Diş Tedavilerinde Günübirlik Uygulamalar

Diş Tedavilerinde Günübirlik Uygulamalar

Diş Tedavilerinde Günübirlik Uygulamalar

Bizi Takip Et


Kanserin belirtisi olan ağız ve diş hastalıkları nelerdir? Dişteki hangi estetik problemler hangi tedavilerle giderilir? Dişlerdeki şekil bozukluklarında bonding uygulaması nasıl yapılır? Şeffaf aparey ile ortodontik tedavi nedir, kimlere önerilir? Gülünce gözüken diş etlerine bir çözüm yolu var mıdır?

Diş Hekimleri Pertev Kökdemir ve Mert Kökdemir diş sağlığı ve estetiği hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

. Kanserin belirtisi olan ağız ve diş hastalıkları nelerdir?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Ağız içinde yanaklarda veya dil üzerinde iyileşmeyen yaralar, çok büyük beyaz lekeler, kabartı şeklinde kırmızı lekeler varsa mutlaka bir diş hekimi uzmanına gitmek gerekir. Bunun dışında sağlıklı bir diş etinin durup dururken kanaması, ağız içinde iyileşmeyen lezyonların veya boyun altında-çene altında şiş lenf bezlerinin bulunması  tahlil ve takip edilmesi gereken önemli belirtilerdir. Bu belirtiler hem vücuttaki herhangi bir kanserin hem de ağız içindeki bir kanserin habercisi olabilir. Bunların takiplerinin yapılması erken teşhisi sağlar. Bunun dışında ağız içindeki bazı bakteriler vücutta bazı kanser türlerine sebep olur. Bu nedenle ağız sağlığının çok iyi olması bu riski de ortadan kaldırmakta çok önemlidir.”

KANSER TEDAVİSİ ÖNCESİ MUTLAKA DİŞ HEKİMİNE GİDİN

. Kanser hastalarında hastalığa bağlı olarak ağızlarında çıkan lezyonlara müdahale edilebilir mi?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Radyoterapi ve kemoterapiye başlamadan önce mutlaka ağız içindeki problemlerin ortadan kaldırılması gerekir. Çünkü radyoterapi veya kemoterapi başladıktan sonra herhangi bir kanamalı işlemin olmaması için 6 ay süreyle ağız içine müdahale edilemez. Dolayısıyla böyle bir tedavi altına girilecekse ağız içindeki her türlü hastalık önceden giderilmelidir. Kemoterapi veya radyoterapi bittikten 6 ay sonra da ağız içinde oluşmuş hastalıklar, çürükler, diş eti problemleri ortadan kaldırılır.”

DİŞ ESTETİĞİNDEKİ SON GELİŞMELER

. Dişteki hangi estetik problemler hangi tedavilerle giderilir?

Diş Hekimi Mert Kökdemir: “Gülüş estetiğini yakalayabilmek için günümüzde birçok teknik uygulanmaktadır. Ama önemli olan hastanın beklentisi ve doğru teşhis koymaktır. Çünkü her ağza, her dişe her materyal uygulanamaz. Hasta daha mı beyaz dişler istiyor, güldüğü zaman 32 dişinin gözükmesini mi istiyor bunlar tam olarak belirlendikten sonra birçok farklı teknikler uygulanabilir. Bunlardan en revaçta olanı laminalardır. Tırnak kalınlığında porselenler hastanın diş yüzeyine dişten çok az bir törpüleme yapılarak uygulanır. Diş tedavilerinde yapım süreleri çok kısalmıştır. Bazen 2 günde bile gayet güzel bir diş estetiği sağlanabilmektedir. Mesela ‘cad cam’ denilen bir teknikle bilgisayar ortamında hastanın ağzına hiç ölçü materyali bile sokulmadan ölçüler alınıp direkt bilgisayara aktarılmaktadır. Bilgisayardan nasıl bir estetik sağlanacağı hastaya da gösterildikten sonra en geç 2 gün içerisinde çok güzel bir estetik sağlamak mümkündür. Hastalar en çok sağlam dişlerinin kesilmesinden ve törpülenmesinden korkmaktadırlar. Bunlar için de lumineers denilen çok çok ince porselenler, eğer hastanın dişlerinde de çok fazla çapraşıklık yoksa ölçüleri alınıp estetik dizayn yapıldıktan sonra dişlerin üzerine yapıştırılır. Dolayısıyla dişte herhangi bir törpülemeye ihtiyaç duyulmadan güzel bir estetik sağlanmış olur.”

GÜLÜŞÜNÜZE ESTETİK KATIN

. Dişlerdeki şekil bozukluklarında bonding uygulaması nasıl yapılır?

