Diş Kayıpları Ve İmplant Tedavisi

Diş Kayıpları Ve İmplant Tedavisi

Diş Kayıpları Ve İmplant Tedavisi

Bizi Takip Et


Dentaluna Diş Kliniğinden Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun ,  Atv Avrupa ekranlarında yayımlanan “Esra Kazancıbaşı ile Sağlığım İçin Herşey “ programına katıldı.
Diş eksiliği ne tür sağlık sorunları yaratır? Halk arasında “vidalı diş” olarak bilinen implantlar nedir? İmplantların üzerine ne tür malzemeler kullanıyorsunuz? Şeker hastalarına implant yapılabiliyor mu? Diş etlerinde hastalık, kanama veya ağızda bir enfeksiyon olan hastalara hemen implant yapıyor musunuz? Sigara, implant tedavisinde ne gibi sorunlara yol açıyor? İmplant nasıl yapılıyor; bazı hekimler bir bekleme süresini tercih ediyorlar, sizin yaklaşımınız nedir? . Implant işlemi muayenehane koşullarında yapılabiliyor mu, işlem sırasında hastalar ağrı veya acı hissediyor mu? Anestezi uyguluyor musunuz? . İmplantın avantajları nelerdir? . Diş tedavileri için en çok hangi ülkelerden geliyorlar?
Dr. Arzu Yalnız Zogun, Esra Kazancıbaş’ının sorularını yanıtladı.
.  Diş eksikliğinde ne tür sağlık problemleri görülüyor?
“ Diş eksikliğinin birçok sağlık sorunu yaratıyor; en büyük sorun fonksiyon sorundur. Eğer bir tarafınızda bir diş eksikse, öbür taraftaki ekleminize yük biner. O bölgedeki kemik erir ve alt üst çenede dişler arasında kapanış sorunu yaşarsınız yani eğer üst dişiniz çekilmişse alt diş yukarıya doğru çıkmaya başlar. Bütün bunlar diş eti, kemik sağlığı, eklemler açısından sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar.
Bir başka sorun estetik sorundur.  İnsanlar eksik olan tarafı kapatmak için ya elleriyle kapatarak gülerler ya da yan gülerler dolayısıyla diş sağlığı, diş eksikliği çok ciddi bir sorundur.
Ayrıca, diş eksiği olunca besin iyi çiğnenemez, bu da sindirim ve mide sorunlarına neden olur.”
. Halk arasında vidalı diş olarak bilinen implantlar nedir?
“Normalde damak denen kemiğin içerisinde diş kökleri bulunur. Dişi çektiğimizde kökler, diş ile birlikte gider. Onun yerine kökü taklit eden vidaları koyarız. Bu vidalar yaklaşık 9 ile 12 mm arası değişen boylara sahip ve dişi tamamen taklit ettiği için, diğer dişlere hiç dokunmadan onun üzerine diş yapabiliyoruz. Tıpkı kendi dişi gibi üzerine kaplama yapabiliyoruz.
Implant yapılabilmesi için hastanın kemik gelişiminin tamamlandığı 18- 20 yaş ve üzerinde olması gerekir.  O yaşlarda bile bazen hastalarımızın azı dişini kaybettiğini görüyoruz. Bir azı dişini kaybetmiş bir gence, diğer dişleri aşındırarak köprü yapmak yerine sadece kaybettiği dişin yerine implantı koyup üstüne diş yapmak çok daha uzun vadede çok daha sağlıklıdır.
Bazen de çoklu diş kayıpları olabiliyor. Ön dişleri var ama arka dişleri yok arkada 4 tane dişini bir bölgede kaybetmişse biz oraya sadece 2 veya 3 implant yaparak o bölgeye 3- 4 tane dişi geri kazandırabiliyoruz.
Bazen önde tek bir dişini kırıp kaybeden insanlar var. Bu tür durumlarda hemen o kökü çekip yerine implant uyguluyoruz.”
. İmplantların üzerine ne tür malzemeler kullanıyorsunuz?
“ İmplantların üzerine porselen kaplamalar yapabiliyoruz, bazen de zirkonyum kaplamalar olabiliyor. Kullanılacak malzemeye, hastanın tüm muayenesi sonucunda karar vermekte fayda var.”
“ŞEKERİ KONTROL ALTINA ALINABİLİNEN HASTALARA DA İMPLANT YAPILABİLİYOR”
.   Şeker hastalarına implant yapılabiliyor mu?
“ Hastalığın düzeyi burada çok önemli; şekeri kontrol altına alınabilen hastalarda implant yapılabiliyor. Şeker düzeyi 150’nin üzerinde olan hastalarımızır diyabet doktoruyla bağlantıda oluyoruz. Aslında şeker hastalığının dezavantajı, iyileşmeye engel olması ve iyileşmeyi geciktirmesi.
Diyabet doktoruyla sürekli iletişim içerisinde olup hastanın şekerini diyetle, ilaçla kontrol altında tutuyoruz. Şekerin belli bir seviyenin altına inmesini sağladıktan sonra implant uygulamasını yapıyoruz.”
“SİGARA İÇENLERE İMPLANT TEDAVİSİ UYGULAMIYORUM”
. Diş etlerinde hastalık, kanama veya ağızda bir enfeksiyon olan hastalara hemen implant yapıyor musunuz? 
