Dijital Diş Hekimliği ve Diş Tasarımı

Dijital Diş Hekimliği ve Diş Tasarımı

Dijital Diş Hekimliği ve Diş Tasarımı

Bizi Takip Et


Dijital diş hekimliği, dijital diş hekimliğinin sağlık turizmine etkileri ve dijital diş tasarımı hakkında merak edilenleri Hospitadent Diş Hastanesi Dijital Sistemler Koordinatörü Diş Hekimi Münir Demirel Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.

DİJİTAL DİŞ TEKNOLOJİSİ NEYİ İFADE EDİYOR?

Dijital diş hekimliğinin geniş bir konsepti vardır. Bu konsept içerisinde 3 ana temel başlık bulunmaktadır. Bunlardan ilki estetik diş hekimliğidir. Estetik diş hekimliği içerisinde; estetik yaprak porselenler, kaplamalar gibi protetik uygulamalar vardır. Bu uygulamalar eskiden çok uzun bir zaman diliminde gerçekleşiyordu. Artık bu uygulamalar çok kısa sürelerde yapılabilmektedir. İkinci konu, implantolojidir. Cerrahi bir işlem olan implant uygulamasında öncelikle implantın yerleştirilmesi daha sonra üzerine protezlerin oturtulması oldukça zaman alabiliyordu. Dijital diş hekimliği ile implant tedavi süresi de oldukça kısaldı. Son olarak da ortodonti konusu vardır. Ortodonti için de yine aynı şekilde uzun süren tel tedavileri dijital diş hekimliği konsepti içerisinde özel plaklarla yine çok hızlı bir şekilde çözülebilmektedir.

EN ÖNEMLİ AVANTAJI NEDİR?

Dijital diş hekimliğinin en önemli avantajı tedavi sürelerini kısaltmasıdır. Hem hasta hem hekim için önemli bir avantajdır. Özellikle şehir dışından ya da yurt dışından gelenler tatil sürelerini uzatmak zorunda kalabiliyorlardı. Maalesef konvansiyonel diş hekimliği dediğimiz klasik protezlerle tedavi süreçleri oldukça uzun olabiliyordu. Dijital diş hekimliğiyle artık kısa bir sürede hekimin etkili ve kaliteli bir şekilde çalışması için zaman yaratabiliyor. Kısacası tedavi aynı zamanda da tatil için gelen kişilerin tedavileri kısa sürdüğü için uzun bir tatil yapma fırsatı kalabiliyor. Örneğin; tedavi ve tatil olarak 10 günlük bir süre belirleyip gelen kişilerin tedavisi bir günde tamamlandığı için geri kalan günlerini rahatça istedikleri gibi değerlendirebiliyorlar.

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİNDE İMPLANT ve PROTEZ İŞLEMLERİ İÇİN NASIL BİR SÜREÇ İŞLER ANLATABİLİR MİSİNİZ?

Ön bölgede bir diş eksikliği olan ve yurt dışından gelen bir hastanın tedavisini örneklendirelim. Öncelikle alana implant uygulanmaktadır. Daha sonra hastanın durumu uygun ise doktorun değerlendirmesiyle, üzerine protez uygulanır. İmplantın yapılma süreci ortalama 15 dakika kadar sürmektedir. Daha sonra özel bir kamera optik alıcıyla ağız içerisinde ölçü alınır ve özel görüntüleme yöntemi ile dijital laboratuvara aktarılır. Yaklaşık 1 saat içerisinde de diş protezi uygulanır ve süreç tamamlanır.

PEKİ BU SÜREÇ KLASİK YÖNTEMDE NASIL İŞLİYOR?

Normal süreçte ise hekim implantı yaptıktan sonra eğer üzerine protez yapılması uygun görürse öncelikle silikon ölçüsü denilen ağız içi kaşıklarıyla ölçüler alınır. Bu ölçü için özel silikonlu hamur benzeri bir madde kullanılır. Klasik ölçü yönteminde bazı hastalar bulantı refleksi yaşayabiliyorlar. Ölçü alındıktan sonra ise bilgiler laboratuvara gönderilir ve laboratuvarda diş için yapım aşaması başlar. Ortalama bir hafta içerisinde diş yapılıp gönderilir ve provası yapılıp kontroller sağlanmışsa ve geri kalan işlemler de bittiyse 10 günlük bir süre içerisinde tamamlanmaktadır.

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİNİN UYGULANAMAYACAĞI HASTA GRUBU VAR MI?

Klasik yöntemlerle protez yapılması uygun olan her hastaya dijital diş hekimliği uygulamaları ile de protez sağlanabilir. Kişinin yeterli sayıda diş miktarı olması ve önemli bir derecede dişeti ve kemik problemlerinin olmaması önemlidir. Eğer hasta protez yapılması için uygun kriterlere sahipse; yani diş kaybının yaşandığı alan protez yapılmasına uygunsa dijital diş hekimliği uygulanmaktadır. Hastanın daha önce yapılmış diş protezlerinin olması da dijital diş hekimliği ile protez uygulayabileceğimizi gösterir.

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ İÇİN TAMAMEN KİŞİYE ÖZEL DİŞ TEDAVİSİ DE DİYEBİLİR MİYİZ?

Dijital diş hekimliği tamamen kişinin ölçülerine göre hareket etmeyi sağlayan kişiye özel olarak bir plan çıkartan bir sistem. Klasik yöntemde silikon ölçüyle bir ölçü sağlandığı için, alçı model laboratuvarına teknisyenlerin el işçiliği ile şekilleniyordu. Bu el işçiliğinde, ölçülerin hastanın yüz yapısına uyup uymadığını görme imkanı maalesef yoktu. Dijital sistemde ise hastaların dijital olarak fotoğraflarını her açıdan çekilip yüklendir. Fotoğraflar üzerinde yüz analizi yapılır ve kişiye özel tedaviler üretilir. Buradaki en önemli nokta, manuel müdahalenin minimum düzeye düşmesidir. Hastanın gözleri, burnu, dudakları, bütün yüz yapısı analiz edilmekte ve altın oranla birleştirilerek hastaların dişlerine bilgisayar ortamında yansıtılır. Bilgisayar ortamında yansıtıldığı için herhangi bir teknisyenin manuel müdahalesine gerek kalmadan bilgisayar ortamında üretilir.

HASTA İLE BİLGİSAYAR BAŞINDA HER ŞEYE KARAR VEREBİLİYOR MUSUNUZ?

Bilgisayara aktardığımız tüm bilgilerle daha tedaviye başlamadan hasta ile her şeyi konuşup, gösterip karar verebiliyoruz. Tedavi için hastanın beklentileri de bizim için önemli. Hastanın diş rengi, şekli olarak bekledikleri, istekleri nelerse bunları da sisteme aktarıyoruz. Gülüş tasarımına birlikte karar verebiliyoruz. Geçici bir diş üretip, provalarla beğenip beğenmediğini önceden görebiliyorlar. Kısacası hem bilgisayar ortamında hem de kendi ağzında deneyerek karar verebiliyorlar. Hastanın onay vermesinin ardından yine bilgisayar ortamında ikinci bir ölçü alınır ve birebir aynısı olan dişler üretilip, uygulanır.


İçeriği Paylaşın