Diş Hekimi Mert Kökdemir: “Bonding, genelde gülüş estetiği yakalamak için değil; daha çok üst çene ön bölgede veya alt çene ön bölgede hafif çapraşıklarda uygulanır. Ancak bonding kullanılan materyaller, renklenmesi ve ömrü açısından çok tavsiye edilmez. Estetik amaçlı kullanılan ürünler daha çok porselen menşeyli ürünler olan laminalar ve lumineerslerdir.”

Diş Hekimi Mert Kökdemir

. Dişlerdeki renkleşme sorunlarından ve ayrıklıklardan dişleri çektirmeden kurtulmak mümkün müdür?

Diş Hekimi Mert Kökdemir: “Dişlerdeki renkleşmelerden ve ayrıklıklardan dişleri çektirmeden kurtulunabilir. Diş ayrıklıkları veya dişlerdeki renklenmeler adı geçen tekniklerle çok kısa bir sürede ve güzel bir estetik olacak şekilde sonuçlandırılır.”

ŞEFFAF PLAKLARLA ORTODONTİK TEDAVİ

. Şeffaf aparey ile ortodontik tedavi nedir, kimlere önerilir?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Şeffaf apareyler tel tedavisi gibi düşünülebilir. Ama bu telsiz bir şekilde, şeffaf plaklar yardımıyla yapılır. Hasta bunu 24 saat kullanır ama dişlerin üzerine bir şeyin takılı olduğunu çevresindeki kimse görmez. Hasta günlük yaşantısına normal bir şekilde devam eder. Şeffaf aparey ile ortodontik tedavinin en güzel yanı, ölçünün alınıp hastaya tedavinin ne kadar süreceği, ne sıklıkla kliniğe gelmesi gerektiği ve tedavinin maliyetinin bir bilgisayar analizinden sonra söyleme imkanına sahip olunmasıdır. Bir diğer özelliği de hastanın ölçülerinin bilgisayar ortamına aktarılması ve hastanın bilgisayarda dişlerinin bitmiş halini görebilmesidir. Hasta dişlerinin nerden nereye ve hangi ay hangi pozisyona geleceğini bilgisayarda görme imkanına sahiptir. Hasta onay verdikten sonra tedavisine başlanır. Ortalama 6 ay-1 yıl arası bir sürede tüm çapraşıklıklar düzeltilir.”

Diş Hekimi Pertev Kökdemir

GÜLERKEN GÖRÜNEN DİŞ ETLERİNİN ÇÖZÜMÜ VAR

. Gülünce gözüken diş etlerine bir çözüm yolu var mıdır?

Diş Hekimi Mert Kökdemir: “Gülünce gözüken diş etlerine çözüm vardır ama diş etlerinin ne kadar gözüktüğü çok önemlidir. Güldüğü zaman çok fazla gözüküyorsa invaziv yöntemlerle diş etleri dişlerle uyumlu bir şekilde bir miktar yukarı alınır. Ancak her ağza, her diş yapısına uygulanamaz. Mutlaka muayene edilmesi gerekir.”

. Diş estetiğinde en çok hangi yöntemler uygulanır?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “En çok uygulanan yöntemler metal destekli porselenler ile zirkonyumlardır. Dışarıdan bakıldığı zaman ikisi arasında çok büyük fark yoktur. Ama ağza uygulandığı zaman birçok fark ortaya çıkar. İçinde metal olmayan zirkonyumların çok büyük avantajları vardır. Kenarları ince olduğu için diş eti uyumu rahatlıkla yakalanabilir. Ayrıca ışık geçirgenliği zirkonyumla birebirdir. Öyle olduğu zaman güneş ışığı altında veya flashlı bir fotoğraf çekildiğinde çok daha estetik sonuçlar verir. Hangi materyalin kullanılacağı hastanın beklentisine göre belirlenir.”

SAĞLIK TURİZMİNDE DİŞ ESTETİĞİ

. Yurt dışından diş estetiği için daha çok hangi ülkelerden hastalar geliyor? Hastalar daha çok hangi işlemi yaptırmak istiyor? Diş tedavisi için ne kadar zaman ayırmalılar?

Diş Hekimi Mert Kökdemir: “Daha çok estetik tedaviler ve implant tedavileri için hastalar ülkemizi tercih etmektedir. Çünkü bunlar yurt dışında çok uzun sürelerde bitirilen tedavilerdir. 6 ay bazen de 1 sene sürmektedir. Genelde Türkiye’de hem implant tedavisi ve hem de estetik tedaviler yaklaşık 1 hafta 10 gün gibi bir sürede bitirilir. Özellikle implant tedavilerinde hasta bir hafta kalıp tedavisini yaptırır; implantın üst yapısı, bütün porselen dişler için tekrardan 1 haftalık tedavi süreci için gelir.”


İçeriği Paylaşın