Diyabet Bağlı Kaşıntı, Vitiligo, Mantar ve Yaralar

Diyabet Bağlı Kaşıntı, Vitiligo, Mantar ve Yaralar

Diyabet Bağlı Kaşıntı, Vitiligo, Mantar ve Yaralar

Bizi Takip Et


Diyabet cilt sağlığını nasıl etkiler? Şeker hastalığına bağlı mantar enfeksiyonları vücudun hangi bölgelerinde görülür? Diyabetlilerde mantar enfeksiyonlarının varlığı  kan şekerinin kontrolünü zorlaştırır mı? Mantar enfeksiyonları bulaşıcı mıdır, nasıl tedavi edilir? Diyabetlilerde sık görülen kaşıntı ile başa çıkmak mümkün müdür?Vitiligo nedir, şeker hastalarında vücudun hangi bölgelerinde ne tür yakınmalara neden olur?Diyabetlilerde ayak cildinde ne tür sorunlara rastlanır? Şeker hastalığına bağlı ciltte iyileşmesi zor yaralar nasıl tedavi edilir? Memorial Şişli Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Dr. Ahu Birol, şeker hastalarının yaşadığı cilt problemleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan, gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in şeker hastalığı konusunda uzman Türkiye’nin önde gelen 41 uzmanıyla yaptığı söyleşilerden oluşan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet Kitabı’nda yer alan röportajın işte bazı bölümleri:

. Diyabet cilt sağlığını nasıl etkiler? Diyabete bağlı olarak ciltte hangi problemler gelişebilir?
“Tüm diyabetiklerde deri hastalıkları sık görülür. Şeker hastalarındaki cilt problemleri; damarların ve sinirlerin tutulumuyla, bağışıklık sisteminin bozulmasıyla, kan şekerinin yüksekliğiyle ilgili bir durumdur. Özellikle bacaklardaki sinir tutulumuna bağlı olarak duyu fonksiyonlarında kayıplar olur. Duyu kaybı olduğunda da kişilerde sıcak ve soğuk hassasiyeti ortadan kalkar. Hastalar ayaktaki herhangi bir travmayı algılayamaz hale gelir. Bu nedenle de şeker hastalarında özellikle ayaklarda çok sık yaralar görülür.

Diyabetli hastalarda sinir tutulumu dışında, motor fonksiyonların bozulması ayak şeklindeki değişikliklere ve nasırlara yol açar. Nasırdaki sertleşmeler yara haline dönüşebilir. Ayrıca şeker düzeyindeki artışın bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilenmesiyle şeker hastaları her türlü enfeksiyona açık olur. Diyabetli hastaların ayaklarında, kulaklarında, kasıklarında, meme altlarında, kıvrım bölgelerinde mantar enfeksiyonları çok sık gelişir. Daha şiddetli fırsatçı mantar enfeksiyonları da deride etki yapar. Bakteriyel enfeksiyonlar; özellikle vücutta apse, çıban dediğimiz iltihaplar görülür. Kısacası her türlü cilt hastalığı şeker hastalarında çok daha şiddetli bir şekilde görülür. ”

. Bazen ürologlar hastalarındaki sertleşme problemine, göz hekimleri retinadaki sorunlara bakıp, gizli kalmış bir şeker hastalığını ortaya çıkartabiliyorlar. Bir cilt hekimi, diyabet olduğunu bilmeyen bir hastaya şeker hastalığı ön tanısı koyabilir mi?

DİYABETLİLERDE MANTAR ENFEKSİYONLARI

. Şeker hastalığına bağlı mantar enfeksiyonları hangi yakınmalara yol açar?
“Mantar enfeksiyonlarının belirtileri tutulduğu yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Mesela enfeksiyon ayakta ise parmak aralarında kaşıntı, sulantı, yara, kızarıklık,  tabanda kepeklenme, pullanma, soyulma; tırnaklarda kalınlaşma, sararma, tırnağın şeklinin bozulması ve tırnağın ayrılması gibi yakınmalara neden olur.

Eğer mantar kasık bölgesinde, koltuk ya da meme altında ise;  özellikle kızarıklık ve üzeri sulu yaralar şeklinde kendini gösterir. Diyabetiklerde, diğer hastalarda olduğu gibi mantara bağlı her zaman kaşıntı olmayabilir. Bunun da nedeni şeker hastalarında bağışıklık sisteminin biraz daha farklı çalışması ve diyabete bağlı gelişen duyu kayıplarıdır. İşte, bu nedenle bazı diyabet hastaları ayaklarındaki  kaşınmayı  hissedemeyebilir. Normalde bir hasta şiddetli kaşıntı duyup,  mantar enfeksiyonunu fark eder. Bazı şeker hastaları ise ayaklarını kontrol etmedikleri sürece mantar enfeksiyonundan haberleri olmaz.”

. Diyabetlilerde mantar enfeksiyonlarının varlığı  kan şekerinin kontrolünü zorlaştırır mı?
“Enfeksiyonun varlığı bağışıklık sistemini zayıflattığı için kan şekeri seviyelerinin kontrolünü zorlaştırır. Diğer taraftan kontrolsüz diyabet bütün enfeksiyonların şiddetli seyrine ve sık tekrarlamasına yol açar.”

KİTAPTA YANITLARI YER ALAN DİĞER SORULAR

. Diyabetlilerde mantar enfeksiyonları bulaşıcı mıdır?

