Diyet Yaparken Neden Karbonhidrat Tüketmeliyiz?

Diyet Yaparken Neden Karbonhidrat Tüketmeliyiz?

Diyet Yaparken Neden Karbonhidrat Tüketmeliyiz?

Bizi Takip Et


Kış aylarında neden daha çok kilo alınır? Yaza hazırlanma diyetine ne zaman başlanmalıdır? Metabolizmayı ne tür gıdalar hızlandırır? Özellikle soğuk havalarda neden karbonhidrat daha fazla tüketilir? Sağlığım İçin Herşey’in “Sağlıklı Beslenme ve Diyet Köşesi”nde özellikle kış aylarında ve özel günlerde alınan fazla kiloların nasıl verileceğine dair Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç önemli bilgiler verdi.

. Neden insanlar kış aylarında daha çok kilo alır?
“Soğuğa karşı vücut kendini koruyabilmek için metabolizmayı hızlandırır. Kapalı yerlerde uzun süre durulduğu için yeme ihtiyacı artar. Hareket ihtiyacı ve su ihtiyacı azaldığı için de kilo alımı olur. Bu dönemde beslenmeye dikkat edilirse ve düzenli sağlıklı bir diyet programına girilirse, hızlı metabolizma ile çok güzel zayıflanabilir. Dezavantajı avantaja dönüştürmek bizim elimizdedir.”

MİKTAR DÜŞÜRÜLEREK VE İŞTAH KONTROL EDİLEREK KİLO KORUNABİLİR’’

. Özellikle soğuk havalarda neden daha çok karbonhidrat tüketiriz?
“Metabolizmanın hızlanmasına bağlı olarak beynin uyarısı ile yeme ihtiyacımız artar. Bağışıklık sistemini arttırmak için yeme ihtiyacı beyne sinyaller gönderir. Böylece metabolizma hızlanır. Miktarları düşürerek, kışı bahane etmeden ve iştahımızı kontrol ederek bu dönemde kilomuzu korumamız ve hatta kilo verebilmemiz mümkündür. Fakat üzerimize kalın kıyafetler giyerek kilolarımızı saklamanın psikolojisi ile kendimizi daha fazla yemeye itiyoruz.”

“HIZLANDIRILMIŞ DİYETLERLE VERİLEN KİLOLAR HIZLI BİR ŞEKİLDE GERİ DÖNER”

. Çoğu kişi kış aylarında aldığı kiloları vermek için nisan-mayıs aylarında hızlandırılmış diyetlere yönelirler. Bunun ideali nedir? Kişiler ne zaman yaza hazırlanmak için diyete başlamalıdır?
“Yaz, kış ve bahar dahil her mevsimde diyete başlanabilir. Kararlı olmak ve iş birliği içerisinde olmak önemlidir. Danışan kişileri motive ederek zayıflamalarına yetecek kadar sağlıklı bir diyet programı hazırlıyoruz. Fakat yardım almak isteyen kişinin de motivasyonu yüksek olmalıdır. Hatta motivasyonu bozulduğu zaman bunu dile getirebilmelidir. Sıkı diyetler hiçbir zaman yapılmamalıdır. Çünkü sıkı diyetlerle iki haftada verilen kilolar bir haftada geri alınır. Ayda 8 kilo çok yanlıştır. Ayda 4-5 kilo verildiğinde kalıcı bir ilerleme sağlanır. Çok fazla kiloları olan kişiler yaza hazırlanmak istiyorlarsa diyete erken başlamaları gerekir. Fazla kilosu olmayanlar da ayda 4-5 kilo verecek şekilde yeme düzenlerini ayarlamalılar.”

“HAFTADA 3 GÜN BALIK, 2 GÜN BAKLAGİL, 2 GÜN KIRMIZI ET YENİLMELİ”

. Hem alışverişte hem de mutfakta yemek yaparken metabolizmamızı hızlandırmak için ne tür gıdalara yönelmeliyiz?
“Potasyum ve C vitamini açısından zengin yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Omega 3 açısından zengin olan balık da önemlidir. Ancak balık pişirme tekniklerine de dikkat etmek gerekir. Buğulama ya da ızgara olarak tercih edilmelidir. Haftada 3-4 gün mutlaka balık yenilmelidir. C vitamininden zengin beslenmek özellikle de kış aylarında önemlidir. Gripten en iyi korunma yolu C vitamini takviyesidir. Bunun için günde 2 tane limon tüketilmelidir. Suyun içinde, çorbada veya salatalarda tüketilebilir.

