Diyabetin Göze Etkileri Gaziantep’te Masaya Yatırıldı

Diyabetin Göze Etkileri Gaziantep’te Masaya Yatırıldı

Diyabetin Göze Etkileri Gaziantep’te Masaya Yatırıldı

Bizi Takip Et


Türk Oftalmoloji Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti işbirliği ve Bayer’in desteği ile hayata geçirilen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” Farkındalık Projesi ile diyabet hastaları ve hasta yakınlarının diyabete bağlı görme kayıpları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

“Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Yılda 1 Kez Göz Kontrolünden Geçin” sloganı ile düzenlenen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” projesi kapsamında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda ücretsiz halk toplantısı gerçekleştirildi.

ZİYARETÇİLER SANAL GERÇEKLİKLE DİYABETİK RETİNOPATİLİ KİŞİNİN GÖZÜNDEN GÖRDÜ

Gaziantep’te gerçekleştirilen Halk toplantısına katılanlar, bir evin oturma odası olarak tasarlanmış özel alanda 3D (üç boyutlu) sanal gerçeklik gözlüğüyle, sağlıklı bir birey ile diyabetli ve görme sorunu yaşayan bir bireyin, ev yaşamının arasındaki farkı deneyimleme şansını buldular. Diyabetli bireylerin yılda 1 kez göz kontrolünden geçmesi konusunda farkındalık yaratmaya çalışan etkinlikte konuklar diyabete bağlı gelişebilecek göz problemlerinin günlük yaşama etkilerini deneyimlediler.

Toplantıdan önce konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, diyabet hastalığının çok sinsi bir hastalık olduğuna işaret ederek, Büyükşehir Belediyesi olarak halkın diyabete bağlı görme kayıpları konusunda bilgilendirilmesini önemsediklerini söyledi.

Tolay, sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında sağlık alanının önemli bir yer tuttuğunu sözlerine ekleyerek, belediyeciliği sadece yol, su kaldırım ve büyük projelerin hazırlanması olarak görmediklerini bildirdi.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği konferansta, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Araz, ‘Diyabet Nedir? Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir’ ve Prof. Dr. Kıvanç Güngör ‘Diyabet Gözümü Nasıl Etkiliyor’ başlıklı sunumlarıyla katılımcılara diyabet ve göz sağlığını anlattı.

Prof. Dr. Mustafa Araz, 20 yıl veya daha fazla zamandır diyabetle yaşayan kişilerin üçte birinin diyabetik retinopati riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, diyabet hastalığının tarihi sürecinden söz etti. “Kan şekeriniz kontrol altında değilse, yüksek tansiyonunuz varsa, kolesterol düzeyleriniz yüksekse, sigara içiyorsanız, gebeyseniz o zaman şeker hastalığına bağlı göz rahatsızlığına yakalanma riskiniz çok yüksektir” diyen Araz, diyabete bağlı göz hastalığının belirtilerini şu şekilde anlattı:

“Şeker hastalarında zamanla görmede bulanıklık, görme keskinliğinin hem yakın hem de uzak görmede azalması, görme alanında kör noktalar olur, görme alanında yer yer düz çizgiler dalgalı ya da kırıkmış gibi görünür. Renkler solmuş, eskimiş gibi görünür. Her gün görülen nesnelerin çizgileri ve biçimleri bozulmuş gibi görünür.”

DİYABETE BAĞLI GÖZ HASTALIĞINDAN KORUNMAK MÜMKÜN

Araz, “Eğer tip 1 ya da tip 2 diyabetiniz varsa en azından yılda bir kez kapsamlı bir göz muayenesinden geçmelisiniz, göz dibinize bakılmalı, diyabete bağlı göz hastalığı kontrolünden geçmelisiniz. Eğer diyabete bağlı göz hastalığınız varsa, daha sık kontrol edilmeniz gerekecektir. Kan şekeriniz mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır. Kan basıncınız mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır. Kan kolesterol (kan yağları) düzeyler­iniz mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır” diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kıvanç Güngör ise, diyabetin kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulmasını gerektiren yaşam boyu süren bir hastalık olduğuna dikkati çekti. Güngör, şunları kaydetti:

“Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan Diyabetik Retinopatinin başlıca nedeni göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleştiren retina tabakasındaki damarların hasarıdır. Retina, dışarıdan gelen ışığı ayırt eden ve bunu beyne ileten sinir hücrelerinden oluşmuş bir tabakadır. Retina tabakasının merkezinde yer alan küçük bir bölge olan makula ise cisimleri ayrıntılı ve net görmemizi sağlar. Retinadaki bu damarların hasarı, dokuların zaman içinde görmenin bozulmasına yol açacak ölçüde işlev göremez hale gelmesine yol açar. Tüm Tip 1 ve Tip 2 diyabetliler diyabete bağlı göz hastalığı riski altındadır. Günümüzde diyabetten etkilenen yetişkinlerin sayısı 415 milyondur.”

ZİYARETÇİLER SANAL GERÇEKLİKLE DİYABETİK RETİNOPATİLİ KİŞİNİN GÖZÜNDEN GÖRDÜ

Bir evin oturma odası olarak tasarlanmış özel bir alanda, ziyaretçiler üç boyutlu sanal gerçeklik gözlüğüyle, sağlıklı bir bireyle diyabet hastası ve görme sorunu yaşayan bir bireyin ev yaşamının arasındaki farkı deneyimledi. Diyabet hastası bireylerin yılda bir kez göz kontrolünden geçmesi konusunda farkındalık yaratmaya çalışılan etkinlikte, kontrole gitmeyen bireyleri ileride hangi sorunları beklediği aktarıldı. Diyabete bağlı göz hastalığı tıbbi adıyla Diyabetik Retinopati (DR)’ye dikkat çekilerek toplumdaki farkındalık seviyesinin yükseltilmesi amaçlandı.


İçeriği Paylaşın