Depresyonunuzun Sebebi D Vitamini Eksikliği Olabilir Mi?
Depresyon en az 2 hafta boyunca ve günün büyük bölümünde olan mutsuzluk, isteksizlik, hayattan zevk alamama, uyku ve iştah değişiklikleri, enerji düşüklüğü, odaklanmakta zorlanma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Bizi Takip Et
Özellikle karlı, yağışlı ve kapalı havalarla geçen, güneşe hasret kaldığımız bu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliği nedeniyle depresyona girmiş olabilirsiniz.
Günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından biri olan depresyon sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon büyük küçük demeden herkesi etkileyebilir.
Uzmanlar D vitamini eksikliği, kas ve iskelet sistemi ağrıları, kalp rahatsızlıkları, uyku bozuklukları ile depresyonun ilişkili olduğunu düşünmektedir.
Çağımızın hastalığı depresyon, en az 2 hafta boyunca ve günün büyük bölümünde olan mutsuzluk, isteksizlik, hayattan zevk alamama, uyku ve iştah değişiklikleri, enerji düşüklüğü, odaklanmakta zorlanma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Depresyonun birçok etkene bağlı olabileceği gibi, vitamin eksiklikleri nedeniyle de ortaya çıkabildiğini dile getiren Psikiyatri uzmanı Dr. Alime Burçin Şimşek, depresyon hakkında merak edilenleri anlattı.
DEPRESYON KADINLARDA DAHA YAYGIN
Yapılan bilimsel çalışmalarda, depresyon hastalarının D vitamini düzeylerinin sağlıklı bireylere göre anlamlı düzeyde düşük olduğu görülürken, halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun kişilerin güneş ışığına maruz kalması durumunda yükseldiği de belirlenmiştir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda ise %74’e varan oranlarda D vitamini eksikliği olduğu görülmekte, Ege Bölgesi’nde yaşayan yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmada bu oran erkeklerde %66 iken, kadınlarda %79 olarak ölçülmüştür.
GÜNDE 15 DAKİKA GÜNEŞ IŞIĞI
D Vitaminini artırmak için güneşlenin. D vitamini, ciltte güneş ışınları etkisiyle sentezlenebildiğinden, uzmanlar vücudun %25’lik bir kısmının haftada 3 gün, 15’er dakikalık süreler ile güneşlendirilmesini tavsiye ediyor. Diğer vitaminlerin aksine, direkt beslenme yoluyla alınması daha zor olan D vitamini, güneş ışığı yoluyla %90 oranında sentezlenirken, güneş ışığı ile desteklenmemesi halinde ise tüketilen besinlerden ancak %10 oranında alınabiliyor. Hangi gıdaları tüketmeliyiz? Doğal yollardan D vitaminini arttırmak için, D vitamini içeren yağlı balıklar (somon, sardalya ve uskumru gibi), süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal gıdalar yeterli miktarda tüketilmeli.
D VİTAMİNİ TAKVİYESİ MÜMKÜN MÜ?
Doğal yollar dışında, dışardan D vitamini takviyesi alınması gereken durumlarda sağlık profesyonelleri tarafından uygulanan yapay ışık terapileri ve vitamin takviyeleri tedavide kullanılmakta. Elbette ki ruh sağlığımızın beden sağlığından ayrı düşünülemez. Yapılan çalışmalar D vitamini eksikliğini gidermenin Covid-19 ile ilgili riskleri de azaltabileceğini bildiriyor.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Alime Burçin Şimşek; hem kendimiz, hem de sevdiklerimizin ruh ve beden sağlığını desteklemek için D vitamini eksikliklerimizin giderilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
İçeriği Paylaşın