. Benim tercihim ve doğru olduğuna inandığım ağızda bütün sorunlar çözüldükten sonra implanta yapılmasıdır. Ağızda herhangi bir yerdeki enfeksiyonunu oraya kontamine olabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. İmplant çok kibar bir cerrahi ve narin bir oluşum, herhangi bir enfeksiyon yaranın iyileşmesine engel olabilir. Dolayısıyla buna engel olabilecek her şeyi ortadan kaldırmak gerekiyor. Hastanın sigara içmesi en büyük sorunlarımızdan biri. Sigara içen hastalara ben implant yapmıyorum. Eğer hasta en az bir hafta sigarayı bırakmaya söz veriyorsa o zaman implantı yapıyorum.”
. Sigara, implant tedavisinde ne gibi sorunlara yol açıyor?
“ Yaranın iyileşmesine engel oluyor. Oluşmuş pıhtının çözülmesine neden oluyor. Ağzınızda belli bir dereceye kadar ısı yükseliyor. Isı; yara iyileşmesine, pıhtı oluşmasına ve onun normal dokuya dönüşmesine engel oluyor.”
. İmplant nasıl yapılıyor? Bazı hekimler bir bekleme süresini tercih ediyorlar, sizin yaklaşımınız nedir?
“ Her hastaya göre süre değişir. Bazı hastalarda hemen implatı yapıp üzerine diş takabiliyoruz. Örneğin üst çenesinde hiç dişi olmayan bir hastaya 8 implant yapılacak, bu 8 implantın üzerine sabit bir köprü yapacak isek prosedürümüz iki türlü olabilir. Eğer kemiği çok uygunsa köprünün hazırlığını yapıp implantları uygulayıp aynı gün içerisinde köprüleri takabiliyoruz. Bu her vakada olabilecek bir şey değil. Bu, kemiğin kalitesiyle ve yoğunluğuyla alakalıdır.
Eğer kemiğe çok güvenmiyorsak o zaman yine implantlarımızı yapıyoruz hastaya geçici bir protez takıyoruz. Bu protezle hastamızı yolluyoruz. Üst çenede 2 ay bekliyoruz. Alt çenede 1 veya 1,5 ay bekliyoruz. Geldiği zaman yine bir haftalık süre içerisinde yeni dişlerini veriyoruz.”
“HİÇ KEMİĞİ OLMAYAN HASTANIN KANIYLA BİRLİKTE KARIŞTIRIP KEMİK YAPABİLİYORUZ”
. Hiç kemiği olmayan hastalara nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz?
“Hiç kemiği olmayan hastalarda mutlaka 2 veya 3 mm kemik vardır. Böyle durumlarda kaç milimetre kemiğimiz olduğununve daha ne kadar kemiğe ihtiyacımız olduğunun tespitini yapmak gerekiyor. Üst çenede; kemik miktarıyla, yapacağımız diş miktarı arasında oransızlık varsa kemiği artırmak adına yeni kemiği sentetik kemiklerle veya hastanın ağzının belli bölgelerinden aldığımız kemiklerle takviye ediyoruz.
Üst çenede lift dediğimiz sinüs boşlukları vardır. O boşlukları biraz yukarı kaldırıp o bölgelerde kemik oluşturuyoruz. Bunlar ilave cerrahilerdir.  Daha sonra bazen geçici diş takıyoruz bazen de geçici takamıyoruz. Taktığımız geçicinin o bölgeye basınç yapmaması gerekiyor çünkü basınç koyduğumuz kemiği eritebilir. Eğer hiç kemik yoksa ve bir miktar ilave yapmak gerekiyorsa o zaman protez kullanmamakta fayda var.
Büyük bir kemik miktarı koymuşsak o zaman en az 3 veya 4 ay beklemek gerekiyor. Hastanın kanını alıp birlikte karıştırıp uyguladığımız kemiklerde iyileşme çok daha hızlı; eskiden 6 veya 9 ay beklerdik, şimdi 3 veya 4 ay beklemek yeterli oluyor.”
. Implant işlemi muayenehane koşullarında yapılabiliyor mu, işlem sırasında hastalar ağrı veya acı hissediyor mu? Anestezi uyguluyor musunuz?
“Üç şekilde yapıyoruz. Klinik şartlarda normal anestezi yani diş dolgusi için yaptığımız anesteziyle implant yapabiliyoruz Ama bazı hastalarımız korkabiliyor. O tür durumlarda klinik şartlarda iv sedasyon dediğimiz derin uyku haliyle bunları yapabiliyoruz.
Eğer hasta genel anestezi istiyorsa hastane koşullarında genel anesteziyle de bu işlemleri yapabiliyoruz. Hasta uyandığında bütün tedavileri bitmiş oluyor. Hasta işlem sırasında asla ağrı hissetmiyor. Sonrasında da çoğunlukla ağrı hissedilmiyor ama şişlik olabiliyor. Bazen çok hassas ciltlerde morluklar oluşabiliyor.“
 
“IMPLANT YAŞLILIĞA YATIRIMDIR”
. İmplantın avantajları nelerdir? 
“ Aslında yaşlılığımıza yatırım. Dişi çektiğimiz zaman dişi taşıyan kemik erir. O erimesin diye implantı uygularız, o zaman kemik, kullanıldığını hisseder ve erimez böylelikle o kemiğin seviyesini yaşlılığa taşıyabiliyoruz. Hâlbuki 20 yıl önce dişini çektirmiş hastalar bilirler ki kemikleri zamanla eriyor çünkü kullanılmıyor. “
. Diş tedavileri için en çok hangi ülkelerden geliyorlar?
“ Arap ülkelerinden, Almanya’dan, İngiltere’den, Belçika’dan gelen hastalarımız var. Son zamanlarda Türk Cumhuriyetleri ülkelerinden çokça hasta geliyor.”

İçeriği Paylaşın