Diş Kayıplarında İmplant Tedavisi

Diş Kayıplarında İmplant Tedavisi

Diş Kayıplarında İmplant Tedavisi

Bizi Takip Et


Diş Hekimi Uğur Bilkay,  Atv Avrupa ekranlarında yayımlanmakta olan “Esra Kazancıbaşı İle Sağlığım İçin Herşey”  programına katıldı.
Diş kayıpları ağız sağlığımızı nasıl etkiliyor? İmplant nedir? Diş kayıplarında implant tevdilerinin yeri nedir? Diş implantlarının diğer protezlere göre ne tür avantajları vardır? İmplantlar, diş kullanımı açısından ne gibi avantajlar getiriyor? İmplant herkese uygulanabilir mi? İmplanta engel teşkil eden bazı hastalıklar ya da bazı vakalar olabilir mi? İmplant uygulama aşamaları nelerdir, bekleme süreleri ne kadardır? İmplantın üstüne ne tür malzemelerden diş yapılabiliyor? Kişinin tercihine göre maliyeti değişmek mümkün mü? Sağlık turizminde İzmir’in yeri nedir, İzmir’de tedavi olmanın ne gibi faydaları var? Yabancı hastalar İzmir’e diş tedavisi için daha çok hangi ülkelerden geliyorlar? İmplant uygulandıktan sonra alerjiye neden olur mu, bünyenin implantı reddi söz konusu mudur? İmplantta başarısızlık nedenleri nelerdir?
Diş Hekimi Uğur Bilkay,  Esra Kazancıbaşı’nın sorularını yanıtladı.
. Diş kayıpları ağız sağlığımızı nasıl etkiliyor?
“Dişi kaybettiğimizde ilk hasar dişi tutan çene kemiğinde başlıyor. Çene kemiğinde erimeler meydana geliyor ve bu erime yaklaşık 6 haftada 1,5 mm kadar  ilerleyebiliyor. Ondan sonraki yıl içerisinde erime hızla devam eder.  Diş kaybı, çiğneyici dişlerimizin olduğu bölgede ise o tarafta çiğneme yapmamaya başlıyoruz ve çiğneme esnasında dilimizle ve yanağımızla yaptığımız doğal temizlik ortadan kalkmış oluyor.  Eğer hasta ağız hijyenine önem vermiyorsa o bölgede yavaş yavaş diş eti problemleri, dişte çürüme riski hatta diş kayıpları olabiliyor.
Yine o bölgeyi kullanmadığımız için çene ekleminde rahatsızlıklar, çenenin açılıp kapanmasındaki kısıtlamalar olabiliyor  ve bunlar doğru bir çiğneme yapmamızı engelleyerek beslenmemizi bozuyor. Hastada gastroenteroloji sisteminde rahatsızlıklar meydana geliyor. Böylece bütün sistemimiz yavaş yavaş etkilenmeye başlıyor.”
. İmplant nedir?
“İmplant, halk arasında ‘vidalı diş’ olarak tabir ediliyor. Bu tabirin nedeni, şeklinin vidaya benzemesidir. Bu tamamen doku dostu olan titanyumdan üretilmiş yapay diş köküdür ve dişlerde kaybolan fonksiyonu ve estetiği tamamlamada doğal dişlere en iyi alternatiftir.”
. Diş implantlarının diğer protezlere göre ne tür avantajları vardır?
“İmplantın da tek dezavantajı fiyatının yüksek olması ancak uzun vadede sağladığı avantajları düşündüğünüzde hastalar yaptıkları yatırımların karşılığını fazlasıyla alıyorlar.
