Diş Sıkma Probleminin Kaynağı Mide Rahatsızlıkları Olabilir
Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, bruksizm (diş sıkma) sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.
Bizi Takip Et
Mide rahatsızlıklarının ciddi bir bruksizm (diş sıkma) nedeni olduğunu söyleyen uzmanlar, teşhis edilemeyen baş ağrılarının veya boyun ağrılarının da yüzde 60’ının bruksizmden kaynaklı olduğuna dikkati çekiyor. Yani mide rahatsızlığınız dolaylı olarak başınızı ağrıtabiliyor. Böyle bir şikayeti olan hastanın bir gastroenteroloji uzmanına görünmesi gerektiğini ifade eden Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, “Çünkü biz ne tedavi yaparsak yapalım altta yatan bir etken varsa tedavide başarılı olma şansı düşüyor.” dedi.
Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, bruksizm (diş sıkma) sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.
MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞMAK ŞART
Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, mide rahatsızlığının ciddi bir bruksizm sebebi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Mide rahatsızlığınız olduğunda mide özsuyu ağıza geliyor. Ağıza uykuda gelen mide özsuyunu beyin gıda olarak algılıyor ve çiğnemeye başlıyor. Bu durumda otomatik olarak bruksizm dediğimiz tablo ortaya çıkıyor. Bu aşamada hastanın böyle bir şikayeti varsa bir gastroenteroloji uzmanına görünmesi gerekiyor. Çünkü biz ne tedavi yaparsak yapalım altta yatan bir etken varsa tedavide başarılı olma şansı düşüyor. Dolayısıyla bu multidisipliner yaklaşmak gerekiyor.”
GÜNDE EN AZ 2-3 LİTRE SU İÇİLMELİ
Kişinin içtiği su miktarının da bruksizmde etkili olduğunu kaydeden Üçem, “O kadar önemli ki, vücudun oksijenlenmesi için mutlaka belli oranda su içilmesi gerekiyor. Yalnız sıvı tüketimi değil, su içmek gerekiyor. Günde en az 2-3 litre su içilmeli.” dedi.
BAŞ AĞRILARININ YARIDAN FAZLASI DA DİŞ SIKMA KAYNAKLI
Teşhis edilemeyen baş ağrılarının veya boyun ağrılarının yüzde 60 civarında bir oranının bruksizmden kaynaklı olduğunu da dile getiren Üçem, şunları kaydetti:
“Bütün kaslar aslında birbiriyle bağlantılı. Hilton yasası dediğimiz bir şey var. Bir kasın bittiği yerde bir başka kas başlıyor. Bir kastaki bozukluk, çenemizden belimize kadar yansıyan tüm kasları etkileyebiliyor.”
HASTALARIN ÇENELERİ KİTLENEBİLİYOR
Hastalığa ‘psikolojik, tedavisi yok’ denildiği için hayatlarını bu şekilde sürdüren insanların sayısının çok fazla olduğunu anlatan Üçem, “Böyle bir şikayet varsa mutlaka hekime gidilmeli. Mutlaka tedavi için bir adım atılmalı. Sonrasında dişler aşınıyor. Dişin aşınması bir kenara eklemle ilgili ciddi rahatsızlıklar yaşanabiliyor. Hastaların çeneleri kitlenebiliyor. İleri aşamada oluşturduğu deformasyon aslında çok çok daha yüksek oluyor.” diye konuştu.
ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR
Bruksizmin çocuklarda da görülebildiğini ifade eden Üçem, “Çocuklarda da görülebiliyor. Hem yetişkinlerde hem çocuklarda tedavisi bir an önce yapılmalı.” diyerek sözlerini tamamladı.
İçeriği Paylaşın