Diş Estetiğindeki Yeni Yöntemler

Diş Estetiğindeki Yeni Yöntemler

Diş Estetiğindeki Yeni Yöntemler

Bizi Takip Et


Diş estetiğindeki son gelişmeler nelerdir? Zirkonyum dişler ağızda tat değişikliği ve kokuya neden olur mu? Laminalar sadece ön 2 dişe mi uygulanır? Diş estetiği için uygulanan yöntemlerde dişleri çekme, aşındırma ya da acı çekme gibi problemler olur mu? Muck- Up nasıl bir yöntemdir?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir diş estetiğindeki son gelişmeler hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

DİŞ ESTETİĞİNDEKİ SON YÖNTEMLER

. Diş estetiğindeki son gelişmeler nelerdir?

BONDİNG:

En konservatif yöntem, bonding uygulamalarıdır. Dişlere en az dokunularak veya hiç dokunulmadan sadece dişlerin üzerindeki bozuklukların kapatıldığı bir yöntemdir. Dişlerde hafif aralıklar veya hafif çapraşıklıklar varsa bonding ile 1 saat gibi kısa bir sürede 4 tane dişte bir estetik değişim sağlanabilir. Hastalar öğle yemeği arasında tedavilerini yaptırıp yeni dişleriyle işlerine dönerler. Dişlerde herhangi bir aşındırma yapılmadığı için birkaç sene sonra bunu beğenmezlerse değiştirtebilirler, çıkarttırabilirler ve eski dişleri aynen altından çıkar. Bonding yöntemi bu yönden avantajlıdır ama ömrü diğer yöntemlere göre biraz daha kısadır (4-7 sene). 4 seneden sonra yavaş yavaş bondingin uçlarında aşınmalar olabilir. Veya çok sigara-çay-kahve içenlerde renklenme yavaş yavaş olabilir. İlk yapıldığındaki estetiğini yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Ancak zirkonyum veya empress lamina yöntemleri ile karşılaştırıldığında daha hızlı yapılan, maliyet olarak da daha hesaplı bir yöntemdir.

EMPRESS LAMİNA:

Günümüzde hastalar daha çok estetik tedaviler için başvurmaktadır. Çünkü fotoğraf makineleri cep telefonlarına girdikten sonra selfie merakı çok arttı ve hastalar gülerek selfie çektiklerinde bütün dişlerindeki detayları görüyorlar. Dişlerin arasındaki boşluklar ve eğri duruşlar için başvuruyorlar.  Empress laminanın avantajı, dişin sadece ön yüzeyinden çok hafif aşındırılması ve bu aşındırılan yer kadar porselenin dişin üzerine yapıştırılmasıdır. Gayet estetik bir diş olur ve hasta bunu 20-25 sene rahatlıkla kullanabilir. Ancak sadece ön dişlere uygulandığı için hastanın ön dişlerini çok dikkatli kullanması gerekir. Çünkü empressler yani laminalar dişlere sadece yapışma kuvvetiyle tutunurlar; tırnak ısırma, kalem arkası ısırma, ip koparma, kabuklu yiyeceklerin dişle açılması durumunda, örneğin 5 sene sonra bir anda tık diye ağızdan düşebilir. O yüzden hastanın diş sıkma veya tırnak yeme gibi bir alışkanlığı yoksa o zaman empress lamina yöntemi önerilir.

ZİRKONYUM:

Üçüncü ve daha sağlam bir yöntem zirkonyumlardır. Dişten çok az ama çepeçevre aşındırma yapılır. Metal destekli porselenler klasik porselen dişlerdir. Dışarıdan metal gözükmez ama içinde metal bir alt yapısı vardır. Özellikle ışıklı ortamlarda veya flashlı fotoğraf çekimlerinde ön dişlerin gözüktüğü bir selfie çekilirse diş biraz daha grimsi gözükür. Ama zirkonyumlardada bu şekilde bir alt yapı olmadığı için diş daha doğal, daha estetik gözükür. Zirkonyumun bir başka avantajı da içinde kalın bir alt yapı olmadığı için çok ince hazırlanabilmesidir. Dişten sadece 0,8-0,6 mm veya daha az aşındırılarak zirkonyumlar yapılır. Hastalar da doğal bir gülüşe ve daha uzun ömürlü bir diş kullanımına sahip olurlar.”

