Diyabet ve Kalp Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Diyabet ve Kalp Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Bizi Takip Et
Diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan, hergün düzenli ilaç kullanmaları gereken hastalar oruç tutabilir mi? Doktorları tarafından oruç tutmalarına izin verilen hastalar, Ramazan Ayı’nda nelere dikkat etmeli? Hangi gıdalarla beslenmeli, ilaç düzenlerini nasıl ayarlamalılar?
Kronik hastalığı olanların Ramazan ayı öncesinde hekimlerinin ve diyetisyenlerinin önerilerini dikkate almaları gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu şu bilgiyi verdi:
”Oruç döneminde kronik hastalığı olanların yağlı, hamur işi, tatlı gibi karbonhidrattan zengin gıdalardan, tuzlu besinlerden uzak durmaları son derece önemlidir. Kalp hastalığının derecesi ile ilgili olarak kan basıncı düşüklüğü (hipotansiyon), kalp ritm bozuklukları görülebilir. İnsüline bağlı Tip 1 diyabetikler başta olmak üzere tüm şeker hastalarında oruç gibi uzun süre aç kalmayı gerektiren durumlarda kan şekeri düşebilir. Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile diyalize giren hastalar sahur ve iftarda aşırı miktarda ve tuzlu yemeleri, çok su içmeleri durumunda vücutlarında sıvı birikimi, kanda potasyum düzeyinde yükselme gibi hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkabilir. Kronik böbrek yetmezliği olan fakat diyaliz tedavisi görmeyen hastalarda da kullanmak durumunda oldukları tansiyon ilaçları, idrar söktürücüler nedeni ile tansiyon düzeninde anormallikler, elektrolit dengesinde bozulmalar gelişebilir.”
ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, kronik hastalığı olanlara şu tavsiyelerde bulundu:
. Tedaviye uyumu zayıf, kan şeker düzeyi kontrolsüz, hamile, daha önce diyabetik koma geçirmiş, diyabete bağlı kalp, böbrek hastalıkları olan şeker hastaları oruç tutma kararı vermeden önce mutlaka hekimlerine başvurmalılar. Bu gruba giren hastaların oruç tutmaları yaşamsal sorunları da beraberinde getirebilir.
“AKTİF ÜLSERİ OLANLAR ORUÇ TUTMAMALI”
. Ramazan ayında acil servise müracaat eden hastalarda en sık görülen hastalık mide-duodenum ülseri ve buna bağlı gelişen kanama veya mide-duodenum duvar yırtılması tablolarıdır. Bu yüzden aktif ülseri olduğu bilinen, yakın zamanda mide kanaması geçirmiş hastaların oruç tutmaması gerekir. Daha önce ülser tedavisi görmüş, halen yakınması olmayan, fakat mide asidi salgısı fazla olan hastalar oruç tutma konusunda mutlaka hekimlerine danışmalılar. Uygun görülürse asit salgısını düzenleyici ilaçlar kullanarak oruç tutmalarına izin verilebilir.
MİGREN HASTALARI VE ORUÇ
. Baş ağrısı, uzun süre aç kalan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ında görülür. Açlık süresi uzadıkça baş ağrısı gelişme riski de artar. Migren gibi baş ağrısı olanlar oruç tutma kararı vermeden önce hekimlerine danışmalılar.
RUHSAL HASTALIKLARDA ORUÇ…
. Ramazan ayında oruç tutmak için sahura kalkılması nedeni ile uyku düzeninde değişiklikler olabilir. Bu durum özellikle uyku sorunu olan psikiyatrik hastaları olumsuz etkileyebilir. Ayrıca uzun süreli açlığın kişinin mizacı ve duygusal duyarlılığı üzerinde de etkileri olabilmektedir. Psikiyatrik sorunları nedeni ile ilaç tedavisi görmekte olan hastalar oruç tutup tutamayacakları konusunu psikiyatri uzmanlarıyla görüşmeliler.
. Doktorları tarafından oruç tutmasına izin verilen hastalar ise, kendilerine özgü düzenlenmiş olan diyet programlarına uymalı, sigaradan uzak durmalı, tuz kısıtlaması yapmalı, günde 1.5 litre kadar su tüketmeliler. Ayrıca düzenli almaları gereken ilaçların kullanım periyodlarının mümkünse sahur ve iftara göre ayarlanması konusunda da hekimlerinin tavsiyelerine mutlaka uymalılar.
İçeriği Paylaşın