Diş Eti Hastalıkları Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Diş Eti Hastalıkları Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Diş Eti Hastalıkları Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Bizi Takip Et


Dünya üzerinde her 3 ölümden 1’i kalp hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durum kardiyovasküler hastalıkların dünya çapında ölümlerin halen en önemli sorumlusu olduğunu gösteriyor. Türkiye’de de 3 milyon civarında koroner kalp hastası var ve bu rakama her yıl 90 bin kişi ekleniyor.  Diğer taraftan yapılan son çalışmalar, diş eti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasındaki bağlantıyı ortaya koymuş durumda. Medistate Kavacık Hastanesi Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Güner, kalp hastalıkları ile ağız ve diş sağlığı arasındaki ilişki hakkında görüşlerini paylaştı.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI BAKTERİLERİ BESLİYOR

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık görülen diş eti hastalıklarının yaşla birlikte arttığına dikkat çeken Dr. Güner, “son yıllarda yapılan araştırmalarda periodontal hastalık adı verilen diş eti hastalıklarının kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olduğu ortaya çıktı. Dişeti hastalığı kan dolaşımında yağ birikintilerine tutunan bakterileri besleyebiliyor ve bu durum kan pıhtılaşmasına yol açarak kalp krizine sebep olabiliyor.” şeklinde konuştu. Yapılan araştırmalarda Türkiye’de 30-35 yaş arasında her 100 kişiden yalnızca 3’ünde herhangi bir ağız ve diş sağlığı problemi olmadığını söyleyen Dr. Güner, “ülkemizde diş hekimine muayeneye gitme oranı halen çok düşük. Oysaki ağız ve diş eti hastalıkları kontrol altına alınmamaları durumunda genel sağlığı tehdit edici noktaya kadar ulaşabiliyorlar” şeklinde konuştu.

KALP HASTALIĞI OLANLAR RİSK ALTINDA

Kalp hastalığı olanların risk altında olduğunu belirten Dr. Güner, “ Kalp hastalığınız varsa, kalbin iç yüzeyi veya kapakçıklarla ilgili bakteriyel endokardit yaratma riskine sahip olabilirsiniz. Ağızda her kanama olduğunda, belli ağız bakterileri kan dolaşımına geçebilir ve mevcut bir kalp problemi veya kalple ilgili bir durum nedeniyle zayıflamış olan dokulara veya problemli kalp kapakçıklarına yerleşebilir” diyerek, bu gibi durumlarda enfeksiyonun, kalp kapakları veya dokusuna zarar verebildiğini veya doku kaybına yol açabildiğini belirtti.

DÜZENLİ AĞIZ VE DİŞ BAKIMI ŞART

Diş eti iltihabı, diş kaybı ve diğer ağız ve diş hastalıklarının, koroner arter rahatsızlıkları, karotid arter de incelme, felç ve diğer tip kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluşturduklarını söyleyen Dr. Önder Güner, doğru ve düzenli ağız bakımının diş çürüğü,  diş eti hastalıkları ve odontojenik enfeksiyonları önlemede en sağlıklı yol olduğunu belirterek kişilerin genel sağlık durumlarını da gözetmeleri adına düzenli ağız ve diş bakımının şart olduğunu belirtti.


İçeriği Paylaşın