Diyabetlilerde Karpal Tünel Sendromu ve Elde Ağrı Uyuşma

Diyabetlilerde Karpal Tünel Sendromu ve Elde Ağrı Uyuşma

Diyabetlilerde Karpal Tünel Sendromu ve Elde Ağrı Uyuşma

Bizi Takip Et


Diyabetlilerde görülen hastalıklardan biri de, “karpal tünel sendromu”dur. El bileğinde, parmaklarda ağrı, uyuşma hissi ve güç kaybı ile kendini belli eden hastalığa neden diyabetlilerde daha sık rastlanır? Karpal tünel sendromu Tip 1 diyabetlilerde mi yoksa Tip 2 diyabetlilerde mi daha fazla görülür? Nasıl teşhis ve tedavi edilir? Hangi hastalara ameliyat gerekir? Operasyon sonrasında eldeki güç kaybı hemen yerine gelir mi? Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Durmaz, karpal tünel sendromunun şeker hastalığı ile ilişkisi konusunda bilgi veriyor. Aynı zamanda Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği İkinci Başkanı da olan Prof. Dr. Hayati Durmaz karpal tünel sendromunun belirtilerini, teşhis ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan, gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in şeker hastalığı konusunda uzman Türkiye’nin önde gelen 41 uzmanıyla yaptığı söyleşilerden oluşan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet Kitabı’nda yer alan röportajın işte bazı bölümleri:

. Karpal tünel sendromu nedir?
“Elin üç tane siniri vardır. Baş parmak tarafındaki ‘radial’ sinir, küçük parmak tarafındaki ‘ulnar’, ortadaki ‘median’ sinir olarak adlandırılırlar. ‘Karpal kanal’ ise el bileğinin avuç tarafında kemiklerle üzerindeki bağın arasındadır. Parmağı oynatan dokuz tane fkeksor tendon ve median sinir bu kanalın içinden birlikte geçerler. ‘Karpal tünel sendromu’ median sinirin karpal kanal içinde sıkışmasına verilen isimdir.”

. Karpal tünel sendromu hangi yakınmalara yol açar?
“Ağrı ve uyuşma hissi karpal tünel sendromunun iki temel belirtisidir. Ancak uyuşma hissi her zaman çok belirgin değildir ve hastalar bu hissi çoğunlukla tarif edemezler. Karpal tünel sendromuna bağlı el bileğindeki ve parmaklardaki ağrının en önemli özelliği genelde geceleri ortaya çıkmasıdır. Hastalar gece uykudan uyanıp ellerini sallarlar ve bu şekilde ağrılarını geçirmeye çalışırlar. Karpal tünel sendromu zaman içinde ellerdeki adaleleri de etkileyebilir. Elde adale erimeleri, parmaklarda his kaybı ortaya çıkabilir. Hastalığın ileri aşamalarında parmak hareketlerinde kısıtlılık görülebilir.”

. Diyabet hastalarında karpal tünel sendorumuna ne oranda rastlanır?
“Şeker hastalarında sinirlerin tutulması yaygın görülen bir problemdir. Sinirlerde hasara yol açan temel faktörlerden biri B12 vitamini eksikliğidir. Diyabet hastalarında da B12 vitamininin tüketilmesinde veya bağırsaklardan emiliminde problem vardır. İşte, bu sebeple diyabetlilerde karpal tünel sendromu sık görülür.”

KİTAPTA YANITLARI YER ALAN DİĞER SORULAR

. Karpal tünel sendromuna Tip 1 diyabetlilerde mi yoksa Tip 2 diyabetlilerde mi daha fazla rastlanır?

. Diyabetliler dışında başka kimlerde karpal tünel sendromu sık görülür?

. Karpal tünel sendromu genelde iki elde birden mi olur? Diyabetlilerde durum nedir?

. Karpal tünel sendromunun tanısı için hangi yöntemlere başvurulur?

. Karpal tünel sendromunun tedavi seçenekleri nelerdir?

.  Karpal tünel sendromunun tedavisinde kortizon enjeksiyonlarının yeri nedir?

. Karpal tünel sendromunda hastalığın hangi aşamasında ameliyat gerekir?

. Ameliyat ne kadar sürer, hastalara genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygulanır?

. Ameliyat sonrasında hasta ellerini ne kadar süre kullanamaz? Nelere dikkat etmesi gerekir?

. Ameliyata bağlı olarak ne tür komplikasyonlar ortaya çıkabilir?

.Ameliyat sonrasında eldeki güç kaybı hemen yerine gelir mi?

. Eğer, hastanın iki elinde de karpal tünel sendromu varsa, aynı anda iki el ameliyat edilebilir mi?

