Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Bizi Takip Et


Diş beyazlatma yöntemlerini Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dr. Burak Gümüştaş anlattı.

DİŞLER NEDEN RENGİNİ KAYBEDER?

Dişler hangi nedenle beyazlığını kaybeder?

Dişlerin renk değiştirmesinin pek çok farklı nedeni vardır. Yaş itibariyle dişlerde daha çok sararma meydana gelir. Bu sararmanın meydana gelmesinin nedeni  dişin içinde bulunan dentin dokusunun renginin yansımasıdır. Bunun haricinde dışsal sebeplerle de renk değişikliği meydana gelebilir. Yediğimiz, içtiğimiz gıdalarda bulunan boyalar, sigara gibi renklendirici içeren maddeler dişlerde renk değişikliğine neden olabilir. Ayrıca iç renklendirme denilen bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar da renk değişimine yol açabilir.

Dişler beyazlığını kaybettiğinde diş beyazlatma yöntemlerine başvuruyoruz. Nedir bu diş beyazlatma yöntemleri?

Diş hekiminde kullanılan iki çeşit beyazlatma yöntemi vardır. Ofis tipi beyazlatma ve ev tipi beyazlatmadır. Ofis uygulamaları, klinikte kısa sürede daha hızlı beyazlatma sağlayan uygulamalardır. Ev uygulamaları ise daha uzun sürede daha yavaş hızda yapılan beyazlatma uygulamalarıdır.

OFİS TİPİ BEYAZLATMA

Ofis tipi beyazlatma nasıl yapılır?

Ofis beyazlatma işlemi, tek seferde 15-30 dakikalık gibi ara seanslarda toplamda bir ya da maksimum iki saatte beyazlatma işleminin yapıldığı bir sistemdir. Kısa sürmesi ve hızlı beyazlatma sağlaması hastanın tercih nedeni olmaktadır.

Ev tipi beyazlatma nedir? Nasıl yapılır?

Bir ölçü alımını takiben yapılan plak üzerinden beyazlatma işlemini evde hasta kendi başına gerçekleştirir. Bu gerçekleştirdiği beyazlatma işlemi yaklaşık 2-4 hafta arası sürer.  Yine hekim kontrolünde devam eder. İşlem daha uzun sürer ve beyazlatma da daha yavaş olur.

Ofis ve ev tipi beyazlatma ne kadar sürede nasıl bir beyazlatma sağlar?

Hem ofis tipinde hem ev tipinde elde ettiğimiz beyazlatma birbirinden çok farklı değildir. Ancak burada var olan fark, beyazlatmanın oluştuğu süredir.  Ofis tipinde 1 saatlik işlemle elde ettiğimiz beyazlatmayı, ev tipinde 4 haftada elde edebiliriz. Bu nedenle hastalar daha çok ofis tipi beyazlatmayı tercih etmektedir.

İşlem sırasında hasta acı, ağrı ya da yanma hisseder mi?

Ofis tipi beyazlatma biraz daha hızlandırılmış bir beyazlatma olduğu için işlem esnasında çok hafif hassasiyet hissetmesi mümkündür. Ancak bu hassasiyet 24 saati geçmez. Ağrı kesici kullanılabilir, hiçbir sıkıntısı yoktur. Onun haricinde ev tipi beyazlatmada da hassasiyet meydana gelebilir. Ancak bunlar tedaviyi çok etkilemeyen şikayetlerdir.

Dr. Burak Gümüştaş

Diş beyazlatma işlemi herkese yapılabilir mi?

Beyazlatma işlemi; yoğun, şiddetli diş eti rahatsızlığı olan hastalara yapılamamaktadır. Emziren ve hamile hastalarda da beyazlatma uygulamaları yapılmaz, ertelenir. Süt dişlerinde ya da çocukluk çağından erişkinlik çağına gelinceye kadar da beyazlatma işlemi yapma doğru olmaz. Bunlar dışında dişlerde çok yoğun çürük abrazyon ve aşınmalar varsa hassasiyet çok artacağı için beyazlatma yapılması tavsiye edilmez.

Hamileler içinde geçirdikleri dönemden dolayı çok fazla beyazlatma yapmak istemediğimiz bir kesimdir. Beyazlatma ajanının herhangi bir sistemik dolaşıma girme olasılığı yok; ancak yine de hassasiyet riski sonucunda ilaç kullanması gerektiği için hamilelerde çok fazla gerekebileceği için hamilelerde çok fazla beyazlatma işlemi çok yapılmamaktadır.

Beyazlatma derecesi herkeste aynı mı olur?

Kilo, boy gibi kişiden kişiye diş renkleri de çok farklı olduğu için diş beyazlıkları da birbirine benzemez. Diş beyazlatma yapıldığı zaman herkes için aynı derecede beyazlama meydana gelmez. Bu nedenle beyazlatma yapıldığı zaman önceden şu kadar ton açılacak ya da bu kadar beyazlama olacak tarzında bir öngörü de bulunmak doğru değildir. Bir kişinin sahip olduğu dişler bile beyazlatma ajanına aynı derecede etki göstermeyebiliyor. Ancak genel olarak herkesi memnun eden sonuçlar elde edilebiliyor.

BEYAZLATMA İŞLEMİNİN ETKİ SÜRESİ

Beyazlatma işleminin ömrü ne kadardır?

Her iki tip işlem sonrası oluşan beyazlık, iyi bir ağız hijyeni ile yaklaşık olarak iki sene kadar ilk günkü gibi devam etmektedir. Aşırı çay içmek, sigara kullanımı gibi etmenler bu süreyi düşürebilir.

Beyazlatma işlemi dişlere zarar verir mi?

Dişlere zarar veren bir uygulama değildir. Çünkü beyazlatma; dişin içinde oluşan, dışarıdan girmiş, daha önce oluşmuş olan pigmentlerin açılmasıyla sağlanır. Yani diş üzerinde herhangi bir sert doku kaybı olmaz. Dişe zarar vermeyen kozmetik diş tedavisidir.

DİŞ BEYAZLATMA SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Diş beyazlatma işlemi sonrası hasta nelere dikkat etmeli?

Diş beyazlatması sonrasında renkli gıdalardan uzak durmak gerekir.  Çay, kahve, sigara bunların başında geliyor. Bunlar dışında vişne suyu, şalgam suyu gibi yoğun renk verici boyar maddeler içeren gıdaların çok tüketilmemesi gerekir. Genellikle beyaz bir diyet uygulamaları daha uygun olur.

Yurt dışından beyazlatma işlemi için gelecek hastalara neler önerirsiniz? Kaç günlerini ayırmalılar?

Yurt dışından gelecek hastaların gelmeden önce randevu oluşturması gerekir. Beyazlatma işlemi öncesi mutlaka muayene yapılmalıdır. Çünkü beyazlatma işlemi direkt yapılmaz, bazen hastaların önce diş taşlarının temizlenmesi gerekebilir. Çünkü diş taşları, beyazlatma yapılmasına engel olmaktadır. Tüm bu faktörler düşünülürse yaklaşık 2-3 günlerini ayırmaları yeterli olur.


İçeriği Paylaşın