Özellikle portakal, kivi, ananas, greyfurt, nar gibi meyvelerin günde 4 porsiyon yenmesi gerekir. Protein olarak da kuru baklagillerden faydalanılabilir. Bu proteinler tok tutacağından acıkma hissi gider. Ancak proteini karışık tüketmek çok önemlidir. Proteinler metabolizmayı hızlandırır. Haftada 3 gün balık, 1-2 gün kuru baklagil, 2 gün de kırmızı et yemek gerekir. Beyaz etin, balığın yerini protein açısından zengin hindi de alabilir. Bu dağılıma dikkat edilmelidir. Protein denince akla sadece etin gelmesi çok yanlıştır. Eti haftada 2 kere yemek gerekir. Daha fazla yenilirse kan kolesterol düzeni ve kandaki yağ oranı yükselir.

Kış aylarında bol sebzeli bir dönem geçiriyoruz. Bütün bu meyveler ve sebzeler aslında bir düzene göre yetişmektedir. Pırasa, ıspanak, fasulye, kabak, patlıcan gibi sebzelerde bol miktarda vitamin vardır. Potasyum açısından da yüksektir. Potasyum dolaşımı düzene sokarak ödemi önler. 1 öğün sebze ağırlıklı, diğer öğün protein ağırlıklı beslenilebilir. Her 2 öğün yarımşar porsiyon protein ve sebze ağırlıklı da olabilir. Bu sırada karbonhidrat da unutulmamalıdır. Yeterli miktarda karbonhidrat alınmadığında metabolizma düzgün çalışmaz ve kilo vermek yerine kilo alınır.”

YOKSUNLUK SENDROMUNA GİRMEDEN BESLENME

. Karbonhidratı neden tüketmeliyiz? Neleri ne oranda yemeliyiz?
“Hepobur diyetin felsefesi bizim fizyolojimizden çıkıyor. Biz hem karbonhidrat hem protein hem sebze hem de meyve yemeliyiz. Çünkü vücudun bunların hepsine ihtiyacı var. Karbonhidrat yenmediğinde tek besine dayalı bir beslenme olur. Karbonhidratları yeme düzenimizden çıkardığımızda zayıfladığımızı hissederiz. Aslında yağlar vücutta yerinde durur, kaslar erir. Kas erimesine bağlı olarak da kişi zayıflamış gibi bir izlenim olur. Bu durumda da birçok sağlık problemi ortaya çıkar ve verilen kiloların hızlı bir şekilde geri dönüşü gerçekleşebilir.

Her gün bir karbonhidrat tüketilmelidir. Haftada 2 gün yoğurtla beraber makarna yenilebilir. Karbonhidratlar proteinle karışık tüketilmelidir. Proteinleri ise tek başına tüketebiliriz. Makarnanın yanına protein olarak yoğurt dışında peynir ve ayran da eşlik edebilir. Hafta 1-2 gün 4-5 arası üstüne süt içmek ya da yoğurt yemek şartıyla tatlı tüketilmelidir. Diğer öğünlerde ise yağ yakabilmek ve kaslarımızı koruyabilmek için karbonhidrat tüketimine devam etmemiz gerekir. 4-5 arası karbonhidrat ihtiyacımızı bir simit ve peynir ile giderebiliriz. Diğer öğünlerde de ekmeği günde 4-5 dilim olacak şekilde öğünlere bölebiliriz. Böylece makarnanın tüketilmediği bir gün ekmek ile karbonhidrat ihtiyacı karşılanmış olur. Makarna veya ekmek yerine de üzerine yağ dökülmeden mantı yenilebilir. Çünkü mantı da hamur ve yoğurt beraber tüketilen bir öğündür. Böyle bir beslenme düzeni ile yoksunluk sendromuna girmemiş oluruz. Diyetimizi daha motive bir şekilde uzun süre sürdürebiliriz.”


İçeriği Paylaşın