Dikkat! Kalp Nezlesi Baharda Artıyor!

Dikkat! Kalp Nezlesi Baharda Artıyor!

Dikkat! Kalp Nezlesi Baharda Artıyor!

Bizi Takip Et


9-15 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında “Kalbimizden Geçenler” etkinliğinin bu yıl üçüncüsü düzenlendi. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Şinasi Can Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda A’dan Z’ye kalp sağlığı ve mevsim geçişlerinin kalbimizde yol açtığı etkilere karşı alınması gereken önlemler anlatıldı. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hilal Kurtoğlu Gümüşel “Kalbiniz fark ettirmeden siz fark edin!” başlıklı sunumunda önemli tüyolar verirken, özellikle bahar aylarında kalp nezlesinde artış yaşandığını vurguladı. Hasta ve hasta yakınlarının öykülerini anlattıkları etkinlikte, katılımcılar Merih Kenet eşliğinde ‘kalbe iyi gelen yoga’ ile stres attı.

Mevsim geçiş dönemlerinde sürekli değişen hava şartları insan sağlığı ve günlük hayat temposunu da etkiliyor. Özellikle kalp hastalığı bulunanlar mevsim geçişlerinden daha fazla etkileniyor. 9-15 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda, Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nin kalp sağlığı ve hastalıklarına farkındalık yaratmak için geleneksel hale getirdiği ‘Kalbimizden Geçenler’ etkinliğinde konuşan  Dr. Hilal Kurtoğlu Gümüşel, dondurucu kış aylarından bahara geçtiğimiz bugünlerde ani ısı değişimlerinin kalp krizine davetiye çıkardığına dikkat çekti.

KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİ ARTIYOR!

Havadaki ani ısı değişikliklerinin kalp-damar hastalıkları için risk unsuru olduğunu belirten Dr. Gümüşel “Damarlar soğuk havalarda büzülmekte, sıcak havalarda ise genişlemektedir. Risk faktörü olan kişilerin kalbi bu değişime ayak uyduramayarak kalp krizine yol açabilmektedir” dedi. Sıcaklarla birlikte havadaki nem oranının da arttığını, bunun sonucunda da terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı meydana geldiğini belirten Dr. Gümüşel, vücutta sıvı kaybı yaşanması ile kanda koyulaşma ve pıhtılaşma meydana gelebildiğini, bu durumun da kalp krizi ve felç riskini artırdığını söyledi. Vücudumuza dakikada yaklaşık 5 buçuk litre kan pompalayan hayati organımıza karşı farkındalık yaratmanın ve bu farkındalık sayesinde erken tanının hayat kurtardığını vurgulayan Dr. Gümüşel, kalp hastalıklarının herkesin kapısını çalabileceğini, önemli olanın kapıyı çalmadan önlem almak olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu:

BAHARDA KALP SAĞLIĞI İÇİN 9 ÖNEMLİ KURAL!

    1. Risk faktörlerinden haberdar olun (Ailenizde kalp hastalığı olan var mı bilin)
    2. Sigara ve alkolden kaçının
    3. Kolesterolünüzü ölçtürün
    4. Tansiyonunuzu özellikle 40 yaşından itibaren düzenli ölçün
    5. Tansiyon ölçerken mutlaka oturur vaziyette olun, yemekten bir saat sonra ya da aç karna ölçün. Tansiyonunuzu ölçerken bacak bacak üstüne atmayın ve kolunuzu göğsünüze yakın yükseklikte masaya koyun.
    6. Kafeinli içecekler, yağlı yiyecekler ve kızartmaları fazla tüketmeyin.
    7. Hareket edin, haftada en az beş gün 30 dakika tempolu yürüyüş yapın
    8. Günde 2 litre su için
    9. Erken tanı hayat kurtarıyor, düzenli check-up yaptırmayı ihmal etmeyin

KALBİNİZ FARK ETTİRMEDEN SİZ FARK EDİN!

“Kalbiniz Fark Ettirmeden Siz Fark Edin” başlıklı konuşmasında A’dan Z’ye kalp sağlığını anlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hilal Kurtoğlu Gümüşel, mevsim geçişlerinde belirgin olarak artan solunum yolu enfeksiyonlarının da kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü olduğunu vurgulayarak “Solunum yolu enfeksiyonları neticesinde oluşabilen kalp zarı enflamasyonu da (kalp nezlesi, perikardit) bahar aylarında artmaktadır. Kalp yetersizliği hastalarında akciğerde sıvı birikimi nedeniyle solunum yolu enfeksiyonları daha ağır seyredebilmekte, sıklıkla zatürreye neden olabilmektedir” diye konuştu.

11 KEZ ANJİYO OLDU YİNE DE DAMARI AÇILMADI!

Etkinliğe katılan kalp hastaları ve yakınları da bir anda karşılarına çıkan sıkıntılı süreci anlatırken, akıllarına takılan sorulara yanıt buldular. Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Acıbadem Kadıköy Hastanesi Direktör Yardımcısı Vildan Ortaç kalp hastalıklarında erken tanının hayat kurtardığını, bu nedenle hayati organımız olan kalbimizle ilgili toplumda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtirken, 58 yaşındaki kalp hastası Ahmet Öncü konuşmasında, bir adım atsa hemen yorulduğunu, çeşitli hastanelerde 11 kez anjiyo olduğunu ama hepsinin de ‘bu damar açılmaz” dediğini belirtirken, en sonunda çareyi Kardiyoloji Uzmanı Selçuk Görmez’de bulduğunu vurguladı ve “Daha önce ‘açılmaz’ denen damarım sonunda açıldı, yavaş yavaş ölürken sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum” diye konuştu. Ahmet Öncü’yü sağlığına kavuşturan Yrd. Doç. Dr. Selçuk Görmez de “Ahmet beyin durumu özel bir durumdu. Sağ damarında darlık vardı ve tam tıkalıydı. Bir dezavantajımız da o damarın daha önce oynanmış ve zedelenmiş olmasıydı. Buna rağmen tam tıkalı damarı açabildik ve tamamen yeni bir damar oluşturduk. Ahmet beyi sağlığına kavuşturduk” dedi.

KALP YOGASI İLE STRES ATILDI

Etkinliğin sonunda Nefes Koçu Merih Kenet eşliğinde katılımcılar kalp yogası yaptı. Doğru nefes ve derin gevşeme tekniklerinin de öğrenildiği kalp yogası ile stres atıldı, hem öğretici hem eğlenceli bir gün yaşandı.


İçeriği Paylaşın