Diyabetli Çocuklar İznik Kampında Buluştu

Diyabetli Çocuklar İznik Kampında Buluştu

Diyabetli Çocuklar İznik Kampında Buluştu

Bizi Takip Et


Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Kliniği ile Diyabetli Çocuklar Vakfı tarafından hayata geçirilen ve bu yıl 20.si düzenlenen “Arkadaşım Diyabet ” Diyabetli Çocuklar Kampı,  17-23 Temmuz 2016 tarihleri arasında İznik’te gerçekleştirildi. 1997 yılından buyana düzenlenen kamp, bu yıl İznik DSİ Eğitim Tesisleri’nde Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı ve Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Şükrü Hatun ve Doç. Dr. Gül Yeşiltepe Mutlu ile Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek liderliğinde Türkiye’nin farklı illerinden 19 diyabetliyi buluşturdu.

Bugüne kadar 1200’den fazla diyabetliyi ağırlayan Arkadaşım Diyabet” Diyabetli Çocuklar Kampı, İznik DSİ Eğitim Tesisleri’nde Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı ve Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Şükrü Hatun ve Doç. Dr. Gül Yeşiltepe Mutlu ile Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek liderliğinde başladı. Diyarbakır Kocaeli, Sakarya, Bursa, İstanbul, Afyon, başta olmak üzere ülkenin çeşitli illerden 10 ila 18 yaşları arasında 19 diyabetli çocuk ve gencin katıldığı kamp, 23 Temmuz 2016 Cumartesi günü sona erdi.

Bu yıl 17- 23 Temmuz 2016 tarihleri arasında düzenlenen kamp programı kapsamında, Tip 1 diyabetli Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, “Diyabetim ve Ben” sitesi kurucusu Tip 1 diyabetli Esra Avcı, Tip 1 Diyabetli Basketbolcu Alper Saruhan ve Tip 1 diyabetli maratoncu Gürkan Açıkgöz diyabetlilerle bir araya geldi.

Kampın konukları arasında yer alan Tip 1 diyabetli maratoncu Gürkan Açıkgöz çocuklarla bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı. Yaptığı sunumla yaşamını anlatan Gürkan Açıkgöz; “21 yaşından bu yana Tip 1 diyabetliyim. Tıpkı, dünyadaki milyonlarca Tip1 diyabetli gibi İnsülin, enjeksiyon, şeker ölçümü, HbA1C, hayatımın en önemli kavramları oldu. Dünyada benim gibi birçok diyabet hastası sporcu var ve Diyabet Spor Projesi kapsamında hepimiz bir araya geliyoruz” dedi.

Çocukların kamp sayesinde diyabetle arkadaş olarak yaşamlarını sürdürme şansı bulduklarını belirten Prof. Dr. Şükrü Hatun; “Kampın adında yer alan ‘Arkadaşım Diyabet’ tanımlamasının çocukların diyabetle arkadaş olmalarını sağlama felsefesine dayanıyor. Kampta, çocukların diyabetle arkadaş olarak, diyabetle barışık bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 1997’den beri Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı tarafından İznik’te düzenlenen eğitim kamplarına şimdiye kadar 1200 diyabetli çocuk katıldı ve bu çocuklar kamp sayesinde diyabetle arkadaş olarak yaşamlarını sürdürme şansı buldular.” dedi.

 “KAMP BOYUNCA DİYABETE DAİR EĞİTİMLER VERİYORUZ.”

Bu yıl İznik’te 20. Kez düzenlenen ‘Arkadaşım Diyabet’ Diyabetli Çocuklar Kampında 24 kişilik geniş bir ekiple diyabetli çocuklarla bir arada olduklarını belirten Prof. Dr. Şükrü Hatun; “Çocukların yanı sıra çocuk endokrin ve çocuk asistanları, çocuk ruh sağlığı hekimi, diyetisyen, hemşire, tıp ve hemşirelik öğrencisi ve psikologdan oluşan 24 kişilik kamp ekibiyle birlikte 7 gün 24 saat çocuklarla bir aradayız. Kampta diyabetli çocuklar 6-8 kişilik gruplara ayrılarak deneyimli diyabetlilerin liderliğinde akran eğitimi modeli ile eğitiliyor. Bunun yanında günde 2 saat uzmanlar eşliğinde küçük gruplar halinde diyabet eğitimi yapıyoruz. Kamp boyunca çocuklar ve kamp ekibi arasında bilgi, kardeşlik dolu güçlü bir etkileşim yaşanması ve çocukların diyabet bakım becerilerinin geliştirmeleri, esas yaşam güçlerini artırmaları, ilk kez kalça ile karın bölgelerine insülin yapmayı ve beslenme planlanmasında karbonhidrat sayımını öğrenmeleri amaçlanıyor.“ dedi.

 “DİYABET ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİR.”

Diyabetin kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Hatun; “Erişkin hastalığı olarak bilinen diyabet, küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülebilir. İnsülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlı bir hastalık olan diyabet tanısını alan kişiler, o günden itibaren günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insülin enjeksiyonu yapmak zorundadır. Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir. Diyabet tanısı konan çocuklara hastaneye yattıklarında temel bilgiler verilmekle birlikte, diyabetli çocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle birlikte yaşamasına dayanan diyabetli çocuk kampları da çok etkili bir eğitim imkânı sağlamaktadır.” dedi.


İçeriği Paylaşın