Diş Hekimi Pertev Kökdemir

GÜLÜŞ ESTETİĞİ

. Zirkonyum dişler ağızda tat değişikliği ve kokuya neden olur mu?
‘‘Zirkonyum dişler eğer diş etiyle uyumlu yapıldıysa ve hasta da dişlerine iyi bakıp günde 2 kere dişlerini fırçalıyor ve 6 ayda 1 diş hekimi kontrolüne gidiyorsa zirkonyumlar koku yapmaz. Zaten kokuyu yapan bu porselen değil; diş etinde bir hastalık veya çürük oluşmasıdır. Eğer kaliteli bir porselen kullanılırsa aradan 20-25 yıl da geçse ilk günkü renk tonunu korur. Dişlerin kaba bir görüntü vermesi mümkün değildir. Çünkü hastanın burun kanadı ve dudak genişliğinin ölçümleri yapılarak laboratuara aktarılır. Hasta provalarda dişlerinin büyüklüğünü görür ve beraber nasıl olması gerektiğine karar verilir. Dolayısıyla kesinlikle hastanın yüzüne uyumlu bir diş ortaya çıkar. Diş eti kenarlarının morarmasına gelince; eğer porselenlerin kenarları kalın hazırlanır ve diş etiyle tam uyumlu olmazsa aradan birkaç sene geçtikten sonra porselenin diş etine yaptığı basınçtan dolayı diş eti kenarları kararabilir ve estetik olmayan bir görüntü oluşur. Bir de metal destekli porselen ise porselen diş eti kenarına doğru inceldiği için ve orada metal daha fazla yansıma yaptığı için daha da koyu gözükmeye başlar. Zirkonyum ile bütün bunların önüne geçilir.”

. Laminalar sadece ön 2 dişe mi uygulanır?
“Laminalar görünür bölgedeki tüm dişlere uygulanır. Hasta tam bir gülüş estetiği istiyorsa, bütün dişlerini daha açık veya bembeyaz ama doğal gözüksün diyorsa üst çenede görünür bölgedeki 8-10 dişe lamina uygulanması gerekir. Hastanın konuşurken veya gülerken alt dişleri de gözüküyorsa ve kendi dişlerinden çok daha açık renkte diş istiyorsa o zaman alt çenede 6-8 tane dişe uygulamak gerekir. Hasta, Hollywood Smile denilen rahatlıkla kendine güvenerek gülebileceği dişlere sahip olur.”

ÖĞLE ARASINDA GÜLÜŞÜNÜZÜ DEĞİŞTİRMEK İSTER MİSİNİZ?

. Diş estetiği için uygulanan yöntemlerde dişleri çekme, aşındırma ya da acı çekme gibi problemler olur mu?
“Bonding yönteminde anestezi gerekmez. Hiçbir şekilde bir uyuşukluk veya dişten bir aşındırma olmaz. Empress lamina yönteminde dişler uyuşturulur. Çünkü dişlerin ön yüzeyinden çok az bir aşındırma yapılır. Zirkonyum yönteminde de mutlaka uyuşturma gerekir. Çünkü ağız içinde çalışma süresi biraz daha uzundur. Hastanın bu aşındırma süresi içinde bir şey hissetmemesi için lokal anestezi yapılır. Lokal anestezi 2-3 saat içinde ortadan kalkar. Hasta, zirkonyum için 1 haftalık, lamina için de yaklaşık 12 günlük gibi bir süreyi geçici dişlerle geçirir. Geçici dişleriyle her şeyi yiyip içebilir. Ancak geçici yapıştırıcı ile yapışık olduğu için çok sıcak ve çok soğuk yiyip içmemesi gerekir.”

DİŞLERİNİN SON HALİNİ ÖNCEDEN GÖRMEK İSTEYENLERE: MOCAP TEKNİĞİ

. Muck- Up nasıl bir yöntemdir?
“Dişlerini yaptırmadan önce nasıl olacağı ile ilgili endişeleri olan hastalara Muck- Up tekniği uygulanır.  Muck- Up tekniğinde, normal tedavi süresinin başına 3 gün daha eklenir ve hastanın ilk geldiği seansta ölçüsü alınır. Bu ölçüyü hastanın fotoğraflarıyla ve dudak ölçümleriyle, kulaklar arası güldüğü zaman mesafe ne kadar, burun kanatları arası mesafe ne kadar, bütün bu ölçümlerle laboratuara gönderilir. Laboratuardan hastaya uygulanacak estetik dişlerle ilgili bir örnek model gelir ve bu hastanın dişlerinin üzerine uygulanır. Hasta bununla kendi yapılacak dişlerini önceden görme imkanına sahip olur. Bunlar özel bir plastikten yapılmış dişlerdir ve bunlarla 1-2 saat zaman geçirebilir. Güler, konuşur, selfie çeker, fotoğrafını çekip eşine göndererek fikrini sorar. O plastik dişlerin üzerinde değişiklik de yapılır. Kenarları yuvarlatılıp boyları uzatılabilir. Hastanın tamam işte ben bu dişleri istiyorum dediği noktada o laboratuara gönderilip aynısı zirkonyumdan veya laminadan yapılıp dişlere uygulanır.’’


İçeriği Paylaşın