. Mantar enfeksiyonlarından korunmak için evde ne gibi önlemler alınmalıdır?

. Mantar enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?

. Kan şekerindeki kontrolsüzlük nedeniyle vücudunda sık sık yara çıkan, yaralarının iyileşmesinde sorun yaşayan diyabet hastaları nelere dikkat etmelidir?
. Diyabetin yol açtığı kaşıntıların nedeni nedir? Kaşıntı problemiyle başa çıkmak mümkün müdür?
. Vitiligo nasıl bir hastalıktır? Diyabet hastalarında görülme nedeni nedir?

. Ciltteki her beyazlaşma vitiligo mudur? Karıştırıldığı bazı başka hastalıklar var mıdır?
. Vitiligonun tedavi yöntemleri nelerdir?

. Hem diyabeti, hem obezitesi olan kişilerde aşırı kiloya bağlı vücutlarının kıvrım yerlerindeki et benleri de sürtünme ve kaşınma nedeniyle enfeksiyon odağı olabilir mi?

. Diyabet hastalarında açılan yaraların kapanması zor mudur? Yara tedavisi nasıl yapılır?

DİYABET KİTABINDA YER ALAN DİĞER KONULAR
Sağlık Adası yayınlarından çıkan kitap, zengin içeriğiyle diyabet hastaları ve yakınları için 510 sayfalık bir başucu rehberi niteliği taşıyor. Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in imza attığı söyleşilerden oluşan kitabın en önemli özelliği sorulu cevaplı formatıyla kolay okunabilmesi ve diyabetin yol açtığı  sertleşme sorunu, ayak yaraları, kalp hastalığı gibi sağlık problemlerinin ve tedavilerinin de ayrıntılı olarak incelenmesi…

5 diyetisyenin şeker hastaları için sağlıklı 25 yemek tarifi verdiği kitapta yer alan bazı konular şöyle:

İnsülin ve hap tedavisi gören diyabetli hastalar günlük yaşamda nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli? Şeker hastalarının ameliyat olması ya da diş çektirmesi gerektiğinde hangi önlemler alınmalı?  Diyabetli kadınlar hamilelikten nasıl korunmalı? Hipoglisemi, hiperglisemi gibi acil durumlarda yapılması gerekenler… Ayak yaralarının önlenmesi ve bakımı… Şeker hastalığına bağlı erkeklerde sertleşme probleminin; kadınlarda ağrılı ilişkinin, vajinal mantarların tedavi seçenekleri… Diyabetlinin spor çantasında neler olmalı? Şeker hastası kadınlarda hamilelik ve doğum… Gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabet… Çocuklarda diyabetin tedavisi… Şeker hastalarında ruhsal sorunlar ve depresyon… Diyabet tedavisindeki gelişmeler… Diyabet teşhisinde açlık ve tokluk kan şekerinin önemi…  Şeker yükleme testi kaç saat yapılmalı?

Şeker hastalığına bağlı nöropati, nöropatik ağrı, kabızlık, idrar ya da dışkı kaçırma gibi sorunların tedavisi var mı? Diyabetin kalbe, böbreklere ve gözlere olan olumsuz etkileri önlenebilir mi?

İŞTE DİYABET DÜNYASININ ÖNDE GELEN 41 UZMANI
Kitapta röportajları yer alan diyabet uzmanlarının isimleri şöyle sıralanıyor:

Prof. Dr. Sema Akalın , Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, Prof. Dr. Koray Acarlı, Prof. Dr. Emre Akkuş, Prof. Dr. Cengiz Aras, Prof. Dr. Faruk Aykan, Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, Prof. Dr.Selçuk Baktıroğlu, Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, Prof. Dr. Hülya Koçak Berberoğlu, Doç. Dr. Ahu Birol,  Prof. Dr. Taner Damcı, Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, Prof. Dr. Nevin Dinççağ, Prof. Dr. Hayati Durmaz, Prof. Dr. İzzet Erdinler, Prof. Dr. Mustafa Ertaş, Prof. Dr. Serdar Güler, Prof. Dr. Şükrü Hatun, Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu, Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu, Prof. Dr. Hasan İlkova,  Prof. Dr. Zeki Karagülle,  Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Prof. Dr. Hızır Kurtel, Prof. Dr. Nermin Olgun, Prof. Dr. Emel Özer, Prof. Dr. Sedat Özkan, Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, Dr. İlhan Satman,  Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu, Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Prof. Dr. Cihat Şen, Prof. Dr. Tufan Tarcan, Prof. Dr. Temel Yılmaz, Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu.

Şeker hastaları için sağlıklı yemek tarifleri veren beslenme ve diyet uzmanlarının isimleri ise şöyle;Yeşim Çelik, Çağatay Demir, Gizem Keservuran, Yasemin Sancak ve Müge Özyurt Şafak.

www.sagligimicinhersey.com portalıyla aynı adı taşıyan sağlık kitapları serisinin üçüncü kitabı olan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet”e D&R mağazaları başta olmak üzere kitapevlerinden ve Migros gibi zincir marketlerin kitap stantlarından ulaşabilirsiniz.Kitabı ayrıca D&R web sitesi ve İdefix başta olmak üzere online kitapevlerinden de temin etmek mümkün.

Sağlığım İçin Herşey Sağlık Kitapları Serisi’nin “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” ile “Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları” konulu kitapları da bulunuyor.


İçeriği Paylaşın