Örneğin, hasta implantı düşünmüyorsa oraya klasik yöntem köprü yapıyoruz, bunun için de o eksik olan dişe komşu dişleri kesmek zorunda kalıyoruz. Bu kesme işlemi ilerde o dişlerde sorun yaratabiliyor. Belki ilerde kanal tedavisi yapmak zorunda kalıyoruz hatta bazen o dişi çekiyoruz; o zaman köprü ayakları büyüyor.  Bunların hepsi hastalarımıza ek maliyet getiriyor. Uzun vadede baktığımızda ekonomik koşullar çok pahalı değil ama hastalarımız ilk etapta bunu pahalı buldukları için daha uygun ekonomik koşullarda çözmeyi tercih ediyorlar.”
“İMPLANT TEDAVİSİYLE DİŞ KAYIPLARI AZALIYOR”
. İmplantlar, diş kullanımı açısından ne gibi avantajlar sağlıyor? 
“Tek ya da birkaç  diş kaybı yaşayan bir hastaya, implant ya da köprü yaptığımız zaman çiğneme fonksiyonu açısından çok şey fark etmiyor. Ancak hareketli protez, damak, kısmi hareketli protez kullanan hastalara implant yaptığımızda; implantın konforunu, çiğneme rahatlığını, ağızda hiç oynamadan stabil halde bir protez kullanmanın rahatlığını yaşıyorlar.”
“İMMÜNOLOJİK SORUNLARI OLAN KİŞİLERE İMPLANT UYGULANMIYOR”
. İmplant herkese uygulanabilir mi? İmplanta engel teşkil eden bazı hastalıklar ya da bazı vakalar olabilir mi?
“İmplantı, çene boyu ya da kalınlığı uygun olsa da olmasa da her hastaya yapabiliyoruz çünkü yeteri kadar kemik kalınlığımız olmasa bile kemik greftlemelerle  istediğimiz hacmi verebiliyoruz.
Bazı sistemik rahatsızlıklar var ki  onlara implant yapmak riskli. Bu hastalıklardan biri kontrol altına alınamamış diyabet; böyle bir hastamız varsa öncelikle diyabetini kontrol altına almasını tavsiye ediyoruz.  Diyabeti kontrol altına alındıktan sonra diyabetli hastaya da implant uygulayabiliyoruz.
Çok ileri derecede kemik erimesi veya kemik metastazıyla seyreden kanser hastalığı olan hastalar damar yolundan ya da ağız yoluyla  bazı ilaçlar kullanıyorlar. Bu ilaçları kullanan bir hastaya cerrahi bir işlemde bulunursak kemikte nekrozami neden olabilir ki bu da üzücü bir sonuç olur.
Bunun dışında  immünolojik sorunları olan kişilerin vücut direnci çok düşükse implant uygulamıyoruz.”
. İmplant uygulama aşamaları nelerdir? Bekleme süreleri ne kadardır?
“İmplantın başarı kriteri, çene kemiğine yerleştirdiğimiz implantın çene kemiğine kaynaşması ya da kemiğin onu sarması ile ortaya çıkıyor. Bunun için belli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Bu süre eskider 3 veya 6 aydı. Şimdi teknoloji ilerledi bu süreler alt çenede 1,5- 2 aya, üst çenede 2,5 -3 aya kadar düştü.

