Dişetlerindeki Kanamaya ve Çekilmeye Dikkat!
Dişetlerindeki Kanamaya ve Çekilmeye Dikkat!
Bizi Takip Et
Dişeti hastalıkları kemik dokusuna zarar vererek direkt diş kayıplarına neden olabiliyor. Bu durum kişilerin çiğneme fonksiyonlarını, beslenmelerini, konuşmalarını da olumsuz etkiliyor. Ayrıca yüz estetiğini bozarak özgüven kaybına yol açıyor. Dişeti hastalıklarının bir diğer olumsuz etkisi ise diyabetlilerde kan şekeri dengesini kontrolden çıkarması ve kalp-damar hastalıklarını tetikleyebilmesi.
İşte bu konularda farkındalık yaratmak amacıyla 12 Mayıs Dişeti Sağlığı Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Avrupa Periodontoloji Federasyonu’nun önderliğinde, Türk Periodontoloji Derneği başta olmak üzere 29 ülke derneğinin katılımıyla gerçekleşen etkinliklerin başlıca amacı, toplumu dişeti hastalıklarından korunma yolları konusunda bilgilendirmek.
DİŞETLERİNİZDEKİ BU BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN!
Türk Periodontoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahar Eren Kuru, “Erken teşhis edilen dişeti hastalıkları ağız ve vücut sağlığıyla ilgili sorunlara yol açmadan başarıyla tedavi edilebilmektedir. Koruyucu yaklaşımın ve erken teşhisle yapılan tedavinin maliyetinin oldukça düşük olduğu da unutulmamalıdır” diyor.
Prof. Dr. Bahar Eren Kuru, dişeti hastalıklarının başlıca belirtilerini ise şöyle sıralıyor:
. Dişetlerinde kanama
. Kırmızılık
. Dişetlerinde hacimce büyüme
. Dişetlerinde çekilme ve şekil bozukluğu
. Diş ve dişetinin birbirinden ayrılması
. Diş ve dişeti arasındaki doğal derinliğin artması (cep oluşumu)
. Diş boylarının uzaması
. Dişlerde hassasiyet, kamaşma
. Dişlerin yer değiştirmesi, aralarının açılması
. Dişlerin sallanması.”
SAĞLIKLI DİŞETLERİ İÇİN NE YAPMALI?
Peki, dişeti hastalıklarından korunmak için neler yapmamız gerekiyor?
Düzenli diş fırçalamanın önemine değinen Prof. Dr. Bahar Eren Kuru, Türkiye’de 2015 yılı verilerine göre kişi başına diş fırçası kullanım sayısının 1.02, tüketilen diş macununun ise bir tüpten daha az olduğuna dikkati çekerek “Bu rakamlar gelişmiş ülkelerin çok gerisindedir” diyor.
Prof. Dr. Kuru, sağlıklı dişetlerine sahip olmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor:
. Sabah ve gece yatmadan önce; günde iki defa dişlerinizi fırçalayın.
. Eğer dişeti hastalığınız var ise bu süre yeterli olmayabilir, daha uzun fırçalama yapmanız gerekebilir.
. Üç ayda bir diş fırçanızı değiştirin.
. Yılda bir ya da iki defa dişhekiminize muayene olmayı ihmal etmeyin.
. Günlük ağız bakımında tek başına dişlerin fırçalanması yeterli değildir. Mutlaka arayüz fırçaları ve diş ipiyle diş aralarının temizliği yapılmalıdır.
. Gerek normal, gerekse elektrikli fırçalar doğru teknikle uygulandıklarında oldukça etkin temizlik yaparlar.
. Uzmanların arayüz fırçalarını uygulamalı olarak hastalara göstermeleri zorunludur ve bu fırçalar mutlaka doğru teknik ile uygulanmalıdır.
DİŞETİ HASTALIĞI ŞEKER DENGESİNİ BOZUYOR!
Prof. Dr. Bahar Eren Kuru, diyabet ve dişeti hastalıklarının birbirlerini etkilediklerini belirterek şöyle konuşuyor:
“Diyabet hastaları, eğer kan şeker seviyeleri kontrol altında değil ise, dişeti hastalıklarına yatkınlıklarının yüksek olduğunu asla akıllarından çıkarmamalıdır. Buna karşın tedavi edilmemiş dişeti hastalığı da diyabetlilerde kan şeker seviyesinin kontrol altına alınması zorlaştırır.
Dişetlerindeki rahatsızlık kalp-damar ve böbrek hastalığı gibi diyabetik komplikasyonlarla karşılaşma riskini de yükseltir. Teşhisi yeni konulmuş tüm diyabet hastaları mutlaka detaylı bir ağız-diş sağlığı muayenesinden geçmelidir.”
DİŞETİ HASTALIĞI ERKEN DOĞUM NEDENİ
“Gebelik gibi tüm hormonal dengenin değiştiği ve yeniden yapılandığı süreçte dişeti hastalıklarının önceden kontrol altına alınması büyük önem taşımaktadır” diyen Prof. Dr. Bahar Eren Kuru, anne adaylarına şu önerilerde bulunuyor:
“Düşük doğum ağırlığı, hamilelik hipertansiyonu ve erken doğum gibi bebeğin ve annenin sağlığını etkileyen sorunların dişeti hastalıkları ile ilişkisi güçlü kanıtlarla belirlenmiştir. Bu nedenle mümkünse gebe kalmadan önce ya da gebeliğin 3-6 ayları arasında dişeti problemleri kontrol altına alınmalıdır.”
İçeriği Paylaşın