Depresyon Diyabetlilerin Kalp Sağlığını Bozuyor

Depresyon Diyabetlilerin Kalp Sağlığını Bozuyor

Depresyon Diyabetlilerin Kalp Sağlığını Bozuyor

Bizi Takip Et


Son dönemde bilimsel çalışmalar, depresyon ve diyabetin birlikte görüldüğü kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu; kalp nedeniyle ölüm riskinin ise 2 kat arttığını gösteriyor. 78.282 hasta üzerinde altı yıl boyunca devam eden araştırmalar, her iki hastalığın da, tek başına görülmesinin kalp ölümleri üzerinde etkisi olduğunu saptarken; bu iki hastalığın birlikteliğinde, risk daha da artıyor.

Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hakan Hasdemir, depresyon ve diyabetin kalp ölümleri üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

DİYABET KALP SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Yapılan araştırmalar, halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen diyabetin kalp hastalıklarına zemin hazırladığını gösteriyor. Sıklıkla diyabet hastalarının kolesterol seviyeleri de yüksek olduğundan, bu kişilerde kalp damar hastalığı riski de ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca, diyabetle birlikte kan basıncı artmakta ve böbrek fonksiyonları azalmaktadır. Bu durum ise erken dönemde “aterosklerozis”, yani damar sertliği bulgularının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

DEPRESYON DAMAR SERTLİĞİNE YOL AÇABİLİR

Stres ve depresyon da kalp hastalıklarını tetikleyen faktörlerdir. Depresyonun vücuttaki etkileri kalp damarlarının sağlığını olumsuz olarak etkilediğinden; bu duruma, depresyonun tetiklediği aşırı alkol ve sigara kullanımıyla, fazla miktarda kalori tüketimi gibi çevresel faktörler de eklendiğinde tehlike büyümektedir. Ayrıca insülin salgılanmasındaki azalma, insülin direncindeki artış, artan multivitamin ve östrojen hormonu kullanımının damar sertliğine yol açtığı düşünülmektedir.

DİYABET VE DEPRESYON BİRBİRİNİ TETİKLİYOR

Diyabet hastaları depresyona maruz kaldığında kalp hastalıkları nedeniyle ölüm riskinin de artığı saptanmıştır. 10 yıldan uzun süre diyabet nedeni ile insülin tedavisine devam eden hastalarda, depresyon ve diyabet birlikteliği kaynaklı en yüksek ölüm oranı gözlenmektedir. Bu hastalarda ölüm riski 4 kat artmıştır. Diğer yandan, 50- 75 yaş arasındaki kadınlarda 10 yıl boyunca yapılan geniş ölçekli bilimsel bir çalışmada ise her iki hastalığın da birbirinin gelişme riskini artırdığı tespit edilmiştir. Depresyon duygu durumu diyabet gelişimi riskini yüzde 17 artırırken, beraberinde antidepresan ilaç kullanımı ile bu risk yüzde 25’lere kadar çıkmaktadır.

DÜZENLİ KONTROLLERLE RİSKİ AZALTIN

Depresyon ve diyabet riski olan kişilerde kalp hastalıklarına karşı bazı önlemler alınmalıdır. Kalp hastalıkları için yüksek riske sahip olan diyabet hastaları;

·    Kan şekeri ve kolesterol kontrollerini
·    Tansiyon ölçümlerini düzenli olarak yaptırmalı
·    Günlük yaşamlarında düzenli diyet ve egzersize yer vermeli
·    Stresi azaltıcı hobi ve aktivitelere zaman ayırmalıdır.

Bu kişiler, hayata olan ilgilerinin azalmasıyla kendini belli eden depresyon durumuna girmeleri halinde,  en kısa zamanda uzman doktora başvurmalıdır.


İçeriği Paylaşın