr. Merve Çaldaş, “TMS tedavisi iki ana bileşene ayrılıyor. Bunlardan biri akut tedavi, diğeri ise idame tedavisi. Akut tedavi, hastalığın şiddetine göre 15-30 seans sürüyor ve günlük olarak planlanıyor. İdame tedavisi ise, hastalığın kişideki etkisine göre değişebiliyor. Bazı hastalarda idame tedavisine ihtiyaç duyulmazken, bazı hastalara haftada bir kez veya ayda bir kez gibi idame tedavileri planlanıyor. Kısacası, idame tedavisi, tamamen akut tedavi sonrası hastalığın yinelemesine ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösteriyor” dedi.

TMS TEDAVİSİ KÖTÜ ANILARI TEMİZLEMEZ

Son yıllarda çıkan “TMS tedavisi kötü anıları siliyor” söylentisi pek çok kişide yanlış bir algıya neden olduğunu belirten Merve Çaldaş, TMS yani Transkranial Manyetik Uyarım tedavi yönteminin herhangi bir şekilde kötü anıları silmeyeceğini hatta tıpta anı silmek diye bir tedavi yönteminin olmadığının altını çizdi. Bu tarz çok ses getiren bilgilere inanmadan önce araştırma yapılmasının önemini vurguladı.


İçeriği Paylaşın