Depresyonun Çaresi Keten Tohumlu Salata
Depresyonun Çaresi Keten Tohumlu Salata
Bizi Takip Et
Sonbahar geldi, çoğumuz sabah karanlıkta işe gidip karanlıkta eve dönüyoruz. Yataktan çıkmak zor geliyor, hatta enerjimiz düşük! İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir’den Diyetisyen Serap Küçükay Özçam hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecek tavsiyeler verdi: “Kahvaltıda ballı krep yiyebilirsiniz. Ekmeği hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok. Peynir-yumurta olmazsa olmaz. Ananaslı-keten tohumlu salata ile depresyon uzağınızda…”
Mevsim geçişlerinde beslenme çok önemli. Hele depresyonu ve gribi ile ünlü sonbaharda daha çok önem kazanıyor. Yumurta ile enerjinize enerji katabilir, buğday unundan yapılmış ballı krep veya fıstık ezmesi ile galeta yiyebilirsiniz. Ama poğaçadan vazgeçmem diyorsanız, tüm gün halsizlik ve yorgunluğu da göze almalısınız. Diyetisyen Serap Küçükay Özçam, sonbahara inat, neşenize neşe katacak lezzetli tavsiyeler verdi…
Yaşadığımız mevsimsel değişikliklere bağlı olarak depresyon eğilimlerimiz artıyor. Depresyon eğilimini beslenme ile yenmek mümkün. Bunun yolu mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin miktarını artıran magnezyum, Omega 3, çinko, triptofan içeren besinleri hayatımıza eklemek. Sonbaharda depresyona girmemek için yumurta, yağlı tohumlar, keten tohumu, muz, ananas, balık gibi besinlerle beslenmeliyiz. B12 vitamini de ihmal edilmemeli. B12 sinir sistemi işleyişinde önemli görevleri olan bir vitamindir. Duygu durum bozukluğu, depresyon, halsizlik, uykusuzluk şikâyetleri genellikle B12 vitamin eksikliğinde gözlemlenir. Bu yüzden yumurta, süt, et, tavuk, balı ve tahıl gruplarına beslenmede yer verilmeli.
YEDİKLERİNİZ, YAPTIĞINIZ İŞE GÖRE DEĞİŞİR!
Kahvaltı ihtiyacı kişiye göre değişir. Ancak masa başı ofis çalışanlarının ağır işlerde çalışanlara göre daha hafif kahvaltılar tercih etmesi gerekir. Bu nedenle kahvaltı planı yapılan işe göre planlanmalı.
- Kahvaltıda simit börek poğaça tüketimini sınırlandırmak gerekir.
- Kahvaltıda mutlaka peynir yumurta gibi proteinlere ihtiyacımız var.
- Kahvaltıda çay ve kahve tüketimini abartmamak gerekir
- Meyve ve taze sıkılmış meyve suları da kahvaltı için iyi seçeneklerdir.
- Günde 2-2,5 litre su tüketin.
Pratik kahvaltı önerileri;
- Yulaf ezmesi + süt + adet ceviz
- Meyve + ceviz
- Tam buğday unu ile yapılmış krep + bal
- Grisini + fıstık ezmesi
- Tam buğday ekmeği ile yapılmış peynirli tost.
ISPANAKLA GÜNE MUTLU BAŞLA
Bedenimizi ve zihnimizi korumanın en iyi yollarından biri bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bağışıklığımızı antioksidan zengini besinlerle güçlendirebiliriz. Antioksidanlar sabah yorgun ve mutsuz uyanmanızı engelleyen ve vücudun bağışıklığını güçlendiren önemli yapılardır. Böğürtlen, ahududu, brokoli, domates, üzüm, yeşil çay, erik, tam tahıllar, havuç, sarımsak ve ıspanak antioksidandan zengin besinlerdir.
Birçok insan kendini mutsuz hissettiğinde kendine arkadaş olarak karbonhidiratları seçiyor. Bu yüzden de farkında olmadan fazla karbonhidrat tüketiyor olabilirsiniz. Peki, karbonhidrat kriziyle nasıl başa çıkalım?
- Güne sıkı bir kahvaltı ile başlayın
- Gün boyu ufak ara öğünler (kuru kayısı + badem, süt + meyve, yeşil çay +tarçın gibi) yapın. Bu ara öğünler aşırı karbonhidrat isteklerinizi baskılayacaktır.
- Basit şekerler yerine kompleks karbonhidratlar tercih edin. Tatlı, bisküvi, krakerler yerine yulaf ve meyveleri tercih edebilirsiniz.
- Hayatınızdan ekmeğini çıkarmanıza gerek yok. Porsiyon miktarı ve ekmeğin çeşidi önemlidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ya da çavdarlı ekmek tercih etmelisiniz.
ANTİOKSİDAN ZENGİNİ SALATA
Antioksidan zengini ve seratonin içeren besinleri karıştırarak kendinize güzel bir salata yapabilirsiniz.
1 adet domates,
2 adet ceviz,
1 dilim ananas,
Yeşil yapraklı sebze (marul roka gibi),
1 çay kaşığı keten tohumu,
1 adet salatalık.
Çorba, yoğurt ve salatalarınıza keten tohumu atın. Keten tohumu, ruh durumunun iyileşmesine yardımcı olacaktır. Sinir bozukluğu veya sinir hasarı durumlarında da fayda sağlar.
İçeriği Paylaşın