Dikkat Eksikliği Kişiyi Nasıl Etkiliyor?
Dikkat Eksikliği Kişiyi Nasıl Etkiliyor?
Bizi Takip Et
Trafikte sabırsızca araba sollamak, tepkisel ve toleranssız davranışlar sergilemek nedeniyle çevredeki kişilerle sürekli polemiğe girmek, hiç düşünmeden risk alıp imza atmak, sürekli stres altında yapılan hatalara çözüm aramak, sabırsızlıkla bir işe başlamak ve bunu sonuçlandıramamak, bir türlü hayata geçirilemeyen projeler peşinde koşmak, çareyi bazen madde bağımlılığında bulmak gibi şikayetleriniz varsa siz de dikkat eksikliği sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Öğrenme Terapisti Psikolog Önci Özkoray, küçük yaşlarda uzman desteği alamayan, iyileşmesi geleceğe bırakılan, dikkat eksikliği yaşayan kişilerin, ömür boyu bu uyarılarla boğuşmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
Kural tanımamak, aşırı cesaret, heyecan dengesizlikleri, ruh hali değişkenliği gibi bir sürü sorunun yanı sıra, günlük işlerini planlayamama, zamanı yönetememe gibi problemlerle de çok sık karşılaştıklarını vurguluyor. Özellikle anaokulu ve ilkokul döneminde gerekli önlemler alınmadığı takdirde, bilimsel destek ve öğrenme gerçekleştirilmediğinde, hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin yetişkinlerdeki örneklerini bu tip davranışlarla sıklıkla görülebileceğini söylüyor.
“ERKEN TANI VE EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ”
Çok küçük yaşlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtilerinin ipuçları yakalayarak bir uzmana danışmak ve bilimsel öğrenmenin yanı sıra davranış şeması geliştirmek gerekiyor. İlaç zorunluluğu olan vakalarda da muhakkak özel eğitim ve öğrenme programının oluşturulması ve gereken süreç içerisinde çalışmaların mutlaka bilimsel program dahilinde tamamlanması şart.
Hiperaktivite ve dikkat eksikliği pek çok kişinin inandığı gibi bilgisayar oyunlarına, TV gibi multimedya ürünlerine bağlanmamalıdır çünkü hiperaktivite ve dikkat eksikliği teknolojinin etkisi ile oluşmadı, 100 yıl önce de dikkat eksikliği ve hiperaktivite vardı. Bu konuda uzmanların soyaçekim ve genler üzerinde durduğunu, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi bir soğuk algınlığı ya da grip gibi iyileşen bir hastalık gibi görmemek gerekiyor.
“DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR Mİ?”
Doğru ve özenli bir teşhis konulduğunda, öğrenme stratejileri ve uygun davranış biçimleri ile kişi aynen legastenide (disleksi) olduğu gibi bu sorunla başa çıkmayı öğrenebiliyor. Stratejisini doğru kuran kişiler ise bu mücadeleyi zaferle sonuçlandırabiliyor.
Öğrenme heyecanını taşımak, özgüven ve azimle merdivenleri çıkmak, iç kontrolü güçlendirmek için çocuğun yakın aile çevresinden ve öğretmeninden pozitif, sabırlı, toleranslı, yapıcı bir destek görmesi çok önemli, gösterilen bu sabır sadece dikkat eksikliğinde değil birçok öğrenme engeline de çözüm olabilir.
İçeriği Paylaşın