. Karpal tünel sendromu tekrarlar mı? Diyabetliler açısından durum nedir?

. Karpal tünel sendromu olan bir hasta, hangi branştaki uzmana gitmelidir?

. El cerrahisi nedir, eldeki hangi sağlık sorunlarıyla ilgilenir?

DİYABET KİTABINDA YER ALAN DİĞER KONULAR
Sağlık Adası yayınlarından çıkan kitap, zengin içeriğiyle diyabet hastaları ve yakınları için 510 sayfalık bir başucu rehberi niteliği taşıyor. Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in imza attığı söyleşilerden oluşan kitabın en önemli özelliği sorulu cevaplı formatıyla kolay okunabilmesi ve diyabetin yol açtığı  sertleşme sorunu, ayak yaraları, kalp hastalığı gibi sağlık problemlerinin ve tedavilerinin de ayrıntılı olarak incelenmesi…

5 diyetisyenin şeker hastaları için sağlıklı 25 yemek tarifi verdiği kitapta yer alan bazı konular şöyle:

İnsülin ve hap tedavisi gören diyabetli hastalar günlük yaşamda nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli? Şeker hastalarının ameliyat olması ya da diş çektirmesi gerektiğinde hangi önlemler alınmalı?  Diyabetli kadınlar hamilelikten nasıl korunmalı? Hipoglisemi, hiperglisemi gibi acil durumlarda yapılması gerekenler… Ayak yaralarının önlenmesi ve bakımı… Şeker hastalığına bağlı erkeklerde sertleşme probleminin; kadınlarda ağrılı ilişkinin, vajinal mantarların tedavi seçenekleri… Diyabetlinin spor çantasında neler olmalı? Şeker hastası kadınlarda hamilelik ve doğum… Gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabet… Çocuklarda diyabetin tedavisi… Şeker hastalarında ruhsal sorunlar ve depresyon… Diyabet tedavisindeki gelişmeler… Diyabet teşhisinde açlık ve tokluk kan şekerinin önemi…  Şeker yükleme testi kaç saat yapılmalı?

Şeker hastalığına bağlı nöropati, nöropatik ağrı, kabızlık, idrar ya da dışkı kaçırma gibi sorunların tedavisi var mı? Diyabetin kalbe, böbreklere ve gözlere olan olumsuz etkileri önlenebilir mi?

İŞTE DİYABET DÜNYASININ ÖNDE GELEN 41 UZMANI
Kitapta röportajları yer alan diyabet uzmanlarının isimleri şöyle sıralanıyor:

Prof. Dr. Sema Akalın , Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, Prof. Dr. Koray Acarlı, Prof. Dr. Emre Akkuş, Prof. Dr. Cengiz Aras, Prof. Dr. Faruk Aykan, Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, Prof. Dr.Selçuk Baktıroğlu, Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, Prof. Dr. Hülya Koçak Berberoğlu, Doç. Dr. Ahu Birol,  Prof. Dr. Taner Damcı, Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, Prof. Dr. Nevin Dinççağ, Prof. Dr. Hayati Durmaz, Prof. Dr. İzzet Erdinler, Prof. Dr. Mustafa Ertaş, Prof. Dr. Serdar Güler, Prof. Dr. Şükrü Hatun, Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu, Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu, Prof. Dr. Hasan İlkova,  Prof. Dr. Zeki Karagülle,  Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Prof. Dr. Hızır Kurtel, Prof. Dr. Nermin Olgun, Prof. Dr. Emel Özer, Prof. Dr. Sedat Özkan, Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, Dr. İlhan Satman,  Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu, Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Prof. Dr. Cihat Şen, Prof. Dr. Tufan Tarcan, Prof. Dr. Temel Yılmaz, Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu.

Şeker hastaları için sağlıklı yemek tarifleri veren beslenme ve diyet uzmanlarının isimleri ise şöyle;Yeşim Çelik, Çağatay Demir, Gizem Keservuran, Yasemin Sancak ve Müge Özyurt Şafak.

www.sagligimicinhersey.com portalıyla aynı adı taşıyan sağlık kitapları serisinin üçüncü kitabı olan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet”e D&R mağazaları başta olmak üzere kitapevlerinden ve Migros gibi zincir marketlerin kitap stantlarından ulaşabilirsiniz.Kitabı ayrıca D&R web sitesi ve İdefix başta olmak üzere online kitapevlerinden de temin etmek mümkün.

Sağlığım İçin Herşey Sağlık Kitapları Serisi’nin “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” ile “Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları” konulu kitapları da bulunuyor.
www.saglikadasiyayinlari.blogspot.com
www.esrakazancibasiilesaglik.com


İçeriği Paylaşın