 Bu sürede hastalarımız dişsiz dolaşmak istemiyorlar. İmplantı uyguladıktan bir hafta sonra dikişleri alırken ya da kemiğin kalitesine çok güveniyorsak implantı uyguladığımız seansta, implantların üzerine geçici  dişleri uygulayabiliyoruz.  Hasta bekleme süresini geçiş dişleriyle geçiriyor.”
. İmplantın üstüne ne tür malzemelerden diş yapılabiliyor? Kişinin tercihine göre maliyeti değişmek mümkün mü?
“Kişinin tercihine göre maliyeti düşürmek mümkün. Eğer sabit bir protez yapıyorsak; alt yapısı klasik metal, üzerine  porselen köprüler yapabiliyoruz.  Bu tür uygulamalar maliyeti biraz daha düşürüyor. Son dönemde revaçta olan zirkonyumlar var; doğal bir elementtir ve dokuya karşı hiçbir zararlı etkisi yoktur.  Ancak maliyeti daha yüksektir eğer hastamız isterse zirkonyum alt  yapılı porseleni tercih ediyoruz.”
. Sağlık turizminde İzmir’in yeri nedir, İzmir’de tedavi olmanın ne gibi faydaları var?
“Sağlık turizmi İzmir’den önce ülkemiz için çok önemli çünkü son yıllarda gittikçe artan bir döviz girdisi var. Bu konuda İstanbul biraz başı çekiyor ama İzmir de artık onun gerisinde kalmıyor yavaş yavaş onu yakalıyor. Bunun nedeni  Avrupa’dan İzmir’e direkt uçuşların artmış olması.  İzmir ve çevresi  turizm açısından çok zengin bir bölge  olması nedeniyle de tercih ediliyor.
Hastalarımız geldiğinde hem tedavilerini yaptırıyorlar hem de tatillerini güzel bir şekilde geçiriyorlar.  Bizim beraber çalıştığımız tur şirketleri var. Özellikle Kuşadası, Efes, Çeşme hatta  Bodrum’a kadar  bütün bu turistlik yerleri hastalarımıza sunabiliyorlar.”
“İNGİLTERE, İRLANDA VE İSKOÇYA’DAN HASTALAR İZMİR VE ÇEVRESİNİ TERCİH EDİYOR”
. Yabancı hastalar İzmir’e diş tedavisi için daha çok hangi ülkelerden geliyorlar?
“İzmir’e daha çok İngiltere, İrlanda ve İskoçya’dan hastalar geliyor.  Fethiye ve Didim’de  yerleşik olarak yaşayan çok sayıda İngiliz vatandaşı  var. Onların akrabaları ve arkadaşları İzmir’i tercih ediyorlar. Hekimlik tecrübelerimizin ve yapılan tedavilerin kalitesinin Avrupa’dan aşağı kalır yani yok hatta daha üstün diyebilirim. Buna karşın Avrupa’ya göre maliyetler çok daha ucuz.
Yabancı hastalar özellikle protez cerrahisini tercih ediyorlar çünkü ülkelerinde ödeyecekleri maliyetler,  Türkiye’de ödeyeceklerinin 10 katı.”
“İMPLANT DİŞLERE EN AZ KENDİ DOĞAL DİŞLERİMİZ KADAR ÖZEN GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ”
. İmplantlı dişleri olan kişiler, ağız ve diş sağlıklarını korumak için  nelere dikkat etmeliler?
 “İmplant yaptıran bazı hastalarımız, ‘ben buraya implant yaptırdım, bu metal bir malzeme dolayısıyla buna hiçbir zarar gelmez’ diye düşünüyorlar.  Bu yanlış bir düşünce. İmplant dişlere en az kendi doğal dişlerimiz kadar özen göstermek zorundayız. Kişiler, hekimlerinin tavsiye ettiği şekilde ağız bakımlarını, hijyenlerini düzenli olarak yapmalıdırlar.”
.  Acilen diş doktoruna gidilmesi gereken durumlar var mıdır?
“Diş etlerinde kanamalar, diş eti iltihabının ilk belirtisidir; derhal hekime gidilmelidir. Kişiler dişlerinde soğuk – sıcak hassasiyeti yaşıyorlarsa geciktirmeden diş hekimlerine başvurmalılarını tavsiye ediyorum.”
. İmplant uygulandıktan sonra alerjiye neden olur mu, bünyenin implantı reddi söz konusu mudur? Başarısızlık nedenleri nelerdir?
“İmplantın reddi implantın yapısından kaynaklanan bir durum değildir, implant tamamen doku dostudur; herhangi bir alerjik reaksiyon oluşturmaz.
İmplantta başarısızlığın nedenlerinden biri kalitesiz  malzeme kullanımıdır. Hastalar, hekimlerinden bilinen, piyasada geçerli olan implant malzemeleri kullanmasını talep etsinler.
Hekimin maksimal derecede implant kurallarına uyması ve el becerisinin yeterli olması lazım ve hastaların da ağız bakımını düzenli itinalı şekilde yapması gerekir.
Bu u kurallara uyulması halinde başarı şansı yüzde 98’dir; 20 yıllık araştırmalar bunu gösteriyor.”

İçeriği Paylaşın