“Diyabetle İlgili Projelerle Topluma Fayda Sağlamayı Hedefliyoruz”
“Diyabetle İlgili Projelerle Topluma Fayda Sağlamayı Hedefliyoruz”
Bizi Takip Et
Avrupa’da diyabetin (şeker hastalığı) en sık rastlandığı ülkeler arasında Türkiye başı çekiyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Serkan Barış, ülkemizde böylesine önemli bir halk sağlığı sorunu olan diyabetle ilgili toplumsal farkındalık yaratılması, diyabet hastalarının yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, gençlerde sağlıklı beslenme, fiziksel egzersiz ve hareketin faydalarına dikkat çekilmesi amacıyla başlattıkları sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili şu bilgileri veriyor:
“Araştırma, geliştirme, temel ilaçların ve uzmanlık ürünlerinin üretimi, pazarlanması ve bu hizmetlerin sunulması alanlarına odaklanan şirketimiz, 1999 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet göstermektedir. Yılda ortalama 5,9 milyar dolar AR-GE yatırımı yapmakta ve yüz milyonlarca kişiyi tehdit eden solunum, otoimmünite, kardiyovasküler, renal, metabolik hastalıklar ve onkoloji gibi alanlardaki tedavilerimizi yüzden fazla ülkede hizmete sunmaktayız. Faaliyetlerimizin ve şirket olarak amacımızın merkezinde ‘Yaşama değer katan ilaçları keşfetmek için bilimin sınırlarını zorlamak’ yer almaktadır.
Bugün var olan pek çok hastalığın gelecekteki tedavisi, yeni ortaya çıkan veya hâlâ keşfedilmemiş hastalık mekanizmalarının keşfedilmesinde saklıdır. Hastalara hizmet vermenin en iyi yolunun bilime odaklanarak, bu mekanizmaları keşfetmek ve yeni, hedefe yönelik tedaviler geliştirmek olduğuna inanmaktayız. 17 ülkede üretim yapan AstraZeneca olarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımız ilk günden bu yana toplum sağlığının geliştirilmesine destek olmayı kurumsal sorumluluklarımız ve önceliklerimiz arasında görmekteyiz. Çalışmalarımızı süreklilik ve iş birliği içinde yürütmekte ve diyabet konusu da başta olmak üzere gerçekleştirdiğimiz projelerle topluma fayda sağlamayı hedeflemekteyiz.
DİYABET KONUSUNDA DAHA BİLİNÇLİ BİR TOPLUM İÇİN: “ADIMI TARİHE YAZDIM”
Kurumsal sorumluluk duygusu ve farkındalığıyla diyabet tedavisi alanında yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretme hedefiyle hareket etmekteyiz. Bu doğrultuda 2014 yılında Türkiye Diyabet Vakfı iş birliğiyle ‘Adımı Tarihe Yazdım’ projesi başladı. Proje kapsamında kendimiz için günde 10 bin, diyabet için 62 milyon adım atarak Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü’nün kurulmasına katkı sağladık. Kampanya, 36’ıncı Vodafone Avrasya Maratonu katılımcılarının ‘Adımı Tarihe Yazdım’ mobil uygulamasını telefonlarına indirmesiyle başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kentin farklı noktalarında yer alan billboardları ve afişleriyle destek verdiği kampanya, katılan 2 bin 500 kişiyle 6 ay gibi kısa bir sürede dünyanın etrafında bir tur (40 bin km) yani 62 milyon adımla hedefine ulaştı. Projeye destek veren tüm gönüllülerin isimleri, Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü’ndeki küresel diyabet birlikteliğini sembolize eden Mavi Halka Duvarı’na yerleştirildi.
DİYABETLE KALİTELİ YAŞAM
Türkiye’de diyabetli hasta sayısı dünya ortalamasının çok üzerinde. Avrupa’daki ülkeler arasında ise en yüksek diyabet hastası oranı maalesef bizim ülkemizde bulunmaktadır. Diyabetli hastaların hayatlarında değer yaratmaya devam etmeyi çok önemsemekteyiz. 2016 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, İstanbul Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ve Gaziantep İl Halk Sağlığı Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Diyabetle Kaliteli Yaşam’ projesiyle, diyabet hastalığı tanısı konmuş veya yüksek risk grubunda olan hasta, hasta yakınları ve toplum üyelerinin hastalık ve risk faktörleri konusunda bilgilerinin artırılması ve diyabet hastalarının yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedeflendi.
Projeyle hasta yakınlarının da diyabetle ilgili farkındalıklarının arttırılması, ayrıca diyabet hastalarının sürekli etkileşim halinde oldukları sağlık profesyonellerinin eğitimiyle (eğitici eğitimi) diyabette modern hastalık yönetiminin yaygınlaştırılması hedeflendi. Bu bağlamda, temel olarak diyabette ulusal ölçekte uygulanabilir yaşam stili ve sorunlara yaklaşım biçiminde yapılacak değişiklikler sayesinde hastalar ve hasta yakınlarının yanı sıra uzman hekimler, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına kadar uzanan sağlık profesyonellerini kapsayan çok paydaşlı bir hastalık yönetimi modelinin geliştirilmesi amaçlandı.
“HEY GENÇ! HAREKETE GEÇ!”
Diyabet hastalığında hareketsizlik ve sağlıksız beslenme de büyük bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda gençlerin hayatında sağlıklı beslenme bilinci yaratmak, fiziksel aktivite ve egzersizin önemini vurgulamak ve yaratıcılık becerilerini ortaya çıkartarak projeye dâhil olan okullar arasında paylaşım sağlamak amacıyla T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı, TOÇEV ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle ‘Hey Genç Harekete Geç’ projesi hayata geçirildi. 2018’de başlayan ve üç yıl sürmesi planlanan projeyle İstanbul dâhil toplam 9 il ve 55 farklı okulda, 9. sınıf seviyesinde toplam 11 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında şimdiye kadar 22 okul ziyaret edilerek 3 bin 912 öğrenciye ulaşıldı.
Toplum sağlığının temel ve en önemli bileşenlerinden biri olan gençlerin sağlıklı yaşam bilincine odaklanılması amacıyla başlatılan bu proje kapsamında daha sağlıklı nesiller için okullarda eğitim ve atölyeler düzenleniyor. Uzman diyetisyenler ile beden eğitimi ve spor yüksekokulu mezunu sporcular tarafından aktarılan interaktif içeriklerin ve diğer eğitim faaliyetlerinin yarattığı farkındalık seviyesi, eğitim öncesi ve sonrasında yapılan değerlendirmelerle ölçülüyor.
AstraZeneca Türkiye olarak önümüzdeki yıllarda da daha sağlıklı bir toplum için katkı sunmak üzere projeler geliştirmeye, paydaşlarımız ile iş birliği içinde gerçekleştireceğimiz yenilikçi projeler ve aktivitelerle diyabet hastalarının ve hasta yakınlarının hayatlarına değer katmak amacıyla çalışmaya devam edeceğiz.”
İçeriği Paylaşın