Diş Hassasiyeti ve Tedavisi
Diş Hassasiyeti ve Tedavisi
Bizi Takip Et
Yaz aylarının gelmesiyle beraber özellikle soğuk sıvı ve katı gıdaların tüketimindeki artış, diş hassasiyeti şikayetlerinde artışa neden olmaktadır. İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği
Kartal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden Periodontolog Uzm. Dr. Dt. Mahmut Yıldırım, diş hassasiyeti hakkında merak edilenler hakkında bilgi verdi.
Diş hassasiyeti neden oluşur?
Dişin en sert tabakası olan mine ve diş kökünü kaplayan sement dediğimiz tabakaların altında dentin adı verilen canlı dokulara komşu bir tabaka bulunur. Canlı dokuların içinde bulunan sinir uçlarına gelen her türlü baskı dişte hassasiyete neden olur.
Dişeti seviyesinin üstündeki bölgelerde hassasiyet mine tabakasının aşınması sonucu oluşur. Dişeti seviyesinin altında kalan bölgelerde ise kök yüzeylerindeki tabakaların daha hassas olmalarından dolayı bu bölgedeki hassasiyetin daha net hissedilmesine neden olur.
Diş hassasiyetinin sebepleri nelerdir?
1- Dişleri hatalı fırçalayarak mine tabakasına hasar vermek veya dişeti çekilmesine neden olmak
2- Dişeti hastalıkları sonucundaki doku kaybına bağlı kök yüzeylerinin ağız ortamına açılması
3- Mine çatlakları
4- Çürükler
5- Hatalı yapılmış dolgular veya zamanla uyumu bozulmuş dolgular
6-Dişeti rahatsızlıklarının giderilmesi için uygulanan diş eti cerrahilerinin sonucundaki dişeti çekilmesi ve kök yüzeyinin açığa çıkması
7- Aşırı miktarda asitli gıda alımı sonucu olarak mine tabakasındaki incelme.
Daha sıklıkla soğuk gıdaların alınması dentin hassasiyeti şikayetine neden olsa da, sıcağa ve dokunmaya karşı hassasiyete de sıklıkla rastlanılmaktadır.
Hassasiyetin çözümü için neler yapılmalı?
Doku hasarı nedeniyle oluştuğundan hassasiyetin kesin bir çözümü yoktur.Öncelikle hassasiyet oluşmasına neden olan doku hasarının önüne geçilmesine çalışılmalıdır. Doğru fırçalamayı ve diş ipi veya arayüz fırçaları gibi apareylerin (aygıt, düzenek) kullanımını içeren tam bir ağız bakımı düzenli şekilde yapılarak ve çürük dişlerin restorasyonları tamamlanarak, öncelikle problemin meydana gelmesi engellenmelidir. Problemin meydana gelmesi engellenememiş ise hastalara fırçalamada hassasiyete karşı geliştirilen diş macunlarını kullanmaları önerilebilir.Hassasiyetin fazla olduğu durumlarda flor vernikleri ve jelleri, adeziv sistemler (dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavelerdir.) veya dolgu ve sabit protez uygulamaları gibi seçenekler de düşünülebilir.
İçeriği Paylaşın